Musorujsag
Élő Eredmények

Az F1-es búcsún gondolkodott, de kisfia felnyitotta a szemét

Az F1-es búcsún gondolkodott, de kisfia felnyitotta a szemét

Racefans
Mielőtt hosszabbított volna vele a Haas, Romain Grosjean fontolgatta, hogy hátat fordít a Forma–1-nek. Elmesélte, milyen alternatív tervet szövögetett, s hogyan győzte meg a kisfia arról, hogy maradni akar.

Még az utolsó pillanatban is úgy tűnt, rosszul áll a szénája Romain Grosjeannak a Haasnál. Erősen hullámzó teljesítménye, mindössze 8 pontja és néha egészen bizarr hibái miatt a szakma biztosra vette, hogy az amerikai csapat a jó nevű Nico Hülkenbergre cseréli őt. Aztán a szingapúri hétvége felvezetéseként Günther Steinerék mégis bejelentették, hogy 2020-ban is Grosjean lesz Kevin Magnussen csapattársa, mivel az istállójuknak az autóval kapcsolatos idei nehézségeik miatt most a folytonosságra van a legnagyobb szüksége.

Hogy valós fenyegetés volt az F1-ből való kiszorulás Grosjean számára, azt utólag a versenyző is elismerte. Elárulta például, hogy már komolyan kacérkodni kezdett a gondolattal, hogy más kategóriában folytassa. Aztán a hatéves kisfiával, Simonnal folytatott egyik beszélgetése felnyitotta a szemét, mit is akar valójában. „Azután gondoltam meg magam, hogy az autóban ülve beszélgettem a hat éves fiammal. Épen tartottunk valahová, amikor azt mondta: ‘Apa, szeretnélek látni a Forma–1-ben, mert még sosem voltam egy nagydíjon sem.’ Valójában egy filmes napra elvittem már, amikor öt éves volt. Ekkor arra gondoltam, hogy muszáj látniuk a Forma–1-ben. Egy apróság volt csupán, de erre volt szükségem ahhoz, hogy biztosan tudjam, folytatni akarom” – vallotta be őszintén az apuka, akinek Simon mellett van egy lánya is, Camielle.

Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)

Grosjean szavaiból kiderül, konkrét tervei voltak az F1 utáni életre. Korábban erről csak annyit árult el, hogy az IndyCarban az oválpályáktól való félelme miatt nem versenyezne, valamint hogy érdekesnek tartja a Forma–E-t, de azt inkább csak C-tervnek tekinti. Ma már nem titok, az F1 utáni B-tervét a német túraautó-bajnokság, a DTM jelentette. „Ez egy személyes elmélkedés volt. Akarom-e a Forma–1-ben folytatni, ahol tudom, hogy elég kevés esélyem lesz a bajnoki címre? Vagy inkább egy olyan sorozatot választok, ahol tudom, hogy bajnok is lehetek? Mindig is szenvedélyesen szerettem a DTM-et, már 2006 óta, amikor még a Forma–3-ban versenyeztem. Nagyszerű bajnokságnak tartom, az autók klasszul néznek ki. És ha még kombináltam is volna a DTM-et a Forma–E-vel, az igazán klassz szezon lett volna.”

„Az A-tervem a Forma–1 volt, aztán voltak további lehetőségek is. A B- és a C-terv a DTM és a Forma–E volt, vagy akár a kettő egyszerre” – fedte föl Grosjean.

E terveket most egy évre biztosan félreteheti, 2020-ban már az ötödik szezonját kezdi meg a Haas csapatával. És közben azon kezdhet gondolkodni, melyik futamra, futamokra viszi magával Simont és Camille-t…

190919 idotabla SzingGP

Borítókép: Romain Grosjean (Fotó: XPB)

További tartalmak