Vettel: Nem láttam Strollt

Már beszélt Lance Stroll-lal, de elmondása szerint balesetük idején nem látta őt Sebastian Vettel. Maga alatt van, de a szakmáját még mindig szereti.

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Sebastian Vettel ismét elkövetett egy vezetői hibát, aztán veszély okozásáért az FIA a létező legsúlyosabb időbüntetéssel sújtotta. Ennyi mindent el is mond a Ferrari versenyzőjének Olasz Nagydíjáról. És még csak magyarázni sincs mit rajta. Meg sem próbálta.


Egy nem túl jó rajt után a négyszeres világbajnok pozíciót veszített ugyan Nico Hülkenberggel szemben az első körben, a következő elején visszaszerezte a 4. helyét, és mivel tudta tartani a lépést Charles Leclerc-rel és a két Mercedesszel, úgy tűnt, minden esélye megvan a dobogóért csatázni. Aztán eljött a 6. kör, és az Ascari-sikán közepén váratlanul megpördült. Autója a fűre csúszott, Vettel hezitált, majd visszagurult a pályára, miközben Lance Stroll mellé érkezett. A német veszélyes manővere káoszt idézett elő. A Racing Point-os a fűre menekült, elvesztette az irányítást, majd megforgása után ő is a bukótérbe küldte Pierre Gaslyt. „Úgy jött vissza, mint egy idióta” – kommentált a rádióban a dühös Stroll.


Vettelt a versenybíróság hamar alatt 10 másodperces „stop and go” büntetéssel sújtotta veszélyes visszatérésért, amit a 13. körben le is töltött. Innen már csak elvezett a célba az autóját, többnyire a mezőny végével küzdött. Az utolsó körben George Russell ellen bemutatott előzésével a 13. helyet szerezte meg.


Csapatától már a leintés pillanatában bocsánatot kért hibája miatt, és közben gratulált is a győztes Charles Leclerc-nek. „Bravo tutti! Én magamat vettem ki a versenyből az elején. Sajnálom” – mondta.


Ami a balesetet illeti, a német RTL-nek elmondta: „Egy kicsivel közelebb kerültem Valtterihez, és jött egy kis figyelmetlenség a részemről. Elveszítettem az irányítást. Már beszéltem Lance-szel, akit nem láttam. Természetesen nem volt helyes így visszajönni.”
Sebastian Vettel hibája a 6. körben (Fotó: Formula1/Twitter) Sebastian Vettel hibája a 6. körben (Fotó: Formula1/Twitter)


A visszajövetel gondot okozott számára – erre vezette vissza azt is, hogy egyszerűen nem tűnt föl neki a rózsaszín autó érkezése. „Nem láttam őt. Többször is próbálkoztam az autó elindításával, nem tudtam irányba fordítani. Emiatt nem láttam őt. Nem találtam a fokozatot és az erőt. Emiatt tartott tovább kicsit a visszatérés. Nem láttam, hogy balról érkezik. De nem volt szándékos.”


Megkérdezték, volt-e bármi problémája az autójával a hiba előtt. „Kicsit elment a hátulja a kanyar elején, aztán egyre jobban, és már nem tudtam tartani” – felelte.


„Nyilván nem vagyok boldog, nem is lehetek elégedett a napommal. Jól rajtoltam, de aztán nem volt hová mennem, így pozíciót veszítettem. Utána visszazárkóztam az élen állókra. Aztán a hátulja elment, nem tudtam megfogni. Ilyen egyszerű volt. És ezzel a versenyem lényegében véget is ért.”


Vettel helyzetét tovább súlyosbítja, hogy mindeközben Leclerc zsinórban másodszor vezette győzelemre a Ferrarit, és nemcsak gyorsabbnak tűnik, de csapattársával ellentétben megingathatatlan is. Meg is kérdezték, nem veszítette-e el az F1 iránti lelkesedését ebben a nehéz időszakban. „Nem, még nem veszítettem el. Szeretem, amit csinálok. Az biztos, hogy nem megy jól, és amikor tudod, hogy jól is mehetne, akkor nem lehetsz boldog” – kommentált szűkszavúan.


Vettel pont nélküli futama után már a bajnoki 4. helyezését is elbukta Leclerc-rel szemben: 13 pontos hátrányba került. Eközben a licencére újabb 3 büntetőpontot is tettek az FIA ítészei. Ezzel már 9-nél jár, vagyis 3-ra van az egyfutamos eltiltást jelentő 12-től.