Musorujsag
Élő Eredmények

Rosberg: Szegény Vettel egy Barrichellónak tűnt a versenyen!

Rosberg: Szegény Vettel egy Barrichellónak tűnt a versenyen!

YouTube
Lassan elkerülhetetlenné válik Sebastian Vettel Ferrarin belüli hivatalos trónfosztása a 2016-os világbajnok, Nico Rosberg szerint, aki nem kímélte honfitársát, és még többet vár Charles Leclerc-től.

Kétféle olvasta lehet a vasárnapi spái verseny utáni történéseknek, de azok mindenképpen szimbolikus jelentőséggel bírtak. A Ferrari először nyert futamot, Charles Leclerc is először léphetett föl a dobogó legfelső fokára, miközben Sebastian Vettelnek még a pezsgőből sem jutott. Miután lementek a kötelező médiakörök, a vörös csapat összeállt a garázsa előtt egy győzelmi fotóra. Elöl Leclerc az istálló vezetőivel, Mattia Binottóval, Laurent Mekies-vel és a többiekkel, miközben Vettel a leghátsó sorban bújt meg.

A német később aztán a csapata motorhome-jában tartott sajtótájékoztatón sem jelent meg – egy üres szék árválkodott Binotto és Leclerc mellett.

Lehet ezt úgy felfogni, hogy az ilyen helyzetekben egyébként rendkívül sportszerű Vettel egyszerűen csak átengedte a színpadot annak, aki kiérdemelte a figyelmet, s önként vonult a háttérbe, hogy ne is zavarjon. És lehet úgy is tekinteni rá, hogy világbajnokként, a mezőny második legsikeresebb tagjaként tehetetlen volt, és nem tudta elérni, hogy figyeljenek rá.

Sebastian Vettel megbújt a háttérben (Fotó: XPB) Sebastian Vettel megbújt a háttérben (Fotó: XPB)

Egyelőre kérdéses, hogyan alakul számára a folytatás a Ferrarinál, ám helyzete semmiképp sem nevezhető kényelmesnek. Az már Leclerc érkezésének tavalyi bejelentésekor nyilvánvaló volt, hogy Vettel csak veszíthet, és nemigen nyerhet e felállással, mostanság viszont a létező legrosszabb forgatókönyv szerint kezdenek alakulni a dolgok a szempontjából. Hat vereség zsinórban az időmérőkön és kettővel kevesebb pole pozíció a mérlege házon belül, nem ő jegyezte csapata első 2019-es győzelmét, ráadásul a felé vezető úton még félre is kellett állnia Leclerc elől a csapat utasítására.

Nico Rosberg szerint Leclerc az utóbbi időben mutatott ellenállhatatlan formájával sikeresen átrendezte a csapaton belüli korábbi erőviszonyokat. „Szegény Vettel! Olyan volt a versenyen, mint egy Barrichello” – jelentette ki videoblogján nem éppen kíméletes stílusban, célozva a Ferrari Michael Schumacher idejében alkalmazott „második számú” versenyzőjére, Rubens Barrichellóra. „Félreállsz a csapattársad elől, majd kisegíted őt – ez hihetetlen egy négyszeres világbajnok esetében! Meglátjuk, hogyan alakul a folytatás Vettel számára, de nem lesz elégedett, az biztos.”

Rosberg nem is jósol sok jót honfitársának. Miután Vettel az időmérőn 0,7 másodperces különbségű vereséget szenvedett a monacóitól, már akkor pedzegette az őrségváltás elkerülhetetlenségét. „Ez elég kemény lehet Vettel számára. Neki kéne az első számúnak lennie, de Leclerc egyszerűen elhúzott tőle. Lassan eljön az ideje, hogy Leclerc-t tegyék meg első számúnak, és Vettelt második számúnak” – jelentette ki, mit sem sejtve, hogy a vasárnapi verseny erejéig ez is lesz a szereposztás a Vettelt hátvédként bevető maranellóiaknál.

Sebastian Vettel engedi el Charles Leclerc-t a 27. kör elején (Fotó: XPB) Sebastian Vettel engedi el Charles Leclerc-t (Fotó: XPB)

A 2016-os bajnok akkor még hozzátette, a versenyeken általában Vettel a gyorsabb, Leclerc fölénye csak az időmérőkön figyelhető meg. Másnap aztán jól rácáfolt az élet, és a négyszeres világbajnok versenytempóban sem tudta megközelíteni a monacóit. A szempontjából minden téren rossz irányba mutatnak a trendvonalak.

„Hatalmasat ment!” – dicsérte az F1 új győztesét már a futam után. „Idén annyira jól vezet, és úgy vélem, ez a mostani egy áttörés lesz számára mentális szempontból. Az első győzelem megszerzése óriási önbizalomlöketet ad egy versenyzőnek, szóval most tenni fog egy újabb lépést. Egyszerűen lendületben van, és jól érzi magát az autóban is.”

Különösen lendületbe hozhatná, ha a héten Monzában ismételni is tudna. Rosberg szerint a Ferrarinak minden esélye meglesz erre. És bár a jósolt versenyképességük akár Vettelnek is lehetőséget kínálhat az azonnali visszavágásra, szerinte most sem ő lesz az esélyesebb. „Monza egy következő nagy tempójú pálya, amilyenen a Ferrari autója a legjobb. Szóval Leclerc lesz újra a favorit. És ez elképesztőnek ígérkezik Monzában, a tifosi előtt. Jó nagy ünneplés lesz. És az F1-nek is jó, hogy van némi változatosság az élen.”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak