×

Todt véget akar vetni az időmérős komédiának

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt az időmérős szabályok pontosítását szorgalmazza, hiszen a folytatásban mindenképpen el szeretné kerülni a monzai Q3-ban látott komikus jelentek megismétlődését.

F1 Monza, időmérő (Fotó: Formula1) Fotó: Formula1

A rajtelsőségért való kiélezett küzdelem helyett bohózatba illő végkifejletet hozott az olaszországi időmérő: utolsó gyors köre előtt szinte minden Q3-as szereplő igyekezett a lehető legjobb pozícióba kerülni és szélárnyékot fogni, végül azonban az egyre lassabban haladó boly egymást akadályozó versenyzői közül csak ketten vághattak neki körüknek…


A komikus jelenetek miatt már aznap számos kritikát kaptak a királykategóriás csapatok és versenyzők (akik érintettek voltak a Q3-ban), a látottak pedig a szurkolók és a szakértők mellett a vezetőség tetszését sem nyerték el.


Az FIA első embere például már most jelezte, mindenképpen változtatni kíván az előírásokon, hogy az F1 elébe menjen a monzai bohózat megismétlődésének. „Csak azt mondhatom, hogy ez többé nem fog megtörténni” – jelentette ki határozottan a Derniere Heure-nak nyilatkozó szakember. „Meg fogjuk változtatni a szabályokat” – tette hozzá.
Jean Todt (Fotó: XPB) Jean Todt (Fotó: XPB)


„Azt nem szabhatjuk meg, mikor hagyják el a versenyzők a boxot, de bevezetünk majd egy időlimitet, aminél nem mehetnek majd lassabban. A nézők azért jönnek, hogy jó show-t lássanak, ez viszont nem az volt, és veszélyesnek is tűnt. A szabályokat a lehető leghamarabb meg fogjuk változtatni” – folytatta a francia.


A szövetség versenyigazgatója, Michael Masi jelezte, Szingapúrban tárgyalnak a történtekről az F1-es csapatokkal. „Alaposan ki fogjuk beszélni a történteket. Többen máris előálltak néhány javaslattal és szimulációval a problémamegoldáshoz. A megoldás mindenki javát szolgálja majd” – mondta.


Ami a folytatást illeti, Max Verstappen szerint nem fenyeget a veszélye annak, hogy további időmérők érnek véget hasonlóan komikus jelenetekkel, hiszen a szélárnyék Monzában hoz legtöbbet, más helyszíneken tehát nem fognak „harcolni” érte ekkora intenzitással. „Monza az egyik olyan pálya, ahol a szélárnyék hasznos. Talán Szocsiban még jelent egy keveset, de olyan már nem lesz, mint ami Monzában volt” – nyilatkozta a holland.
Max Verstappen (Fotó: Red Bull) Max Verstappen (Fotó: Red Bull)