×

Most már tényleg vége: szakít főszponzorával a Haas

Úgy tűnik, végre pont kerül a Haas és a Rich Energy hetek óta húzódó ügyének végére, a csapat ugyanis a mai nappal hivatalosan is bejelentette, hogy megszakítja együttműködését névadó szponzorával.

Haas (Fotó: XPB)

A Haasszal 2018 végén egyezséget kötő Rich Energy volt az amerikai csapat első névadó szponzora, az idei szezonra pedig az autók festését is miattuk változtatták meg fekete-aranyra (ezen a hírek szerint 2019 végéig biztosan nem módosítanak, csak a Rich logói tűnnek el a gépekről), együttműködésük tehát komolynak tűnt, és úgy látszott a felek hosszabb távra terveznek.


A Rich Energy vitatott megítélésű korábbi ügyvezetője, William Storey viszont a Brit Nagydíj előtt kijelentette, véget kíván vetni a partnerségnek, a Haas ugyanis a vártnál sokkal gyengébben teljesít. A partnerség azonban látszólag sértetlen maradt, a logók ugyanis nem tűntek el az autókról.
Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)


Storey eközben folyamatosan odaszúrt a Haasnak (hol nyilatkozataiban, hol nehezen komolyan vehető internetes posztjaiban), majd miután menesztették (a részvényesek közleménye szerint az ő magánakciója volt a szerződésbontás) a Rich Energyt sem kímélte. Ekkor nyugalmasabb hetek következtek, a Haas viszont augusztus végén jelezte, Szingapúr előtt dönt a partnerség jövőjéről.


Ma a hivatalos közlemény is megérkezett, melyben arról írnak, azonnali hatállyal megszakítják együttműködésüket a főszponzorral, ám teszik mindezt „barátságok keretek” között, elsősorban azért, mert a szerződéskötés óta „változott a Rich Energy” globális kereskedelmi stratégiája.


„A Haas és a Rich Energy megállapodott abban, hogy azonnali hatállyal véget vet az F1-es együttműködésnek” – írták. „Miközben a partnerség alatt kiemelt megjelenést kapott, a Rich Energy vállalati struktúrájának átalakítása szükségessé tette a globális stratégia felülvizsgálását. Ezt követően a Haas és a Rich Energy egyetértésre jutott abban, hogy a partnerség megszüntetése a legjobb megoldás mindkét fél számára. A Haas szeretne köszönetet mondani a Rich Energy részvényeseinek, és a legjobbat kívánja számukra a folytatásban.”  

Kevin Magnussen (Fotó: XPB) Kevin Magnussen (Fotó: XPB)