El kellett beszélgetnie a Ferrarinak Vettellel és Leclerc-rel

Bár a csapat próbál egységet mutatni, az ünneplés mámorában a Ferrari vezetői kikotyogták, volt némi feszültség a versenyzők között, ezért kellett velük beszélgetniük.

Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA)

Charles Leclerc a csúcson, Sebastian Vettel a mélyben – így megy ez már hetek-hónapok óta. Monza csak tovább növelte a különbséget a két versenyző helyzete között. Leclerc ellentmondást nem tűrő versenyzéssel vezette ismét diadalra a Ferrarit, és ezzel a tifosi ünnepelt királyává vált. Vettel eközben egy nehezen megmagyarázható hibát követett el, majd tetézte azt egy büntetést érő balesettel. Ezen a hétvégén azonban a csapaton belüli egyensúly más miatt is megváltozott.


Hogy nincs minden rendben a vörösöknél, az már a szombati időmérő edzést követően kiderült. Vettel a Q3-as utolsó körök kavarodása után az ellenfelek helyett elsősorban saját csapattársára volt dühös, aki felrúgta az előzetes terveket, és nem állt be elé szélárnyékot tartani. Később Leclerc és csapata is a balszerencsés körülményekkel, a kavarodással indokolta a történteket, ám a versenyt követően kiderült, komolyabb volt a feszültség házon belül, mint azt kifelé mutatták.


„Oggi sei perdonato” – hangzott Mattia Binotto csapatfőnök első (olasz) mondata a rádióban, miután Charles Leclerc győztesen szelte át a célvonalat. Ez nagyjából annyit jelentett: „A maival mindent megbocsátunk!”


Mindez arra utal, hogy volt mit megbocsátania a Ferrarinak, vagyis Leclerc-t vélhetően elővették a szombati taktikázása miatt. Binotto persze nem teregette ki a szennyest, amikor szembesítették azzal, hogy üzenetével elárulták magukat. „Nos, igen, volt tegnap egy kis elbeszélgetésünk Charles-lal” – ismerte el mosolyogva a német RTL-nek. „Olyan dolgokról, amit inkább megtartanánk magunknak. De most mindenért megbocsátottunk neki, amit csak csinált!”
Charles Leclerc (Fotó: XPB) Charles Leclerc (Fotó: XPB)


Később a sajtótájékoztatójukon is szóba került a dolog. „Ami az elmúlt napokban történt, azt házon belül fogjuk megvitatni. Sebastian viszont maga mondta, hogy ezt a fejezetet zárjuk le, és tekintsünk inkább előre” – tolta félre a témát.


A Ferrari ügyvezető igazgatója, Louis Camilleri ugyancsak a tetten értek mosolyával beszélt a belső nézeteltérésről. „Volt egy kis feszültség az időmérőn” – mondta, nevetésével elárulva, hogy talán nem is volt az annyira kicsi. „Gyanítom, hogy Mattia erre utalt a mondatával.”Ami a nézeteltéréshez vezetett


A feszültség forrását az időmérős szélárnyékozós stratégia jelentette. A játékszabályok egyértelműek voltak: a Q3 első körében Vettelnek kellett szélárnyékot biztosítania Leclerc-nek, a második köröknél pedig fordítva. A német tette is, amit kellett, és a végül pole-idővé váló körhöz segítette kollégáját. A viszonzás viszont elmaradt, amit utólag szóvá is tett. „Nem ezt beszéltük meg csapaton belül” – füstölgött a kvalifikáció után Vettel.


