Musorujsag
Élő Eredmények

Túl közel hajtott a daruhoz, megbüntették Giovinazzit

Túl közel hajtott a daruhoz, megbüntették Giovinazzit

FIA
A Szingapúri Nagydíj után tíz másodperces időbüntetést kapott az Alfa Romeo olasz újonca, Antonio Giovinazzi, amiért túl közel ment a daruhoz George Russell autójának mentésekor. A bírák Kimi Räikkönen és Danyiil Kvjat, valamint Russell és Romain Grosjean ügyében is döntöttek.

Noha Giovinazzit szankcionálták, a fiatal olasz megtarthatta 10. helyét (és az azért járó egy világbajnoki pontot), a mögötte célba érkező Grosjeannal szemben ugyanis 17,6 másodperces előnyt épített ki a futam utolsó szakaszában, így a 10 másodperces „időjóváírást” követően sem került a francia mögé.

Az incidens, amiért büntették Russell kiesése után történt, amikor a brit autóját mentették a nyolcas kanyarnál. Az FIA közleményében kiemelte, minden versenyzőt arra utasítottak, tartsanak jobbra az ütközés helyszínén, mert a pályamunkások mentést végeznek.

Akkor a helyszínen kettős sárga zászlós jelzés volt érvényben. Bár a bírák elfogadták Giovinazzi magyarázatát, miszerint ő úgy érezte, tartotta a biztonsági autós deltaidőt, és kellő távolságra volt a mentéstől, a pályamunkások szerint veszélyesen közel került a daruhoz. Ezt az ítészek potenciálisan veszélyesnek tartották, ezért a 10 másodperces szankció.

A bírák – ahogyan azt a közvetítés alatt is jelezték már – Russell és Grosjean valamint Kvjat és Räikkönen ütközését is kivizsgálták. Ezekben az ügyekben egyik versenyzőt sem büntették: mindkét ütközést versenybalesetnek nyilvánították.

 

Borítókép: Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB)

További tartalmak