Musorujsag
Élő Eredmények

Räikkönen Alfa Romeóval is ferraris a tifosi szemében

Räikkönen Alfa Romeóval is ferraris a tifosi szemében

Motorsport-Total, F1, Motorsport-Magazin
Már nem a Ferrarit erősíti, de a tifosi továbbra is meleg fogadtatásban részesíti Kimi Räikkönent Monzában. A finn örül, hogy a vörös csapat történelmének részévé válhatott.

Egy éve Monzában jelentette be Kimi Räikkönen, hogy a Ferrarit elhagyva 2019-től az Alfa Romeo (akkor még Sauber) versenyzője lesz. Hosszú idő, öt év óta először nem vörösben érkezett a finnek egyszeres bajnoka a Scuderia hazai versenyére, az Olasz Nagydíjra, ám a tifosi szeretetét még ma is érzi. Abból pedig már szerdán kijutott neki, hiszen a csapat máig utolsó világbajnokaként ő is hivatalos volt arra a milánói rendezvényre, mellyel a Ferrari alapításának és a monzai nagydíjnak a 90 évét ünnepelték meg.

„Természetesen van múltam a Ferrarival, emiatt kaptam meghívást. Számomra ez rendben is volt, hiszen amúgy is jöttem volna ide. Szép volt, a tifosi nagyszerű volt. Ez szép születésnapi ünnepség” – mondta a nagyjából tízezer embert vonzó közönségtalálkozóról a „Jégember”.

Megkérdezték, hiányzik-e neki annak az érzése, hogy Ferrari-versenyző. „Fogalmam sincs. Nem igazán tekintek a múltba. De szép időszakot töltöttem el náluk. Sok évig voltam ott, és együtt nyertünk bajnoki címet. Klassz, hogy a történelmük része lehetek. És amikor látom őket, gyakran beszélgetünk. De amúgy rendben van úgy, ahogy most van.”

Giancarlo Fisichella, Felipe Massa, Kimi Räikkönen, Luca Badoer és Eddie Irvine (Fotó: Ferrari) Giancarlo Fisichella, Felipe Massa, Kimi Räikkönen, Luca Badoer és Eddie Irvine (Fotó: Ferrari)

Hogy mennyivel lesz másabb érzés az Alfa Romeo versenyzőjeként a tifosi előtt versenyezni, azt még maga sem tudja, de a csapatváltásától függetlenül nem változott a véleménye Monzáról. „Még nem tudom, ez csak az első napom… Ez nekünk is a hazai versenyünk, a mi csapatunk számára is különleges verseny. És mindig jó ide érkezni. Közel van az otthonomhoz, és jó érzés, hogy a Ferrari-szurkolók, a tifosi még most is támogat. De nem csak a Ferrarinál töltött éveimre mondom ezt, összességében is nagyszerű itt a hangulat. Nagy múltja van, és mindig szeretek ide jönni.”

Räikkönent egy hete a nyári szünetben összeszedett lábsérülése miatt féltették, még az Alfa Romeo tartalékversenyzőjét, Marcus Ericssont is Spába rendelték, aki kicsit sem örült annak, hogy kispadozása miatt ki kellett hagynia az IncyCar-versenyét. A finn lábával aztán nem voltak problémák, és Monzában sem aggódik emiatt. „Megsérült a lábam a nyáron. Még most sem százszázalékos, de a vezetés közben nincs vele gond, és csak ez számít. A legutóbbi futam alatt minden rendben volt, szóval itt sem lesz vele gond. És nem álltam volna így rajthoz, ha úgy gondoltam volna, hogy nem leszek rendben” – nyilatkozta.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

A futama persze a Max Verstappennel történt első körös baleset miatt nem úgy alakult, ahogyan elképzelte: autója padlólemeze súlyosan megsérült, és emiatt olyan sok leszorítóerőt veszített, hogy csak utolsó előttiként ért célba. Monzában reményei szerint már ki fogják tudni használni, hogy a gépük versenyképes. „Csalódás volt, hogy a csapat egy pontot sem szerzett azok után, milyen jók voltunk a hétvégén. Az autónk gyors volt, de előtte egy teljesen más pályán, Magyarországon is jók voltunk. Ez alapján elmondhatjuk, minden körülmények között egészen jók vagyunk, így itt is hasonló helyezésekért szállhatunk harcba. Ha túlélem az első kanyart – ami azért nem egyszerű –, akkor szerintem nem lesz gond” – mondta némi iróniával a kilátásaikról.

Miközben csapattársa, Antonio Givoinazzi egy hete új erőforrást kapott a Ferraritól (ami az időmérőn aztán meg is adta magát…), Räikkönen Spában is a régi motorjával versenyzett. A következő csere számára büntetést érne, így csapata Monzában sem tart még igényt az új hajtóegységre, bármennyire is fontos itt a motorteljesítmény. Ám 2007 bajnoka nem aggódik amiatt, hogy hátrányba kerül. „A harmadik motoromat használom. De az rendben van, nincs vele probléma. Arról fogalmam sincs, mikor kapok újat” – adott helyzetjelentést.

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak