Kubica visszatérése inspiráló és figyelemre méltó volt ellenfelei szerint

Lewis Hamilton és Romain Grosjean is inspirálónak és figyelemre méltónak nevezte Robert Kubica Forma–1-es visszatérését, miután a lengyel ma délután bejelentette, a szezon végén elhagyja a Williamst (és lehet, ezzel együtt királykategóriás pályafutását is lezárja).

Lewis Hamilton, Romain Grosjean és Robert Kubica (Fotó: XPB)

Kubica nyolcéves távollét után, egy horrorisztikus ralibalesetet, valamint egy roppant kemény rehabilitációs időszakot követően tért vissza a királykategóriába, teljesítve ezzel nagy célját, amit még évekkel ezelőtt maga elé tűzött.


Hogy a visszatérés nem úgy sikerült, ahogyan arra sokan számítottak abban a Williams és az ő gyengélkedése is benne volt, arra viszont változatlanul büszke, hogy annyi szenvedés után visszaverekedhette magát a királykategóriába. Tette riválisai szerint is tiszteletet érdemel és inspirációt adhat rengeteg ember számára.


A szingapúri sajtótájékoztatón például kortársa, a már a kisebb szériákban is ellene küzdő Lewis Hamilton és Romain Grosjean is elismerően beszélt róla, noha maga Kubica félig viccesen jelezte, ezt a részt igazán kihagyhatják. „Talán elmondhatom, hogy innen én ismerem a leghosszabb ideje Robertet” – kezdte Hamilton, utalva arra, hogy a sajtótájékoztató résztvevői közül ő egyedül járta végig az F1-ig vezető szamárlétrát a lengyellel.
Lewis Hamiton (Fotó: XPB) Lewis Hamiton (Fotó: XPB)„Az 1990-es évek végén kezdtük egymás ellen versenyezni még gokartokkal. Robert az egyik legtehetségesebb versenyző, aki ellen valaha harcoltam. Már akkor láttam a tehetségét, ami még mindig megvan benne. Az ereje és az elszántsága különösen figyelemre méltó, főleg a balesete utáni időszakban” – magyarázta.


„Nem sok ember jött vissza ezek közül a körülmények közül a sportba, és harcolt azokkal, akik más helyzetben vannak, mint ő. Nagyszerű, hogy visszatért közénk. Persze, más a helyzet, mintha egy versenyképes csapattal tehette volna meg, de jól teljesített. Szükségünk van a nagy tehetségekre, és arra, hogy megmutathassák magukat, hogy a lehető legjobb show-t biztosíthassuk” – folytatta az ötszörös világbajnok.


Grosjean, aki Kubica 2011-es ralibalesetekor pont a Lotus tartalékversenyzője volt, a következőket mondta a lengyelről. „Robert mindenki számára inspirációt nyújthat, akinek volt már valamilyen rossz tapasztalata. Először 2009-ben beszéltem vele Abu-Dzabiban, amikor úgy tűnt, 2010-ben csapattársak lehetünk. Az nem jött össze, pedig nagyon-nagyon vártam. A következő évben tartalékosként figyelhettem. Akkor történt a balesete is. Ahogy visszatért… roppant meggyőző, ahogy visszaverekedte magát a legmagasabb szintre” – mondta a francia.
Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)