Musorujsag
Élő Eredmények

Wolff szerint Leclerc a legjobb győztes: Minden okkal történik!

Wolff szerint Leclerc a legjobb győztes: Minden okkal történik!

Mercedes, Speedweek
Egy tragédiától néha kifordul magából a világ. Így fordulhat elő, hogy miközben az első helyezett nem tud ünnepelni, legyőzött ellenfele örül helyette is a győzelmének…

Nyerhetett volna már Bahreinben vagy Ausztriában is, és az egész teljesen másképp alakult volna. Ám az élet sajátos módon tette emlékezetessé, s adott különös jelentőséget Charles Leclerc első Forma–1-es győzelmének. Spában aratta, egy nappal jó barátja a Forma–2-es versenyző, Anthoine Hubert halála után, méltó főhajtásként.

A helyzetből adódóan érthető okokból a monacóinak nehezére esett önfeledten ünnepelni pályafutása egyik meghatározó áttörését. „Nehéz örülni ennek a győzelemnek” – hajtogatta folyamatosan.

Az a plusz viszont, ami nála most kimaradt az örömből, föllelhető máshol. Az ellenfélnél! Ebben a furcsa helyzetben tudniillik úgy alakult, hogy a Hubert-rel való barátságuk és kapcsolatuk miatt még a legyőzött Mercedesnél is úgy vélték, nem kerülhetett volna méltóbb kezekbe a győzelmi trófea Leclerc-énél.

„Egy nagyon nehéz hétvége ért most véget” – nyilatkozta Toto Wolff csapatfőnök. „Beárnyékolta Anthoine Huber borzalmas balesete. Ez szinte jelentéktelenné tette a verseny eredményét. Számunkra ez remek kármentés volt vasárnap, másodikak és harmadikak lettünk egy olyan csomaggal, ami nem illik tökéletesen Spához. Szóval el kell fogadnunk ezt. Közben pedig talán a megfelelő ember nyert ma. Charles megérdemelte, hogy megszerezze az első futamgyőzelmét, a Ferrari csomagja nagyon jó volt Spában, és ott van még a kapcsolata Anthoine-nal. Talán ő volt a megfelelő győztes. Minden okkal történik.”

Toto Wolff (Fotó: XPB) Toto Wolff (Fotó: XPB)

Kedves szavak Wolfftól, melyek újfent bizonyítják, bármennyire is könyörtelen küzdelmet vívnak egymással a versenyzők és csapatok, valahol mégiscsak egyek, összeköti őket a szenvedélyük és a világuk.

Lewis Hamilton Hubert halála kapcsán közösségi oldalán azt írta, nemcsak a nézők, sokszor még az autósport világában dolgozók sem fogják föl, hogy az évtizedek alatt egyre biztonságosabbá tett sportág még ma is ott rejti magában az alapvető veszélyeit. Bár a brit szavai talán szigorúnak tűnhettek, Wolff szerint jogos volt a fölvetése. „Nagyon nehéz elképzelni, mi történik egy autóban, ha sosem vezettél még ilyen tempóval. Mindegy, hogy kisebb kategóriákról, a Forma–1-ről vagy GT-versenyzésről van szó, a sportágban gladiátorok küzdenek, és az ő képességeik, bátorságuk dönt, amivel vállalják a kockázatot. Egy kameraképen keresztül sosem fogja megérteni senki, hogy ez milyen érzés.”

„Szerencsések vagyunk, hogy rég történt ilyen baleset. Talán emiatt kicsit el is felejtettük, hogy mennyire veszélyes ez a sportág. Lewis erre kívánt rávilágítani, és én maximálisan egyetértek vele. Amikor egy olyan kanyart, mint az Eau Rouge, ami kilencven fokosnak tűnik, kétszázhatvanas, kétszázhetvenes tempóval, padlógázzal vesznek be, azt nem lehet követni. És ez lehet végzetes is, ahogy azt szombaton láthattuk” – hívta föl a figyelmet az osztrák.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak