A Red Bull is a Mercedes felé terelte Hamiltont

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko elárulta, 2012-ben ő is azon mesterkedett, hogy Lewis Hamilton az akkor „középszerű” Mercedeshez kerüljön, ha már náluk épp nem volt hely a brit számára. Ma hatalmas taktikai hibaként gondol erre a lépésre…

Lewis Hamilton és a Mercedes öröme (Fotó: XPB)

A Mercedes vezetői a legenda szerint a 2012-es Szingapúri Nagydíj után győzték meg a kiesése miatt teljesen elkeseredett Lewis Hamiltont, hogy csatlakozzon hozzájuk, a többi pedig már történelem. Az egy futamgyőzelmet hozó 2013-as szezon után a hibridérában beindult a sikergyár: Hamilton 2014 óta csak egyszer bukta el a bajnoki címet (akkor is a csapattárs, Nico Rosberg győzte le).


A technikai és csapathibák miatt kiábrándult Hamilton utolsó mclarenes szezonja során a Red Bull-lal is kapcsolatba került, ott azonban nem tudtak (vagy nem akartak?) helyet csinálni neki, ezért tanácsadójuk, Helmut Marko is inkább a Mercedes felé terelte.
Helmut Marko (Fotó: XPB) Helmut Marko (Fotó: XPB)


Talán abban bízott, egy nagy ellenfelet elveszítenek azzal, hogy Hamilton az akkori középszerű istállóhoz kerül, vagy talán abban, hogy onnan később könnyebb lesz megszerezni, hiszen nem számítottak a 2014-eshez hasonló feltámadásra. A hibridérában történtek fényében ez hibás gondolat volt, amit ma már Marko is elismer.


Úgy érzi, akkor komoly „taktikai hibát” vétettek. „Lewis akkoriban nagyon boldogtalan volt a McLarennél…” – nyilatkozta az osztrák szakember a Motorsport-Totalnak. „Nálunk nem volt hely, szóval akkor arra gondoltunk, az lesz a legjobb, ha a Mercedeshez megy, ezért támogattuk Niki Laudát, aki akkoriban Lewis megszerzésén dolgozott” – tette hozzá Marko, aki közismerten szoros barátságot ápolt a Mercedes egykori tanácsadójával.


„Nekünk akkor a McLaren volt a legerősebb ellenfelünk. Utólag nézve persze már látjuk, mennyivel jobb lett volna, ha végül náluk marad. Most persze már jól látható, milyen taktikai hibákat tud véteni az ember” – zárta gondolatát Marko.
Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes) Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)