Gasly az F3-as horrorbalesetről: Ezért kell a glória

A korábban a glóriát ellenzők táborába tartozó Pierre Gasly elismeri, Alex Peroni F3-as balesete után meggondolta magát, a horrorisztikus esés ugyanis remek példa arra, miért volt szükség a fejvédő bevezetésére.

Alex Peroni balesete (Fotó: XPB)

Szombat délelőtt újabb horrorisztikus baleset borzolta a kedélyeket az F1 egyik betétfutamán: az F3-ban versenyző Alex Peroni esett hatalmasat, miután eltalálta a Parabolica mellett elhelyezett magasított kerékvetőt, ami autóját szó szerint a levegőbe lőtte. Az ausztrál versenygépe néhány fordulat után fejjel lefelé, az egyik biztonsági kerítésen landolt.


Peroni csodával határos módon saját lábán szállt ki az autóból, és bár később kiderült, csigolyatörést szenvedett, kijelenthető, a helyzethez képest jól van. Az FIA azonnal lépett a baleset után, és eltávolíttatta a magasított kerékvetőket a Parabolica mellől.
Pierre Gasly (Fotó: XPB) Pierre Gasly (Fotó: XPB)


A fiatal pilóta balesete sokak szerint remek példa arra, miért volt szükség a glóriára, az autó ugyanis fejjel lefelé landol, így az eszköz biztosan segített a nagyobb baj elkerülésében. Ezen a véleményen van a fejvédőt korábban ellenző Pierre Gasly is. „Láttam azt az óriási bukást” – kezdte a francia. „Az elejét nem, azt, ahogyan a levegőbe került, de azt már láttam, amikor az autó a levegőben volt. A srácok mesélték el, mi történt előtte” – tette hozzá.


„Szörnyű volt. És jó látni, hogy Peroni jól van az eset után. Egyértelmű, hogy változtatnunk kell. Nem történhetnek ilyen balesetek. Sosem voltam a glória rajongója, a balesetről készült képeket látva viszont egyértelmű, hogy indokolt volt a bevezetése. Sosem tudjuk meg, mi történt volna nélküle, de szerintem nem is akarjuk tudni…” – magyarázta.


A kerékvetők eltávolítását a francia is helyes reakciónak tartja. „Nem várhattuk meg, hogy ugyanez megtörténjen egy F1-es autóval. Még mindig nem láttam a teljes eseménysort, de szeretném megnézni, hogy jobban megértsem. Őrület, mennyire magasra repült arról a kerékvetőről, pusztán azért, mert eltalálta. Meg kell értenünk, mi történt. Más pályákon is vannak hasonló rázókövek, de valamilyen okból kifolyólag még nem volt hasonló baleset. Ez nagyon furcsa, és ugyanakkor nagyon ijesztő baleset volt” – zárta gondolatát.
Fotó: XPB Fotó: XPB