Nem a tehetség számított – ezért kapott kosarat Hülkenberg

Egyértelműnek tűnt, hogy Nico Hülkenbergre esik a választásuk, mégis kosarat adtak neki, és a hullámzóan teljesítő Romain Grosjeant tartották meg. Günther Steiner csapatfőnök elmagyarázta, miért.

Nico Hülkenberg (Fotó: MTI/EPA)

Sejthető volt, hogy a Haas csapata a szingapúri hétvége előtt bejelentést tesz a 2020-as versenyzőfelállásáról, ám arra a szakma sem feltétlenül számított, hogy ilyen bejelentéssel fog előrukkolni csütörtökön. Egy ideje mindenki azt rebesgette, hogy az idén mindössze 8 pontot összekapirgáló, s ezzel Kevin Magnussentől 10 egységgel elmaradó Romain Grosjean lába alatt inog a talaj, mivel túl sokat hibázik, túl hullámzó a teljesítménye. A nagy elismertségnek örvendő, a franciánál stabilabbnak mondható Nico Hülkenberg eközben elérhetővé vált, miután a Renault Esteban Ocont szerződtette 2020-ra, és volt, hogy már csak puszta formaságnak tűnt a felek megállapodása.


Csakhogy csütörtökön a Haas Romain Grosjean megtartásáról adott hírt, ami egyben azt is jelenti, hogy bármilyen vonzó lehetőséget látott benne, a Renault-hoz hasonlóan kosarat adott Hülkenbergnek.


Günther Steiner csapatfőnök a szingapúri paddockban indokolta meg döntésüket. „Ez egy nehéz döntés volt, mivel két nagyon jó versenyzőről van szó. Remélem, hogy Nico az F1-ben marad, mivel kedvelem őt, és jó versenyzőnek tartom. Végül Romain maradása mellett határoztunk. Négy éve van már a csapatunknál, ismerjük a csúcspontjait és a hullámvölgyeit, tudjuk, hogy egy jó napon nagyon jó versenyző, és jól ismeri is a csapatot” – fogalmazott az olasz.
Günther Steiner (Fotó: XPB) Günther Steiner (Fotó: XPB)


Elismerte, az idei autóval adódó problémáik ezúttal bizonyos szempontból másodlagossá tették a versenyzőkérdést számukra, és ez is meghatározta, hogy az állandóságot választották az újítás helyett. „A legfőbb ok az volt, hogy az idei autónk nem úgy teljesít, ahogyan szeretnénk. Ennek végső soron semmi köze a versenyzőkhöz. Ez csak az autó, nyíltan elismerjük ezt, tudatában vagyunk ennek. Ha most váltottunk volna versenyzőt, nem tudom, hogy az segített volna-e, hogy ettől jobb lett volna-e az autónk. Lehetséges, de az is lehet, hogy nem, mert az új ember nem tudja, honnan indultunk.”


„Romain fontos szereplője a folyamatnak, melyben próbáljuk megérteni, mi nem jó az autónkon pillanatnyilag, és nagy segítséget jelent. Nem szerettünk volna még eggyel több ismeretlen tényezőt” – indokolta meg, miért nem rúghatott labdába náluk Hülkenberg.


Elmondása szerint a végső szót Monza után mondták ki, Hülkenberggel pedig sosem jutottak olyan messzire, hogy konkrét ajánlatot tettek volna elé. „Mi döntöttünk arról, hogy Romaint választjuk. Azt nem tudom, hogy Nico akart-e jönni. Beszéltünk vele, de nem mondott olyasmit, hogy érkezni fog. Nem jutottunk el idáig. Beszéltünk, de nem tettünk neki hivatalos ajánlatot. Szóval azt sem tudom megmondani, hogy tettünk volna, elfogadta volna-e. Erről őt kell megkérdezni” – tisztázta Steiner, aki megerősítette, Gene Haas csapattulajdonos is aktívan részt vett a folyamatban, melyben a két jelöltjük fizetési igénye nem volt szempont számukra.
Haas (Fotó: XPB) Haas (Fotó: XPB)


Végül azt is nyomatékosította, hogy Hülkenberg Kevin Magnussennel ápolt nem éppen rózsás viszonya semmilyen szerepet nem játszott a döntésükben. A csapatfőnök gyanítja, hogy Hülkenbergnek lesz még lehetősége az F1-ben maradásra. „Nem állítom, hogy boldog volt, de úgy vélem, vannak más lehetőségei is. Ezekről nem kell tudnom, nem kellett megosztania őket velem. Nico felnőtt, régóta csinálja ezt. Bízom benne, hogy talál magának ülést, és itt lesz jövőre velünk, mert megérdemli” – kívánt minden jót a németnek.


Hülkenberg korábbi renault-s csapattársa, Carlos Sainz eközben úgy véli, az F1 kegyetlenségéről kaphatunk bizonyítékot annak kapcsán, hogy Hülkenberg a nyilvánvaló tehetségével jelenleg ülés nélkül áll, és erősen kérdéses, folytathatja-e egyáltalán a királykategóriás pályafutását. „Mindenki tudja, hogy Nico mire képes, szerintem nem kell ezt magyaráznom. De ismerjük az F1-et: nem mindig a tehetség számít, vagy az, mire vagy képes a pályán. Sok tényezőt számításba vesznek, nemcsak azt, mennyire vagy tehetséges és gyors. Ha csak ezen múlna, addig maradhatna az F1-ben, ameddig csak akarna” – hízelgett a spanyol kollégájának.


190919 idotabla SzingGP