Berger: Hol van Vettel „gyilkos ösztöne”, ami Leclerc-ben megvan?

Nem Sebastian Vettel képességei mondtak csődöt, Gerhard Berger csak az éhségét és az ezzel járó „gyilkos ösztönt” hiányolja nála. Charles Leclerc-nél megvan, és legyőzni nem lehet nélküle.

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Az elmúlt egy évben gyakran emlegettük a válság szót Sebatian Vettel kapcsán, és gyakran írtuk azt is, hogy mélypontra került, ám időről időre kiderül, hogy az a gödör még mindig lehet mélyebb. Monzában még tovább süllyedt benne. A hatodik körben elkövetett hibájával, az autója sérülésével és a baleset okozásáért kapott büntetéssel a négyszeres világbajnok versenye felért egy katasztrófával, amit csak még súlyosabbá tett, hogy fiatal csapattársa, Charles Leclerc ezzel párhuzamosan ellenállhatatlan versenyzéssel szerzett egy második győzelmet ugyanolyan autóval.


Az olló egyre inkább szétnyílik a két ferraris között, és kérdéses, megállítható-e a folyamat azok után, hogy Leclerc újabb 25 pontjával már a bajnokságban is elhúzott csapattársától 13 ponttal. Tudniillik a jobb bajnoki helyezés volt az utolsó mentsvár Vettel számára. A Ferrari év elején őt nevezte ki kedvezményezett versenyzőnek a tapasztalata miatt, és hiába derült ki hamar, hogy e tapasztalat nem igazán hozza előnyös helyzetbe a kollégájával szemben, házon belüli státuszát eddig a bajnoki állással még meg lehetett magyarázni. Csakhogy most már ez az előny is oda, és ha így marad, Vettelre akár várhat még pár spáihoz hasonló pillanat, ahol Leclerc segítőjeként kell a csapatért dolgoznia…


Így látja ezt Gerhard Berger is, aki 2008-ban Vettel csapatfőnöke volt a Toro Rossónál, és aki két időszakban is versenyzett a Scuderiánál aktív korában. „A Ferrari mindig azon versenyzője mögé áll, akinek jobbak az esélyei. Ez jelenleg Charles, mivel Sebastian nem végzett jó munkát” – nyilatkozta az Express című kölni lapnak. „A versenyen megint úgy alakult, ahogy oly gyakran: amikor problémái vannak, újabbak jönnek hozzá. Egy ilyen megpördülést és a Lance Stroll elé hajtást nem várna az ember egy négyszeres világbajnoktól. Azt már inkább, hogy ki tudjon jönni ebből a lefelé húzó örvényből. Meg kell őriznie a hidegvérét, versenyről versenyre haladva meggyőzően teljesíteni, és újra az élre állni.”
078281Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)44 Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)


Monzában sor került az első komolyabb konfliktusra is a Ferrarin belül. Vettel az időmérő edzést követően nehezményezte, hogy az előzetes megállapodásukkal szembemenve Leclerc addig ódzkodott beállni elé és szélárnyékot biztosítani neki a Q3 hajrájában, mígnem kifutottak az időből, és le kellett mondaniuk a második mért körükről, amivel gyakorlatilag a monacóié lett a pole. A versenyzők közötti feszültség tényét a Ferrari főnökei is elismerték, csakhogy Mattia Binotto vasárnap könnyű szívvel bocsátott meg Leclerc-nek, hiszen győzelemmel ajándékozta meg a Ferrarit. Miközben Vettel még pontokkal sem.


Berger szerint a német hibázik, ha készpénznek veszi Leclerc segítségét, vagy hogy mindig tartani fogja magát a házirendjükhöz. Szerinte a probléma forrása nem az, hogy a fiatal tehetség egoista, hanem inkább az, hogy Vettel már kevésbé tűnik annak. „Ki kell mondani: ezen a szinten a Forma–1-ben senki sem csapatjátékos. Mindenki magáért küzd, azt kell néznie, hogyan lehet ő a jobb. Nem tudom, hogy Vettelt megtévesztették-e, de az már egy ideje világos, hogy Leclerc rendelkezik az abszolút gyilkos ösztönnel, és a bajnoki cím a célja. Számomra ez nem volt meglepetés. Szerintem inkább az az érthetetlen, hogy Sebastian miért várt ilyen sokáig, és miért nem ment neki egyedül a pole-ért folyó csatának. Szélárnyék nélkül talán nem tudta volna túlszárnyalni Leclerc idejét, de talán lehetett volna második vagy harmadik. Leclerc-re sosem szabadna hagyatkoznia!”


Megkérdezték, ezek alapján naivnak tartja-e a négyszeres bajnokot. „Ne nevezzük ezt naivitásnak, inkább jóhiszeműségnek. És a jóhiszeműségnek az élsportban, ahol a tét a világbajnoki cím, nincs helye” – állapította meg.


Szerinte Vettelnek életbevágó lenne újra rálelni erre a „gyilkos ösztönre”, különben jövője sincs. „Ez egészen egyszerű: amikor az ember elveszíti az ösztönt, akkor már nem akar világbajnok lenni. A szezon előrehaladtával ilyenkor újra élesíteni kell azt.”
Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)


A hogyan már más kérdés. Vettelnek nincs meg az igazi fegyvere Leclerc-rel szemben, mivel olyan autót kénytelen vezetni 2019-ben, ami az ő stílusához nem illik a hátsó rész instabilitása miatt, Leclerc-éhez viszont nagyon is. Emellett pszichológiai szempontból ott van a javítás kényszere, ami görcsösséget és újabb hibákat is eredményezhet. Ez csapdának tűnik, amiből ha nem képes szabadulni, Vettel háttéremberré válhat Leclerc mellett.


Berger szerint második számú versenyzővé, a monacói segítőjévé viszont biztosan nem minősítik, és ezt a szerepet nem is fogja vállalni. „Nem, ezt sem tudom elképzelni. De azt látni kell, hogy most magára van utalva, és újra meg kell csillogtatnia a bajnoki kvalitásait. Az olyasmi, mint a bizonytalan hátsó rész, vagy a sportszerűtlen csapattárs, nem játszhatnak ilyenkor. Még nem veszítette el képességét, de muszáj kezébe vennie a helyzetet” – vélekedett az osztrák.