Musorujsag
Élő Eredmények

Győzelmi esélyt szalasztott el Verstappen kiesésével a Red Bull?

Győzelmi esélyt szalasztott el Verstappen kiesésével a Red Bull?

Autosport, Motorsport-Total
Nem nyűgözte le a Red Bullt a Ferrari és a Mercedes spái versenyteljesítménye. Úgy érzik, ha Max Verstappen versenyben marad, győzelmi esélyessé vált volna.

Már a legelső körben búcsúzott Max Verstappen a Belga Nagydíjon. Idei első kiesését egy baleset folyományaként szenvedte el: az első kanyarban összeütközött Kimi Räikkönen Alfa Romeójával. Bár az incidens után még tovább tudott menni, az Eau Rouge balos részén már nem jutott túl, első felfüggesztése törése miatt a gumifalban kötött ki.

„Nagyon lassan ment, és a felfüggesztése nem is tört el teljesen. Csak amikor a jobbosba ért, akkor kapott terhelést, és ekkor törött el, úgyhogy már nem tudta elfordítani az első kereket” – mondta a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner.

Verstappen a tavalyi Magyar Nagydíj óta először esett ki, és azóta szorult ki először a legjobb ötből is. Pedig csapatának meggyőződése, hogy ha versenyben marad, dobogóra állt volna a nap végén. „A Ferrari és a Mercedes a versenyen nem volt igazán különleges. És számítottunk is erre. Maxszal biztosan tudtuk volna tartani a lépést velük” – vélekedett Helmut Marko tanácsadó.

Horner akár győzelmi esélyt is látott volna a versenyen, igaz, azt azért nem merte kijelenteni, hogy mindkét riválisukat le tudták volna győzni a holland gyenge rajtja után. „Lehetetlenség megmondani. Viszont a tempónk elég jó lett volna ahhoz, hogy Valtterit (Bottas) és Sebastiant (Vettel) legyőzzük” – jelentette ki.

Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)

A Red Bull valóban nem volt lassú vasárnap – még úgy sem, hogy az idénybeli második erőforrását használta csak. Alexander Albon azzal is az 5. helyig tornázta magát a 17. pozícióból, és emiatt is bátorkodott elszalasztott dobogós esélyt emlegetni az osztrák csapat.

Hogy a héten Monzában Verstappennek nyílik-e lehetősége kárpótolni magukat, az kérdéses. Egyfelől a pálya a hosszú egyeneseivel ugyanúgy nem kedvez az autójuknak, mint Spa. Másfelől Verstappen várhatóan megkapja az idei 4. erőforrását, és vele együtt a büntetését is, mellyel a mezőny végére kerülhet. „Ez nagyon valószínű” – erősítette meg Horner. „A héten hozunk döntést. Egyeztetni fogunk a Hondával, kikérjük a véleményüket. Szerintem a péntek alapján biztató a négyes motor teljesítménye. Kvjat a versenyen is az új motort használta, és az adatok határozott előrelépést mutatnak. Úgy működik, ahogyan vártuk.”

Verstappen máris készülhet az Albonéhoz hasonló felzárkózásra. A pálya karaktere miatt nem aggódik, hogy nem fog összejönni neki, ám csodára nem számít. „Szerintem az előzés terén rendben leszünk. Még nem erősíthetjük meg a büntetést, még semmi sem biztos. De ha a mezőny végéről fogok rajtolni, nem lesz nagy ügy. Tudjuk jól, hogy a Ferrari nagyon gyors lesz azon a pályán, és azzal, hogy a végéről indulsz, az első négy helyezettet aligha fogod utolérni. Mögöttük viszont lesz esélyünk a fölzárkózásra” – tette egyértelművé, hogy nem remél dobogós helyezést a vasárnaptól.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak