Musorujsag
Élő Eredmények

Nem tudja, helyes út-e, de Hamilton követheti Leclerc-t

Nem tudja, helyes út-e, de Hamilton követheti Leclerc-t

F1, Sky Sports, FIA
Lewis Hamiltonnak továbbra is vannak fenntartásai az FIA monzai ténykedése kapcsán, ám kész felvenni a kesztyűt az agresszív Charles Leclerc-rel. A monacói viszont nem tanácsolja neki, hogy Szingapúrban váltson stílust…

Szemléletmódot váltott az FIA mindenkori bírósága az utóbbi hetekben, és sokkal elnézőbb az agresszív, a szabályok határait feszegető megmozdulásokkal szemben. Ennek bizonyítékát láthattuk két hete Monzában is, ahol Charles Leclerc egy figyelmeztető fekete-fehér zászlójelzéssel megúszhatta, hogy leszorította Lewis Hamiltont a pályáról a Roggia-sikán féktávján.

A Mercedes versenyzője a futam után emlékeztetett, hogy a szabályzat kimondja, egy autó szélességének megfelelő távolságot kell hagynia az ellenfélnek maga mellett ilyen helyzetekben, ezért nem érti az FIA ítéletét. Leclerc ezzel szemben állította, nagyon is tudatában volt annak, meddig mehet el, mivel volt már benne gyakorlata: Ausztriában Max Verstappen hasonló módon szorította ki őt, és mivel ő is megúszta, a ferraris Monzában bátrabban ment bele a nagyobb kockázatba.

Szingapúrban megerősítette, megmozdulása teljesen kontrollált volt, egyedül azzal lőtt kicsit mellé, hogy nem hagyta meg a teljes autónyi távolságot maga mellett. „Ilyen a kemény versenyzés. Teljesen tudatában voltam annak, amit az autóban csináltam. Ami a féktávot és azt a konkrét pillanatot illeti, talán nem voltam teljesen tisztában azzal, hogy a jobbomon van, de összességében keményen akartam versenyezni. Ezt meg is tettem.”

Hozzátette, a stílusát ő csak az FIA bíráskodásának új irányához igazította. „Ausztria után változtattam a szemléletmódomon. Azóta elég egyértelmű, hogy bírák engedik a keményebb versenyzést, és én szeretek is így versenyezni.”

Lewis Hamilton és Charles Leclerc koccanása a 23. körben (Fotó: Formula1/Twitter) Lewis Hamilton és Charles Leclerc koccanása a 23. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

Hamilton kíváncsi, hová vezet az új irány…

Hamilton a történtek után megjegyezte, amennyiben valóban megengedett az ilyen fokú agresszió, a jövőben maga is keményebben fog fellépni. „Nem gondolnám, hogy Lewis aggódna, mert mentálisan nagyon erős. Nem hiszem, hogy miattam aggódna. Talán büntetésre számított, és most változtatni fog a hozzáállásán. Én örömmel folytatom így. Ha ő változtatni akar, annak csak örülni fogok” – mondta erre Leclerc, majd azért mosolyogva hozzáfűzte: „Igen, talán változtatni fog. De nem tanácsolnám neki ezt itt, mert ez elég szűk pálya… Ez nem a legjobb pálya ehhez, hiszen nem gyakran látunk itt előzéseket. De a normál versenyeken talán más lesz.”

Hamilton egyértelművé tette, kész felvenni a kesztyűt a szerinte magának többet megengedő fiatalsággal, ám továbbra is vannak fenntartásai annak kapcsán, hogy ez helyes útnak számít-e. „Változás történt, elég komoly. Sokkal megengedőbbek és elnézőbbek a szabályokkal, amik tulajdonképpen már nem is számítanak. De a versenyző számára jó ezt tudni. Emiatt talán agresszívebben fogunk helyezkedni, mert nem feltétlenül kell tartanunk a következményektől. Érdekes lesz látni, ez milyen precedenst teremtett.”

Szerinte e probléma beszédtéma lesz még a versenyzői eligazításokon is. „Elő fog jönni a téma, az biztos. De új ember irányít, más filozófia szerint. Sokáig volt itt nekünk Charlie (Whiting, versenyigazgató – a szerk.), és most változás történt. Érdekes lesz látni, milyen irányt vesznek a dolgok. Mi mindig csak egyetlen dolgot kérünk: következetességet. Ha nem büntetnek úgy, ahogy a szabályok korábban előírták, és ebből lesz a következetes tendencia, akkor ha az emberek ezt jobban élvezik, nincs probléma, így fogunk versenyezni.”

Lewis Hamiton (Fotó: XPB) Lewis Hamiton (Fotó: XPB)

Némi aggály a Michael Masi által újra aktívan használt fekete-fehér zászlós figyelmeztetés kapcsán is van az ötszörös világbajnokban, aki attól tart, hogy a kvázi sárga lapok durvább versenyzésre ösztönzik majd a mezőnyt. „Ha egyértelmű, hogy leszoríthatunk másokat, amikor mellettünk vannak, és ezért csak egy figyelmeztetést kapunk, akkor elég csak egyszer megtenni ahhoz, hogy valakit magad mögött tarts” – mutatott rá.

A versenyzőtársak örülnek a nagyobb szabadságnak

Ám hiába a kisebb nézetkülönbségek a versenyzők között, a mezőny tagjainak összességében nincs ellenére, hogy keményebbek lehetnek a pályán. E stílus élharcosa, Max Verstappen szerint szükség is volt az irányváltásra. „Ha következetesek maradnak, akkor elégedett vagyok, mert így keményebben lehet versenyezni, ami korábban hiányzott az F1-ből. Nem ellenzem, ha van pár koccanás egy verseny során. De ha nem is koccantok, így is keményebben védekezhetsz” – mondta a Red Bull versenyzője.

A szintén a fiatal generációt erősítő Lando Norris egyetértett vele. „Más sorozatokban szerintem több versenyzést kapunk, mint a Forma–1-ben kaptunk az utóbbi pár évben. Mindenki azt mondja, hogy csak hagyjanak bennünket küzdeni. Ha van egy kis ütközés időnként, szerintem az még nem a világvége. Élvezzük, hogy esélyt kapunk a puszta versenyzésre. Ez hozzá tartozik. Persze nézni kell, hogy csinál-e bárki bármilyen kirívó dolgot, vagy van-e benne bármi szándékosság, mert az sportszerűtlenség.”

190919 idotabla SzingGP

A finom határvonal megtartása Daniel Ricciardo szerint a bírák legfontosabb feladata lesz az új szemléletmód mellett. Ugyanakkor úgy véli, a versenyzőkön is nagyobb a felelősség. „Amennyiben megmarad közöttünk egy bizonyos mértékű tisztelet, akkor szerintem rendben van. Ha viszont túl gyakorivá válnak a piszkos trükkök, vagy ha valaki törleszteni próbál, akkor a bíráknak közbe kell lépniük. Eddig jól felügyelték ezt. Van, hogy az autóban úrrá lesznek rajtad az indulatok, ezért elsőre úgy érzed, keményebb volt valami, mint utólag visszanézve, de szerintem ez rendben van” – mondta az utóbbi versenyek gyakorlatáról és a monzai vitatott esetről.

Borítókép: Charles Leclerc és Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak