Ricciardo kiakadt: Elszúrták a hétvégémet, remélem, fizetik a repülőjegyet

Daniel Ricciardo úgy érzi, szombati kizárása tette tönkre egész szingapúri hétvégéjét, a bírák döntését pedig túlságosan szigorúnak tartja, hiszen ő maga semmit sem nyert az az MGU-K (a kinetikus energiát visszanyerő rendszer) túlzott teljesítményleadásával.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)
Hiába kvalifikált a nyolcadik helyre, Ricciardo csak a mezőny végéről startolhatott Szingapúrban, miután az FIA törölte időeredményét, amiért átlépte az MGU-K teljesítményének a technikai szabályzat által rögzített határértékét. Noha elismerték, a versenyző ezzel nem tett szert előnyre, a szabályok kötötték a kezüket: nem menthették fel a büntetés alól.

A döntés ellen ugyan nem fellebbezett, a Renault később elárulta, egy kerékvetőn történő peches áthajtás felelt a szabálysértésért, az egyik kanyarban ugyanis egy pillanatra Ricciardo autójának mindkét hátsó kereke a levegőbe emelkedett, amitől az MGU-K túlpörgött.

Másnap mindent megtett a fölzárkózásért, és bár úgy tűnt, akár beférhet a pontzónába, az Antonio Giovinazzival történt ütközés miatt elveszítette esélyeit. Később meglehetősen csalódottan értékelt, kiemelve, a bírák döntése már szombaton tönkretette hétvégéjét. „Ez az egész csak egyszer történt meg egy körön… ha folyamatosan, az időmérő alatt minden egyes körben ez lett volna a helyzet, akkor megérteném a döntést” – kezdte.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)„Akkor nem panaszkodnék. Olyan ez, mint a pályaszélesítés. Ha egyszer átléped a határt, és előnyt szerzel, akkor elveszik azt az egy köröd, amikor szélesítettél. Mi ezzel nem szereztünk előnyt, de kizártak az egész időmérőről. Ez eléggé szégyenteljes… elmondom a véleményem, és a folytatásban sem fogom magamban tartani” – hangsúlyozta.

„Mindent megtesznek, sok nagyszerű dolgot azért, hogy versenyezzünk egymással, de mi értelme van annak, ha nem büntetnek a pályán, de valamiért ilyen komoly büntetést adnak, amire egyébként nincs is ráhatásom. Lett volna néhány keresetlen szavam hozzájuk, de inkább hagytam az egészet. Azt hiszem, mindenki tudja, mit érzek most. Ezzel elszúrták az egész hétvégém” – folytatta bosszúsan a hétszeres futamgyőztes.

„Egy 12 órás repülőút a semmiért… szóval, remélhetőleg kifizetik majd a jegyem árát holnap a visszaútra. Mérges vagyok, és úgy érzem, kemény volt ez a büntetés. Soha senkivel sem volt itt személyes konfliktusom. Senkit sem bántottam. Szerintem sokkal jobb lett volna, ha egy kicsit a józan eszükre hallgatnak” – zárta gondolatát.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)