Musorujsag
Élő Eredmények

Befolyásos menedzsere hátszelet nyújt Leclerc-nek a Ferrarinál?

Befolyásos menedzsere hátszelet nyújt Leclerc-nek a Ferrarinál?

Motorsport-Magazin
A monzai időmérős konfliktusért Charles Leclerc felelt, ám győzelme után a főnökség hamar megbocsátott neki. Egyesek szerint politikai fronton menedzsere, Nicolas Todt tartja őt előnyös helyzetben Sebastian Vettellel szemben.

Nemcsak Sebastian Vettel újabb hibájáról marad emlékezetes az idei Olasz Nagydíj, hanem arról is, hogy meghozta a Ferrari két versenyzője közötti első komolyabbnak mondható nézeteltérést. Az időmérő edzés utolsó szakaszában Vettel azért (is) maradt le az utolsó mért köréről, mert Charles Leclerc az előzetes megbeszélések ellenére nem volt hajlandó beállni elé szélárnyékot tartani, csak a bemelegítő kör legvégén, amikor már túl késő volt.

A történtek belső feszültséget szültek. Vettel a kvalifikáció után a sajtó előtt is megjegyezte, nem erről szólt a belső megállapodásuk, a színfalak mögött pedig a csapat vezetőségének is el kellett beszélgetnie Leclerc-rel. A tehetség „bűne” az volt, hogy a szélárnyékozós játék közben nemcsak a csapat egyezségére gondolt, saját érdekeit szem előtt tartva járt el, vagyis amikor először lehetősége adódott, nem állt be kollégája elé, hanem tovább várt arra, hogy elé is kerüljön egy autó, amellyel húzathatja magát.

Mattia Binotto csapatfőnök Leclerc másnapi futamgyőzelme pillanatában egyből jelezte a csapatrádión: e sikerrel mindent megbocsátanak neki. Mindezt úgy is értelmezhetnénk, hogy a monacói házon belül nyert egy politikai csatát: átlépte kicsit a határt, de azt a csapata ugyanúgy elnézte neki, mint az FIA Lewis Hamilton leszorítását a versenyen. Egyes vélekedések szerint ebben az is közrejátszhat, hogy egy befolyásos menedzser áll mögötte: Nicolas Todt.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)) Charles Leclerc (Fotó: XPB))

A francia számos versenyzőt segített már az F1-ben Felipe Massától Pastor Maldonadón és Jules Bianchin át – jelenleg Leclerc mellett Danyiil Kvjat útjait egyengeti. Az Autosport szaklap egy közelmúltban közzétett listán a 24. legbefolyásosabb személyiségként említette őt a motorsport világán belül. Nemcsak menedzserként tartják befolyásosnak, hanem apja, Jean Todt miatt is, aki az FIA elnöke, korábban pedig a Ferrari csapatfőnöke volt.

Nicolas már fiatal pártfogóként jó kapcsolatra tett szert a Scuderiával (apja és Felipe Massa révén), és amikor a vörösök a múlt évben eldöntötték, hogy Kimi Räikkönent Leclerc-re cserélik 2019-től, állítólag Todt volt a mérleg nyelvének elmozdítója azzal, hogy bedobott egy Sergio Marchionne korábbi elnökkel kötött előmegállapodást, melyre hivatkozva ki tudta kényszeríteni a csapatból, hogy támogatottját válasszák.

A német Motorsport Magazinnak adott interjúban Todt azonban határozottan cáfolta, hogy személye révén Leclerc előnyös helyzetbe került volna politikai szempontból Sebastian Vettellel szemben, és saját befolyásának mértékét is kisebbnek ítélte, mint egyesek. „A húszból két versenyző az enyém az F1-ben. Ez nem olyan sok. Hogy őszinte legyek, amikor én próbálok meggyőzni egy csapatot arról, hogy az én versenyzőmet alkalmazza, az azért van, mert hiszek a versenyzőmben. Hogy túlságosan befolyásos lennék? Nem gondolnám, hogy bármely csapat ezért alkalmazná a versenyzőmet. És szerintem apám még csak nem is ismeri az összes olyan versenyzőt, akinek én vagyok a menedzsere.”

Ifjabb Todt hangsúlyozta, Leclerc nem elsősorban neki köszönheti a ferraris ülését, hanem önmagának, a tehetségének. „Charles azért van a Ferrarinál, mert a pályán bizonyított. És ezt nem lehet elvitatni.”

Nicolas Todt (Fotó: XPB) Nicolas Todt (Fotó: XPB)

A csapaton belül a hátterét ettől azért még erősítheti Todt személye, jóllehet a francia hangsúlyozta, semmit sem tett Vettel „elnyomásáért”, legfeljebb Leclerc elnyomása ellen. „Meg lehet kérdezni a Ferrarit! Nem vagyok öreg, de azért már húsz éve ismerem a Forma–1-et, elég régóta itt vagyok. Nem próbálok problémákat okozni, én csak igyekszem ott maradni, ahová való vagyok, a saját pozíciómban. Természetesen ha van mit megvitatni, akkor mindig ott vagyok, hogy támogassam a versenyzőmet. De én csak azt akarom biztosítani, hogy a saját versenyzőm a legjobb pozícióban legyen, hogy ne legyen semmi sem ellene. Ennyi az egész” – tisztázta, hogy Vettelnek nem próbál keresztbe tenni.

Ami a Leclerc-rel adódott monzai konfliktust illeti, a Ferrari lezártnak tekinti az ügyet. Binotto azt mondta, Vettel volt az első, aki jelezte, lépjenek tovább, és ők ezt meg is tették. Azt ugyanakkor a csapatfőnök sem tudja garantálni, hogy a jövőben nem lesznek újabb hasonló nézeteltérések a két versenyzőjük között.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak