Gasly érdeke is volt – a Red Bull megmagyarázta versenyzőcseréjét

Nem csak önös érdekből vált meg Pierre Gaslytól a Red Bull, főnökük szerint a szenvedéstől is meg akarták szabadítani őt a lefokozással. Christian Horner részletesen indokolt.

Pierre Gasly (Fotó: XPB)

A nyári szünetben állt elő a Red Bull a bejelentéssel: a gyengén teljesítő Pierre Gasly helyet cserél a Toro Rossónál első szezonját kezdő Alexander Albonnal. Bár előzetesen ígéretet tettek a franciának arra, hogy első számú csapatuknál fejezheti be az idényt, azok után nem maradt más választásuk, hogy Ausztriát követően Magyarországon is körhátrányban ért célba Max Verstappennel szemben.


A brit Sky Sportsnak nyilatkozva Christian Horner elismerte, valóban szándékukban állt a szezon végéig megadni a lehetőséget Gaslynak, ám a Magyar Nagydíj után úgy érezték, mindenkinek jobb, ha rövidre zárják az együttműködésüket. „Hagytunk egy kis időt a gondolkodásra Magyarország után. Az ottani egy kemény verseny volt Pierre számára. Végül arra a következtetésre jutottunk, hogy tulajdonképpen igazságosabb lenne Pierre-rel szemben és a csapat szempontjából is, ha kimondanánk: mivel rendhagyó helyzetben vagyunk, és egyszerre négy versenyzői ülésünk van az F1-ben, inkább levesszük róla a terhet” – magyarázta a csapatfőnök.


A Red Bull tehát amolyan felszabadításként tekint Gasly visszaminősítésére, mely a versenyző érdekét is szolgálja. „Nyilvánvaló volt, hogy szenved a nagy nyomás miatt. Egyre rosszabb lett a helyzete. Úgy döntöttünk, adunk neki időt arra, hogy a Toro Rossónál újjáépítse önmagát, és közben megadjuk az esélyt Alexnek.”


A döntésnek persze volt egy másik oldala is. Horner már a Hungaroringen megjegyezte, nagy szükségük lenne a másik versenyzőjükre a konstruktőri bajnokságban. Azon a versenyen duplán is jól jött volna egy jól teljesítő Gasly: ha csak boxkiállásnyi távolságon belül tudott volna maradni a hajráig élen álló Verstappenhez képest, Lewis Hamiltonnak nem nyílt volna lehetősége második kerékcserére, és talán a futamgyőzelmet sem tudta volna megszerezni.


Horner a pénteki edzésnap végén elismerte, ez volt a másik indokuk. „Magyarország frusztráló volt. És az előtte lévő hét (Német Nagydíj) is frusztráló volt. Ránéztünk a pontállásra, és úgy éreztük, képesek lennénk a Ferrarival harcolni a konstruktőri bajnokságban, de nem tudunk” – utalt arra, hogy Gasly a Mercedesek és Ferrarik helyett csak a középmezőny tagjaival küzdött.
Pierre Gasly (Fotó: XPB) Pierre Gasly (Fotó: XPB)


Horner megerősítette Danyiil Kvjat szavait is, miszerint Albont próbajelleggel ültették a Red Bullba, s nem pusztán a teljesítmények alapján választották ki, melyik Toro Rosso-versenyzőt léptetik elő. „Danyiil Kvjatot már ismerjük jól, tudjuk, mi rejlik benne. Alex esetében is láttuk a potenciált, hiszen ült a szimulátorunkban. De úgy döntöttünk, hogy ezen a kilenc versenyen kiértékeljük őt, és ezek után döntjük el, ki legyen jövőre Max (Verstappen) csapattársa.”


„Természetesen Danyiilen is gondolkodtunk, mert remek munkát végez idén a Toro Rossónál. De több dolog is fölmerült. Egyrészt nem akartuk károsítani a Toro Rossót azzal, hogy elvesszük a legrutinosabb versenyzőjét. Emellett úgy éreztük, hogy Danyiilt már jól ismerjük, mivel jó ideje a programunk tagja, és már a Red Bullnál is versenyzett.”


A Red Bull-főnök belátja, a nyári szünet talán nem a legideálisabb időszak egy csapatváltásra, hiszen a gyárak bezárása hátráltatja a felkészülést. De még így is megért számukra egy próbát a thaiföldi bevetése a 2020-as versenyzőkeresés jegyében. „Az első tizenkét versenyen bizonyította tehetségét, és sok információnk is van a versenyzőinkről, ezért úgy éreztük, az utolsó kilenc versenyen ki tudjuk értékelni őt, aztán meghozhatjuk a döntést Max csapattársáról.”
Alexander Albon (Fotó: XPB) Alexander Albon (Fotó: XPB)


Bár a rendkívüli helyzet miatt Albon irányába nem támaszthatunk magas elvárásokat, Horner azért reméli, ki fogja tudni használni a Red Bull RB15-ösben rejlő potenciált, és akár dobogós helyezéseket is ünnepelhet velük. „Az autó képes erre, szóval ez lesz a célunk: harcba szállni a dobogókért. Szeretnék fejlődést látni a hátralévő versenyeken” – mondta.


Eközben Gaslyról azt reméli, hogy a Toro Rossóhoz történt visszaküldésében inkább az újrakezdés lehetőségét látja meg. „Érezte, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy egyre nagyobb figyelmet kap. Mindig a csapattársaddal mérnek össze. Sajnos volt több versenye, amikor lekörözte őt a csapattársa, és nem volt szabad engedni, hogy ez így folytatódjon.”


190901 BelgaGP időtábla szombat