Már tudja, jó úton jár: Vettel erőt adó levelei és a mélypontok

Bő egy év után újra győzelmet ünnepelt Sebastian Vettel. Idei első sikerét követően őszintén beszélt az elmúlt hetekben a szurkolóktól és szakmabeliektől kapott üzenetek pozitív hatásáról, valamint a mögötte álló nehéz időszakról.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)
Miután Sebastian Vettel futamgyőztesként kiszállt a Ferrarijából a vasárnapi Szingapúri Nagydíjat követően, elsőként a csapatának mondott köszönetet, amely kezdi helyrepofozni az idei kényes autóját, s ezúttal nyerő taktikát biztosított számára, aztán a szurkolók felé is kifejezte háláját. Elárulta, rengeteg üzenetet kapott tőlük az idei botlásai, különösen a legutóbbi monzai vesszőfutása után, melyek erőt adtak neki a folytatáshoz.

A futamot követő sajtótájékoztatón megkérdezték, pontosan milyen üzenetekről van szó, és egyáltalán milyen módon tartja a kapcsolatot a szurkolóival, ha a mezőnyből egyedüliként egyetlen közösségi oldalon sincs fenn. „Más módok is vannak erre. Az emberek a közösségi oldalak előtt is küldtek üzeneteket egymásnak, még ha nehéz is elképzelni ezt a mai embereknek… Sok kis üzenet, kézzel írott levelek voltak. Ha van ideje az embernek végigmenni rajtuk, elolvasni őket, be kell valljam, egészen lelkesítőek tudnak lenni” – mesélte.

„Amikor még kezdő vagy, nehezen tudod elképzelni, hogy szurkolóid legyenek, de nekem itt, Ázsiában is elég sok van. Sokan jönnek oda hozzám. Sok energiát kaptam tőlük az utóbbi hetekben, és a versenyzés világában mozgó emberek üzeneteiből is, olyanoktól, akiket ismerek régóta. De főleg a szurkolóktól. Monza után sokan megosztottak történeteket magukról, arról, amikor jó, majd rossz időszakot éltek át. Számunkra minden a versenyzés körül forog, de nem ez a legfontosabb, és amikor végigolvasod ezeket az üzeneteket, az emberek saját életükben átélt szenvedéseit – és volt közöttük pár egészen személyes és bizalmas is –, az megérint.”

„Ez hitet adott, magabiztosságot, hogy próbálkoznom kell tovább. Nem volt semmi sem rossz az előző hetekben. Tudtam, hogy nem vagyok messze az áttörés pillanatától, de az biztos, hogy Charles nagyon erős volt, és két versenyt is nyert. De tudtam, hogy csak csinálni kell tovább a feladatunkat, és előbb-utóbb megtörténik. Boldog vagyok, hogy inkább előbb történt meg, mintsem utóbb.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)Vettel azonban a nehéz időszakban nem csak szurkolói leveleket kapott, hanem rengeteg kritikát is, és sokan már végleg leírták őt. A mostani győzelmével bizonyította, talán még korai volt. Föl is tették neki a kérdést, a siker elégtételt jelent-e számára a kritikusaival szemben. „Talán kevésbé kielégítő, mint gondolnák” – felelte. „Ami a formámat illeti, nem hiszem, hogy bármi gond lett volna. Szó nincs arról, hogy nem voltunk elég gyorsak, vagy hasonló. Persze végezhettem volna jobb munkát szombaton is, de szerintem nem romlott el semmi az utóbbi időben. Talán nem jöttek az eredmények, és nyilván elszúrtam a legutóbbi versenyemet Monzában, az az én hibám volt, de egy verseny hosszú, és bármi megtörténhet rajta. Ez is része a játéknak. Elég régóta vagyok már itt ahhoz, hogy tudjam, néha csak le kell tisztítani pár dolgot.

„Magammal szemben a legnagyobbak az elvárásaim, és nem vagyok boldog, amikor nem jönnek az eredmények, amikre tudom, hogy képes vagyok. Volt, hogy idén nem tudtam kihozni magamból ezt, és tudtam, hogy javíthatok, de azt is, hogy semmi sem volt olyan rossz vagy katasztrofális, mint az emberek gondolták. Viszont amikor ennyi időt töltesz el itt, és olyan sok szép pillanatot élsz át, az felvértez a nehéz pillanatokra.”

Az önbizalmának azért jól jött a mostani győzelem. „Később talán kicsit jobban leülepszik, de a mostani inkább csak amolyan megerősítés, hogy folytassam úgy, ahogy eddig. Vannak pillanatok, amikor tudod, hogy valami rossz, és változtatnod kell, de mostanában én nem éreztem szükségét komolyabb változtatásoknak. Ez most ilyen szempontból megerősítés. De szó sincs arról, hogy most úgy érzem, végre kapok levegőt. Nem éreztem úgy, hogy minden rossz, tudtam, hogy túl fogok jutni ezen magamtól.”

Vettel ennélfogva nem is tekinti nagyon különlegesnek a felszabadító szingapúri első helyet. És bár pályafutása második leghosszabb, 392 napig tartó nyeretlen időszakának vetett véget, nem tudja, hová sorolja az eddigi győzelmei között. „Fogalmam sincs. Szerencsés vagyok, hogy ilyen sokra tekinthetek vissza, de én mindig már a következőt várom inkább. Elég sokáig tartott. Sosem vagyok boldog a kihagyott lehetőségektől, és voltak bizonyos lehetőségeink, Charles pedig megérdemelte a győzelmeket. Jobban is csinálhattam volna dolgokat, de mindig inkább előre tekintesz, és várod a következő versenyt. Én mindig is ilyen voltam. Persze lehet, hogy egy nap majd megváltozom.”