Leclerc a többiek lassításával és a nagy kavarodással magyarázta, hogy az ominózus bemelegítő körön valahogy a másik Ferrari mögé került. A boxutcát még a tervezett sorrendben hagyták el, igaz, egy autónak sikerült közéjük ékelődnie. Emellett az is megzavarta őket, hogy a sor elején Nico Hülkenberg, Carlos Sainz és Lance Stroll lassúsági versennyel próbálta eldönteni, ki legyen a felvezető. Az idő szorított, Vettel meg is elégelte a dolgot, és mivel mért kört akart futni, előzésekbe kezdett. Ekkor került Leclerc és Stroll elé, majd Hülkenbergnek és Sainznak is integetett, hogy álljanak félre.
A pillanat, ami megalapozta Vettel dühét: a német a sor elején, Leclerc közvetlenül mögötte. Előzés helyett visszasorolt, és a Ferrari emiatt maradt le a második mért körökről (Fotó: F1) A pillanat, ami megalapozta Vettel dühét: a német a sor elején, Leclerc közvetlenül mögötte. Előzés helyett visszasorolt, és a Ferrari emiatt maradt le a második mért körökről (Fotó: F1)


A Curva Grande után aztán megnyílt előtte az út, és az élen találta magát. Csakhogy Leclerc nem volt sehol. A monacóinak ekkor szintén nyílt lehetősége arra, hogy a két riválist megelőzve Vettel után eredjen, és a megbeszéltek szerint beálljon elé „nyúlnak”. Csakhogy hiába került a McLaren és a Renault elé, nem kívánt legelső lenni a sorban, teljes szélárnyék nélkül, ezért lassított. Pedig ahogy a fenti képen látható, kollégája még nézte is őt a visszapillantóban.


Vettel ezt követően vélhetően azért vett vissza újra, s engedte el az ellenfeleket, mert Lerclerc-re várt. Hiába. A helycserére aztán az utolsó egyenes végén sor került, ám akkor már késő volt, kifutottak az időből. Vettel ennek kapcsán jegyezte meg rosszallóan: „Meglepett, hogy ennyire későn előzött meg. Már eleve végig előttem kellett volna lennie...”


Bár Leclerc állította, semmi szándékosság nem volt a történtekben, Vettel joggal érezhette úgy, hogy nem a többiek taktikázása, hanem Leclerc helyezkedése miatt maradtak le az utolsó mért körről. Az egész kalamajkát elkerülhették volna, ha ők ketten a mezőny élére állnak (és volt rá lehetőségük), az előre megbeszélt sorrendben. Csakhogy ezzel Leclerc a saját pole pozícióját tette volna kockára, hiszen az első helyen, szélárnyék nélkül aligha látott esélyt a javításra.Háború nincs, de garancia sem a békére...


Leclerc nem először adta finom jelét annak, hogy „csak mértékkel” hajlandó csapatember lenni. Két élversenyző rivalizálása esetében ez természetes is. Ahogy az is, hogy Vettel eközben sértve érezte magát azok után, hogy Spában nagyban hozzájárult a monacói győzelméhez, majd a mostani időmérőn is segítséget nyújtott neki.


Camilleri szerint a kezdődő folyamat természetes, Leclerc ellenállása pedig érthető. „Ha visszatekintünk a múltra, például Michael (Schumacher) is kemény dió volt. Mi elégedettek vagyunk Charles-lal, és most elképesztő munkát végzett, amit mindenki láthatott.”
Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA) Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)


Emellett viszont azt is jelezte, szó sincs arról, hogy a Ferrari mostantól beáll Leclerc mögé. „Ők egyenlők. Így vágtunk neki a szezonnak is. Persze a dolgok idővel folyamatosan alakulnak, de én nem szeretném azt látni, hogy az emberek elkezdik leírni Sebet. Ő egy elképesztő versenyző, és meggyőződésem, hogy talpra fog állni” – biztatta a négyszeres bajnokot.


Binotto azt ugyanakkor nem tudta garantálni, hogy a folytatásban nem lesznek újabb feszült pillanataik csapaton belül. „Nem hiszem, hogy a közös munkára rossz hatással lesz mindez. De természetesen azt sem ígérhetem most meg, hogy nem történik meg újra. Tanulnunk kell a történtekből” – összegzett a csapatfőnök.


Hogy háborús hangulatról azért koránt sincs még szó, az a monzai versenyt követően kiderült. Vettel a médiaköröket követő csapatfotózáson külön gratulált Leclerc-nek az újabb sikeréhez, maga is beállt az első sorba, és emelt fővel viselte a bizonyára nagyon fájó újabb vereségét.