Musorujsag
Élő Eredmények

Ítéletet hirdetett az FIA az időmérős káosz ügyében

Ítéletet hirdetett az FIA az időmérős káosz ügyében

FIA
Három versenyzőt hallgatott meg a monzai versenybíróság az időmérő edzés hajrájában kialakult káosz ügyében – most még elnézőek voltak, de az FIA lépni kíván.

Őrült lassúsági versenybe és dugóba torkollt az Olasz Nagydíj időmérő edzésének fináléja. A Q3 végén csak egy versenyző, Carlos Sainz tudott mért körbe kezdeni, miután a nagy helyezkedés közben a többiek egyszerűen kifogytak az időből, és nem értek már föl. A történteket az FIA sem hagyta szó nélkül, és kivizsgálta, terhelte-e bármelyik résztvevőt is nagyobb felelősség abban, hogy Sainz kivételével mindenki pórul járt.

Három versenyzőt idéztek be, a mezőnyt a boxutcából kivezető hármast, Nico Hülkenberget, Lance Strollt és Carlos Sainzot. Hülkenberg szerepét két szempontból is vizsgálták. Előbb azt nézték meg, indokolható volt-e, hogy a boxutcából kihajtva nem fordult el az első sikánban, hanem a menekülőúton levágta azt. Mivel nem tudták bizonyítani a manőver szándékosságát, a németet emiatt nem büntették meg.

A második vizsgálat már az érintett trió lassú tempója miatt jött. Hülkenberg a kicsúszás után alacsony sebességgel tért vissza a pályára, és csak arra várt, hogy ellenfelei megelőzzék. Csakhogy sem Stroll, sem Sainz nem volt hajlandó megtenni neki ezt a szívességet. A Racing Point-os később hátrébb is került a mezőnyben, mivel többen a káoszt érezve előzni próbáltak a sorban. Hülkenberg és Sainz eközben egymás mellett haladva a teljes szélességében blokkolta a pályát, így hiába integetett nekik például az előrébb törekvő Sebastian Vettel, nem volt hely megkerülni őket.

Az FIA az elemzések alapján úgy határozott, hogy egyik versenyzőt sem sorolja hátra, mindannyiukat egyszerű megrovásban részesítette. Kiemelték azonban, hogy mindhárman „jelentős szerepet játszottak a az autók lassításában a Q3 utolsó körének kritikus fázisában”. Ennek ellenére elfogadták érvelésüket, miszerint szélárnyékot akartak kapni, és többi riválisuk is lassan haladt.

A bírák ezzel párhuzamosan jelezték, nyugtalanítja őket a mostani kavarodás, ezért lépéseket fognak tenni a jövőbeni megismétlődése ellen. „A bíróság határozottan javasolni fogja az FIA-nak, hogy keressen megoldást az efféle helyzetre” – írták.

Ezzel eldőlt, hiába a több órán át húzódó ügy, a vasárnapi verseny rajtfelállása az élmezőnyben nem változik az időmérő edzés végeredményéhez képest.

190905 OlaszGP időtábla

Borítókép: Carlos Sainz még átért a piros lámba előtt, a többiek már nem (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak