Már nincs akkora nyomás a Renault vállán

A Renault tanácsadójaként dolgozó Alain Prost úgy érzi, az olaszországi kettős pontszerzés levette a terhet a csapat válláról azt követően, hogy a közelmúltban több futamon is értékes egységeket veszítettek.

Fotó: XPB

A franciák idei, és egyben 2016-os visszatérésük utáni legjobb eredményüknek örülhettek az Olasz Nagydíjon, ahol Daniel Ricciardo negyedik, Nico Hülkenberg pedig ötödik lett. Összesen tehát 22 pontot szereztek, és nagy lépést tettek a jó ideje elérhetetlennek tűnő McLaren (vagyis a negyedik helyezés) felé a gyártók bajnokságán.


A jó szereplés a lehető legjobbkor jött az istálló számára, a Kanadai Nagydíj óta ugyanis hat futamon mindössze 15 pontot tudtak szerezni, miközben több jó lehetőségtől is elestek ütközések, valamint technikai problémák miatt.


Monza azonban kárpótolta őket, sőt egy reménysugár is megcsillant, legújabb motorjuk ugyanis ezen a hétvégén debütált, a bemutatkozás pedig remekül sikerült, hiszen egy klasszis erőpályán tudtak kiugró eredményt elérni. Nem meglepő tehát, hogy Prost szerint már nincs akkora nyomás a vállukon, mint néhány hete volt. „Voltak versenyeink, ahol fontos pontokat veszítettünk, komoly lehetőségektől estünk el” – kezdte a francia legenda.
Alain Prost (Fotó: XPB) Alain Prost (Fotó: XPB)


„Ott volt például Monaco, vagy Spa. A tempónk jó volt, de a rajtnál mindent elbuktunk. Amikor ilyen versenyeid vannak és ilyen problémák jönnek elő, kerül egy kis nyomás a válladra. A helyzet ilyenkor nem egyszerű, de most fontos pontokat szereztünk. Jobban nem is teljesíthettünk volna. Ez egy remek, dolgos csapat, ami igazán megérdemelte az eredményt” – folytatta.


„Azért is volt még rajtunk nyomás, mert a szezon során nem voltunk annyira erősek, mint szerettünk volna. Persze azt tudtuk, hogy az első hármast nem kapjuk el. Most viszont ott voltunk, ahol lenni szerettünk volna. Innen lépésről lépésre akarunk haladni. Ha van egy célod, és messze vagy az elérésétől, akkor csak még nagyobb nyomást helyezel magadra, ami nem túl jó, hiszen szeretnénk építeni ezt a csapatot” – magyarázta.


A versenyzőkhöz hasonlóan Prost is külön kiemelte, komoly hálával tartoznak a motorrészleg dolgozóinak. „Ami a motorokat illeti, bizonyítottuk, hogy már sokkal-sokkal jobbak vagyunk. A karosszériát illetően viszont még mindig keményen kell dolgozni. Főleg akkor, ha van egy bizonyos tervezési filozófiád, és év közben nagyon nehéz változtatni az autón. De továbbra is ez a fő szempont. A motorrészlegen dolgozó srácok tényleg remek munkát végeztek. Ha megnézzük, hol álltunk az előző években, és sosem rejtettük véka alá, hogy el vagyunk maradva, ez tényleg kivételes!”


Ami a folytatást illeti, a korábbi négyszeres világbajnok azt mondta: „Vannak versenyek, melyek jobbak lesznek, az alacsonyabb leszorítóerős pályák például kedvezőbbek. Ahol fontos a motor, ott is jók lehetünk, amire korábban azért nem volt példa. Nem tudom, milyenek leszünk Szingapúrban, vagy Oroszországban. Majd látjuk. Lesznek még fejlesztéseink is, szóval talán jobb lesz a helyzet, mint amire számítunk.”
Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)