Egy újabb súlyos hibáért már eltiltás jár Vettelnek

Sokba kerülhet egy mostanihoz hasonló súlyosságú újabb vétség Sebastian Vettel számára: az eltiltás veszélye fenyegeti.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Sebastian Vettel az Olasz Nagydíj 6. körében pördült meg az Ascari-sikánban, majd visszatérés közben koccant Lance Stroll-lal, lekényszerítve őt a pályáról. Veszélyes visszatérésért és az ütközésért az FIA a versenyen 10 másodperces „stop and go” büntetéssel sújtotta, a futamot követően pedig 3 büntetőpont is a neve mellé került. Mindkét büntetési forma a legsúlyosabbnak mondható a maga nemében: a „stop and go” az időbüntetések skálájának tetején áll, és ennek vonzata a 3 büntetőpont, melynél többet általában nem szoktak adni egy-egy vétségért. „A bíróság ezt egy veszélyes esetnek ítélte” – indokolt a bíróság.


Vettel a baleset után nem tudott már visszazárkózni a legjobb tízbe, így a pontszerzésről is lemaradt, ám az esetnek ezen túlmutató következménye is lehet: amennyiben a közeljövőben hasonlóan súlyos hibát vét. A mostanival az utóbbi 12 hónapot tekintve a négyszeres világbajnok már 9 büntetőpontnál tart összesen, vagyis csupán három választja el az automatikus egyversenyes eltiltást érő 12-től.


A Ferrari versenyzője ezzel a mezőnyből mindenkinél több büntetőponttal rendelkezik jelenleg, és egy ideig még veszélyzónában lesz. A jelenlegiek közül a legrégebbi 2 pontját a múlt évi Amerikai Nagydíjon kapta piros zászlós gyorshajtásért. Ez csak október 19-ével fog elévülni, vagyis Vettelnek az elkövetkező három versenyen, a szingapúrin, az oroszországin és a japánon legfeljebb 2 büntetőpontot szabad szereznie.
Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)


Vettelt idén már harmadik alkalommal büntették meg. Kanadában az emlékezetes pályalevágós esetéért kapott 2 pontot, míg Nagy-Britanniában a Max Verstappennel történt ütközéséért. A büntetőpont-rendszer bevezetése óta még egy versenyző sem ért el 12 hónapon belül az eltiltást érő ponthatárt.


Az F1-ben legutóbb Romain Grosjeannak kellett kihagynia versenyt az FIA ítélete alapján, ő 2012-ben sorozatos balesetei miatt nem állhatott rajthoz Olaszországban.


Vettel büntetőpontjai az utóbbi 12 hónapból:


2018, Amerikai Nagydíj: 2 büntetőpont – gyorshajtás piros zászlós jelzés alatt


2019, Kanadai Nagydíj: 2 büntetőpont – veszélyes visszatérés a pályára


2019, Brit Nagydíj: 2 büntetőpont – baleset okozása Max Verstappen ellen


2019, Olasz Nagydíj: 3 büntetőpont – veszélyes visszatérés és baleset okozása Lance Stroll ellen