Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Az F1 még megbánhatja, hogy elengedte a Német Nagydíjat

Vettel: Az F1 még megbánhatja, hogy elengedte a Német Nagydíjat

Autosport
Sebastian Vettel szerint a Forma–1 nem engedheti meg magának az olyan klasszikus versenyek elvesztését, mint például a Német Nagydíj, ezért azt sem tartja kizártnak, hogy a vezetőség végül külső ráhatás nélkül is fölismeri, szükség van egy versenyre hazájában.

Az utóbbi időben több klasszikus futam sorsa is kérdésessé vált, végül azonban csak a Német Nagydíj szervezői nem tudtak dűlőre jutni a királykategória irányítóival, így a verseny 2020-ban ismét kimarad a menetrendből. Jövőre tehát újra hazai verseny nélkül marad a hibridérában sikert sikerre halmozó Mercedes, és a Ferrari klasszisa, Sebastian Vettel is.

Amikor a négyszeres világbajnokot arról kérdezték, mit tehetnek az illetékesek a Német Nagydíj megmentéséért, Vettel elhintette, lehet, csak várniuk kell egy kicsit, hogy az F1 felismerje, egészen egyszerűen nem engedhet meg magának egy ekkora veszteséget.

„Lehet, hogy semmit sem kell tenni” – nyilatkozta. „Előfordulhat, hogy a következő év, vagy a távolabbi jövő majd igazolja, hogy az F1-nek szüksége van egy német futamra, és akkor újra elkezdik majd vizsgálni a lehetőségeket. Szerintem az F1 nem veszítheti el azokat a versenyeket, ahol komoly hagyományokkal bír” – hangsúlyozta a tapasztalt versenyző.

Szurkolók Németországban (Fotó: XPB) Szurkolók Németországban (Fotó: XPB)

„Ilyen például Nagy-Britannia, vagy Olaszország, és Németország is. Kár, hogy most elveszítettük a futamot. Valószínűleg ez az egész az anyagiakon múlt. De mint mondtam, lehet semmi másnak nem kell történnie, csak föl kell ismerni, hogy szükség van a német futamra, hogy szükség van ezekre a klasszikus futamokra, és ez elég lehet a nagydíj visszatéréshez. Remélem bárhová is megyünk, olyan jó lesz a hangulat, mint Németországban. Remélem, tele lesznek a lelátok, de hogy őszinte legyek, ez nem garantált” – magyarázta.

Bár a németek elveszítik versenyüket, Hollandia visszatér, Vietnám pedig csatlakozik a naptárhoz, 2020-ban tehát minden eddiginél több, összesen 22 versenyt láthatunk majd. A bővítés megosztja az F1-es szereplők véleményét; ami Vettelt illeti, versenyzőként örül, hogy egyre többször ülhet autóba, a csapatokat viszont érzése szerint leterhelik a hosszú szezonok, éppen ezért ő inkább csökkentené a futamok számát, és egy évben csak tizenhatot rendezne.

„Mi, pilóták szerencsések vagyunk. Többet versenyezhetünk, a csapattagok számára azonban eléggé stresszes ez az egész. Ez egy nagy cirkusz, sok dolgot előre le kell szervezni, és most sok srác munkája jóval keményebb lesz, mint eddig. Nem én irányítom a sportot, de úgy érzem, az egész mögött az áll, hogy a több futam több pénzt hoz. Ami engem illeti, szívesen visszatérnék a 16 futamos rendszerhez, amiben felnőttem. Ez a versenyzők számára is nagyobb szabadságot és rugalmasságot biztosítana, hogy mást is csináljanak. De mint mondtam, nekünk ez jó, mi nem panaszkodhatunk, szóval mi elfogadjuk ezt” – hangsúlyozta zárásként.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)
Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak