Musorujsag
Élő Eredmények

Ecclestone ismét odaszúrt a Libertynek

Ecclestone ismét odaszúrt a Libertynek

Auto Motor und Sport
A Forma–1 korábbi ügyvezetője, Berine Ecclestone ismét odaszúrt utódainak. Elmondása szerint a Liberty Media által tervezett naptárbővítés szükségtelen és csak a futamok értékét rontja, a 2021-es reformok létjogosultságát pedig az utóbbi versenyek alapján kérdőjelezi meg.

Jövőre minden eddiginél hosszabb lesz a Forma–1-es szezon, összesen ugyanis 22 futamot rendeznek majd, a Liberty tervei között pedig középtávon további bővítés szerepel: az amerikaiak szívesen tartanának 25 versenyt évente. Tervük egyelőre megosztja a véleményeket, az ellenzők táborához pedig nemrég Bernie Ecclestone is csatlakozott.

Közismert, hogy a brit üzletember nincs túl jó véleménnyel az F1 futtatását 2017-ben átvevő Liberty Mediáról, véleménye azonban meglepő, korábban ugyanis ő maga is a naptár bővítése mellett volt, és számos új helyszín csatlakozását segítette.

A mostani terveket viszont már túlzónak tartja. „Ez egyértelműen túl sok” – nyilatkozta. „Tizenhat verseny bőven elég lenne. Minél több versenyt rendeznek, annál értéktelenebbé válik maga a termék. Ezt a túlterheltséget a teniszben már megfigyelhettük. Ott évente 100 tornát is rendeznek, de csak nagyjából 10 jelent valamit ezek közül” – tette hozzá.

Bernie Ecclestone (Fotó: XPB) Bernie Ecclestone (Fotó: XPB)

A Liberty többek között a bevételek növelésével indokolja a bővítést, Ecclestone szerint azonban a helyszínek számának emelése nem jelent egyet azzal, hogy több pénz kerül a Forma–1 közös kasszájába. „Ha csak tizenhat verseny lenne, akkor a szervezők ennek megfelelően fizetnének többet a versenyekért. És elhihetik, hogy meg is tennék, hiszen az események korlátozottsága miatt az ő nagydíjuk is jóval többet érne” – magyarázta.

A Liberty másik nagy terve a 2021-es reform, amivel kapcsolatban Ecclestone-nak szintén vannak kétségei. Az előírásokat elsősorban a futamok izgalmasabbá tétele, a „show jobbítása” végett változtatnák meg, a brit azonban az előző versenyekre hivatkozva (az utóbbi időben valóban el voltak kényeztetve az F1 rajongói) érvel a módosítások szükségtelensége mellett.

„Az előző hat verseny éppen azt hozta, amit az F1-nek szállítania kell. A sportágnak ilyennek kell lennie. Nem látok okot egy nagyobb változtatásra. Viszont ha mindenképpen módosítani akarnak valamit, akkor az legyen radikális. A példa okáért, hozzák vissza a szívómotorokat, ahhoz viszont nincs bátorságuk” – szúrt oda a jelenlegi vezetőségnek. „Nem látom, miért foglalkoznak ennyit a B tervvel, jobb lenne, ha lenne egy jó A tervük, és azt bírnák működésre” – zárta gondolatát.  

Bernie Ecclestone (Fotó: XPB) Bernie Ecclestone (Fotó: XPB)
Borítókép: Bernie Ecclestone (Fotó: XPB)

További tartalmak