×

Tragédia Spában: életét vesztette Anthoine Hubert az F2-es balesetben

Szomorú hírt közölt az FIA a Forma–2 törölt spái főversenye kapcsán. A második körben történt hatalmas balesetben elhunyt Anthoine Hubert.

Anthoine Hubert Anthoine Hubert

Amitől a spái paddock rettegett, bekövetkezett. Ahogy arról beszámoltunk, hatalmas tömegbaleset történt a Forma–2 szombat délutáni főversenyének második körében, mely miatt a futamot előbb félbeszakították, majd végleg törölték. Már abból lehetett sejteni, hogy nagy a baj, hogy az élő közvetítésben sem ismétlést, sem helyszíni képet nem mutattak a balesetről. Pár órával később az FIA hivatalos közleményt adott ki, melyben megerősítette, hogy a Juan Manuel Correa autójával ütköző 22 esztendős versenyző, Anthoine Hubert életét vesztette.


Az Arden-csapatnál versenyző francia az Eau Rouge után, a Radillon-kanyarnál csapódott a falnak, majd a mögötte érkező Correa nagy tempóval hajtott bele. Mindkét ütközés nagy erejű volt, utóbbinál az ellenfél gépe nemes egyszerűséggel kettévágta Huber autóját.


Az FIA  közleményéből kiderül, hogy Correa állapota stabil, ám ennek kapcsán több információt még nem tudtak megosztani.


„Az FIA szomorúan közli, hogy az FIA Formula–2 spái versenyén 17 óra 7 perckor, a 12-es, a 19-es és a 20-as autó között súlyos baleset történt. A mentős és orvosi személyzet azonnal a helyszínre sietett, és valamennyi érintett versenyzőt az orvosi központba szállítottak. Az FIA szomorúan közli, hogy a 19-es rajtszámú autó sofőrje, Anthoine Hubert belehalt a sérüléseibe, 18 óra 35 perckor elhunyt” – állt a hivatalos közleményben.


„A 12-es rajtszámú autó sofőrje, Juan Manuel Correa állapota stabil, őt, a liége-i egyetemi klinikán kezelik. Amit tudunk, további információkkal szolgálunk az állapotáról.”


A balesetben további versenyzők is érintettek voltak. Szato Marino, Ralph Boschung és Giuliano Alesi megúszták a történteket. A Correa és Hubert között történt balesetben közvetlenül Alesi volt érintett, őt az orvosi központban történő kivizsgálást követően elengedték.


Az FIA jelezte, a baleset körülményeinek kivizsgálásában mind a szervezőket, mind a hatóságokat segíteni fogja.
Anthoine Hubert az idei F2-es franciaországi sprintfutamon aratott győzelmekor (Fotó: XPB) Anthoine Hubert az idei F2-es franciaországi sprintfutamon aratott győzelmekor (Fotó: XPB)
Anthoine Hubert 1996. szeptember 22-én Franciaországban született, Lyonban, a raliversenyző, Francois Hubert fiaként. Tizenévesen kezdett gokartozni, majd 2013-ban a formaautózásra váltott. Előbb a francia Forma–4-ben szerepelt, ahol 11 győzelemmel bajnokká koronázták, majd a következő években megfordult a Forma–Renault különböző sorozataiban. 2016-ban a Forma–3-as Európa-bajnokságon lett 7. a Van Amersfoort Racinggel, a rákövetkező két évet pedig a GP3-as bajnokságban töltötte. 2018-ban e sorozatban is diadalmaskodni tudott, két győzelmet és 11 dobogós helyezést szerzett. A Forma–2-ben idén mutatkozott be az Arden-csapattal.


Hubert-t 2018 májusában a Renault vette szárnyai alá, és idén év elején versenyzői akadémiájuk teljes értékű tagjává vált. Spába az F2-es bajnokság 8. helyezettjeként érkezett. Két „hazai” versenyén, Monacóban és Franciaországban is futamgyőzelmet ünnepelhetett.


Jules Bianchi 2014-es szuzukai balesete óta a mostani az első alkalom, hogy betétfutamokat is tekintve Forma–1-es a versenyhétvégén  halálos kimenetelű baleset történt.