Norris és Hamilton sem ért egyet Villeneuve-vel

Lando Norris és Lewis Hamilton sem ért egyet Jacques Villeneuve állításával, miszerint a fiatal versenyzők felelőtlenebbek és több kockázatot vállalnak a pályán, a szimulátorozásban ugyanis hozzászoktak ahhoz, hogy nincs veszítenivalójuk.

Jacques Villeneuve (Fotó: XPB)

Az 1997-es világbajnok Anthoine Hubert múlt heti, tragikus kimenetelő F2-es balesete után beszélt arról, véleménye szerint a fiatal versenyzők már nem tartanak annyira a lehetséges balesetek következményeitől, köszönhetően annak, hogy komoly teret nyertek a szimulátoros programok, melyekben egy-egy ütközés nem jár semmilyen valós következménnyel.


„Ahelyett, hogy tesztelnének, a fiatal versenyzők hetekig ülnek a szimulátorokban” – kezdte a kanadai. „Amikor aztán kigurulnak a pályára, még mindig úgy viselkednek, mintha a szimulátorban lennének” – tette hozzá.


„A stressz már nem olyan, mint régebben volt. Ez az egész már nem hozza ugyanazt az adrenalin löketet. A veszélyt és annak a hatalmas kockázatát, ami a versenypályán továbbra is fenn áll, már nem ugyanúgy érzékelik, mint annak idején” – folytatta a korábbi versenyző, kinek megjegyzéseire Olaszországban két aktív pilóta is reagált.


Először Lando Norris véleményét kérték ki, aki köztudottan nagy rajongója és használója a szimulátoroknak. Szerinte a Hubert-baleset Villeneuve számára pusztán ürügy volt a két téma összekapcsolására. „Nem hiszem, hogy történteknek bármi közük lenne a szimulátorozáshoz. Csak valami ürügyet keresett” – kezdte.
Lando Norris  (Fotó: XPB) Lando Norris (Fotó: XPB)


„Most sokkal biztonságosabb minden. Főleg, ha ahhoz a korszakhoz hasonlítunk, amikor ő versenyzett. Nem arról van szó, hogy ezt teljesen elfelejtettük. Nem arról van szó, hogy csak kimegyünk a pályára és nyomjuk a gázt. Tisztában vagyunk a veszéllyel. Minden biztonságosabb lett így az ember néha nagyobb kockázatot vállalhat, mint régen. Nem tudom, mi történt a hétvégén, és nem is akarok arról beszélni. De biztos, hogy senki sem volt felelőtlen, senki sem csinált semmi hülyeséget” – magyarázta a fiatal brit.


„Szerintem itt egy kis dolgot fújtak fel. Nem hiszem, hogy arról van szó, hogy mivel mi fiatalabbak vagyunk, ezért kevésbé vagyunk tisztában a veszélyekkel. Ez az egész nagyon balszerencsés volt. Ennyi az egész” – zárta gondolatát.


A fiatal Norris mellett a rutinos Lewis Hamilton is kifejtette véleményét. A szimulátorozás szerinte sem teszi felelőtlenebbé a fiatalokat (pedig ha valaki, ő biztos nem nagy rajongója ennek). „Nem értek egyet ezzel a véleménnyel, és nem tudom, van-e valaki, aki igen. Ami engem illet, nem szoktam foglalkozni a véleményével. A szimulátorral kapcsolatban nem értek egyet” – mondta.


„Ha megnézzük a fiatal srácokat a pályán, vagy azokat, akik a sípályákon vannak, az a közös bennünk, hogy nem rettegünk attól, ami a pályán vár ránk. Ez független attól, hány éves az ember. Azt még el tudom képzelni, hogy ha idősebb leszel, egy kicsit jobban félsz, de a szimulátorozás nem fog felelőtlenebbé tenni. Ezzel egyáltalán nem tudok egyetérteni” – hangsúlyozta az ötszörös világbajnok.


190905 OlaszGP időtábla