Musorujsag
Élő Eredmények

Kvjat: Räikkönen öngyilkos volt, és engem is meg akart ölni

Kvjat: Räikkönen öngyilkos volt, és engem is meg akart ölni

Autosport, Motorsport-Magazin
Idei legrosszabb versenyeként jellemezte Danyiil Kvjat a szingapúrit, ám a kegyelemdöfést szerinte Kimi Räikkönen adta meg neki.

Kijutott a balesetekből a szingapúri versenyre, még annak hajrájára is. Tizenkét körrel a leintés előtt Danyiil Kvjat a frissebb gumijának előnyét kihasználva messziről ki akarta fékezni Kimi Räikkönent az első kanyarban, ám ellenfele nem számított rá a belső íven, így összeütköztek. A Toro Rossó-s folytatni tudta a versenyt, és 15.-ként célba ért, ellenfele viszont kitört kerékkel kiesett.

Csatájuk a 12. helyért zajlott, a balesetben pedig az FIA egyiküket sem érezte döntő mértékben felelősnek, így nem osztott ki büntetést. Kvjat szerint viszont nyilvánvaló volt, hogy 2007 bajnoka lőtt bakot figyelmetlenségével. „Meglepődtem, mert nekikezdtem a manővernek, és teljesen egyértelmű volt, mit csinálok. Mozgott féktávon, amiről mindig sokat beszélünk. Valójában ő is ellene volt ennek. Meglepett, amit csinált. Ha védekezel, akkor védekezz, ha nyitva hagyod az ajtót, akkor meg hagyd nyitva! Ő egyszerűen öngyilkos volt, és engem is meg akart ölni” – panaszkodott az orosz.

Bár fölmerült, Kvjat túl messziről indított támadást, és ütközés nélkül talán ki is csúszott volna, ő ezt határozottan tagadta. „El tudtam volna fordulni, nem csúsztam volna tovább egyenesen. Egyszerűen nem hagyott nekem helyet, és elfordult, mintha ott sem lennék. Amikor egymás mellett haladva rázárod a másikra az ajtót, akkor valamit nem csinálsz jól. Szerintem lesz min elgondolkodnia.”

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

A „Jégember” elmondta, nem számított Kvjat felbukkanására a balján. „A gumim fölött átnézve láttam, hogy ott van, de akkor már túl késő volt, ütköztünk. Amikor viszont még az egyenesben voltam, nagyon messze volt. Amikor fordulni kezdtem, már láttam őt a szemem sarkából, de túl késő volt reagálni” – magyarázta a finn. „Ezzel véget is ért a versenyem, de amúgy sem voltam sehol” – utalt arra, hogy a pontszerzésre nem volt esélye a 12. helyen.

„A gumim már elkopott. Az első újraindításnál még tudtam tartani a helyezésem, de a másodiknál túl hidegek voltak a gumik, és három pozíciót is vesztettem. Onnantól már csak küzdöttem. Nem éppen úgy alakult a futam vége, ahogyan reméltem, de ez van” – összegzett.

Ennél Kvjat is jobbat remélt. Úgy érzi, a mostani volt az eddigi legrosszabb futama a visszatérése óta, és nem csak Räikkönen miatt. „Nem ment az előzés. Volt esélyem, de minden egyes manőverembe hiba csúszott. Eléggé gyengén versenyeztem. De idén ez volt az első alkalom, amikor elmondhatom, hogy rosszul vezettem. Szóval rendben van, belefér” – ismerte el önkritikusan az orosz.

 

Borítókép: Kimi Räikkönen és Danyiil Kvjat balesete a 49. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak