Alonso „talánja” az F1-es visszatérésre: 2021 jó lehetőség!

Nem zárka ki a 2021-es Forma–1-es visszatérés lehetőségét Fernando Alonso, aki nagy esélyt lát az akkorra tervezet szabályreformokban.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Ismerős arc tűnt föl a McLaren boxfalán Monzában: a kategóriának múlt év végén hátat fordító Fernando Alonso ezen a hétvégén csapata vendégeként figyeli Carlos Sainz és Lando Norris pályán való ténykedését. „Nagyon jó itt lenni. A monzai az egyik kedvenc versenyem. Nagyon közel is áll hozzám Olaszország, már nagyon fiatalon itt gokartoztam, szóval jó most visszatérni, találkozni pár baráttal, és kíváncsian várom, hogy megy itt a McLarennek” – nyilatkozta a kétszeres világbajnok a brit Sky Sportsnak a második szabadedzés alatt.


A következő kérdés persze egyből arra irányult, nem ülne-e be ő is az egyik narancsszínű autóba. „Jó lenne! Valahányszor egy pályára látogatok, és nem én vezetek, furcsán érzem magam. Ez az év viszont most egy egyéves kis szünet számomra, még úgy is, hogy közben versenyeztem a hosszútávú sportautós sorozatban, most pedig a Dakarra tesztelek. Szóval nem ücsörgök otthon a fotelban, de azért jó egy kicsit távol lenni a Forma–1-től, mert nagyon intenzív az itteni élet” – felelte.


Alonso setében sosem gondolhatjuk, hogy szóhasználata véletlen lenne, az „egyéves kis szünet” márpedig nem hangzik úgy, mint amikor még határozottan kijelentette, hogy lezártnak tekinti élete F1-es fejezetét. El is ismerte, hogy jelen pillanatban hosszabb távon nem tartja elképzelhetetlennek a visszatérést. „Talán” – felelte a kérdésre, viszontlátjuk-e még a királykategóriában. A következő kérdésre, egyeztet-e erről bárkivel, mosolyogva rávágta: „Mindig!” Aztán közölte, hogy nem beszélhet erről részletesebben.
Fernando Alonso (Fotó: McLaren/Twitter) Fernando Alonso (Fotó: McLaren/Twitter)


Azt mindenesetre egyértelművé tette, hogy nem zárkózik el az F1-es lehetőségtől. „Meglátjuk. Előbb látnom kell, hogy az F1-en kívüli bizonyos kihívások hogy alakulnak. Még nem fejeztem be őket. Ott van például az Indy 500 és pár hasonló dolog” – utalt arra, hogy elsődleges célja a „tripla korona” megszerzése. „2021 az új szabályokkal viszont jó lehetőség lehet, és megváltoztathatja a jelenlegi F1-et. Amit tavaly mondtam, az még ma is áll: egy adott csapat dominál, a versenyek túlságosan kiszámíthatóak. 2021-ben viszont megváltozhatnak a dolgok, és lehet, hogy ebben van egy jó lehetőség.”


Szembesítették a ténnyel, hogy azért voltak idén nagyon jó F1-es versenyek, és három különböző csapat is nyert már futamokat. „De minden más kategóriában nagyobb a kiszámíthatatlanság. Nézzük csak meg a MotoGP-t, az IndyCart” – kontrázott a WEC-ben az egyeduralkodó Toyota csapatával világbajnokká koronázott spanyol. „Szerintem az új szabályokat eszerint alkották meg, hogy jobban kiegyenlítsék az erőviszonyokat, és kicsit nagyobb legyen a változatosság.”


Egyvalami azonban még így is ellenérvként merülhet föl Alonsónál az F1-es visszatérés kérdésében. „Az egyetlen rossz dolog a versenynaptár. Huszonkét verseny túl sok. Nem lenne megállás, túlságosan megterhelő. Meglátjuk. De öregszem” – állapította meg mosolyogva.


190905 OlaszGP időtábla