A Ferrari éhesebb, a Mercedes elkényelmesedett?

Megelégedettebbnek érzi a Mercedest Lewis Hamilton a nyári szünet óta megtáltosodó Ferrarinál, és elvárja csapatától, hogy gyorsan összekapja magát.

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Már Magyarországon sem sokon múlt, hogy a Red Bull elvegye tőlük a futamgyőzelmet, ám Lewis Hamilton akkor azt a futam végén még meg tudta menteni. Aztán a hungaroringi óta rendeztek további három versenyt, és az év első felében még domináló Mercedes egyiket sem tudta megnyerni. Spát és Monzát még le tudták nyelni, mivel az erőpályák nem feküdtek nekik annyira, mint a Ferrariknak. A szingapúri vereséget viszont már igazi mélyütésként élték meg: egy olyan helyszínen nem tudtak mit kezdeni a Scuderiával, amely elvileg nekik kedvez, az olaszoknak meg nem.

Hamilton múlt vasárnap még a dobogóról is lemaradt, miután csapata rosszul taktikázott, és a versenyt követően próbált ébresztőt fújni az övéinek. „Nekem úgy tűnik, hogy a Ferrari pillanatnyilag egyszerűen éhesebb a sikerre. Muszáj lesz rákapcsolnunk” – jelentette ki a Sky Sportsnak. „Megvan minden képességünk, ez még mindig a legjobb csapat, egyszerűen csak fel kell hagynunk ezzel a csoszogással, és folytatni tovább. Össze kell dugnunk a fejünket, és harcolni a következő versenyen.”

Hamilton arra is utalt, hogy miközben a Ferrari Szingapúrra komolyabb – és hatékonynak bizonyuló – aerodinamikai fejlesztésekkel készült, ők jó ideje nem álltak már elő jelentős újításokkal, és ez is felelhet azért, hogy ennyire szorongatni kezdték őket mostanság. „Ahogy halad előre a szezon, úgy lesz egyre szorosabb a küzdelem. Mi örülünk ennek, ugyanakkor jobb munkát kell végeznünk. Év elején nagyszerűen teljesítettünk, és ezért ekkora a pontelőnyünk. De ez az előny könnyen eltűnhet. Nincsenek illúzióim a bajnoki előnyöm kapcsán. Még nem nyertem meg. Föl kell kötnünk a gatyánkat, és oda kell csapnunk!”

„Többet kell kihoznunk ebből az autóból, és többet kell kihoznunk a csapatból is, egyénileg és együttesen is lehetünk jobbak. Együtt nyerünk, és együtt veszítünk, és jelenleg nem érezzük valami jól magunkat. De ez jó. Ha lenne bárki is a csapatban, aki nyugodt most, akkor szólni kell neki, mert mindenkinek éreznie kell a fájdalmat. Fel kell pörögnünk a következő versenyre, és jobb munkát kell végeznünk.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)Toto Wolff csapatfőnök szerint nem önmagában a fejlesztés hatékonyságán múlt, hogy a Ferrari jobb volt náluk az utóbbi három versenyen, csapatszinten is felülmúlták őket a vörösök. „Ez nemcsak a fejlesztésekről szól, hanem arról is, ki tudja kihozni a legtöbbet a csomagjából. Nekünk megvolt a csomagunk ahhoz, hogy a pole-ba kerüljünk, és megvolt a lehetőségünk a futamgyőzelemre is, de túl sok hibát vétettünk, túl sok lehetőséget hagytunk ki. A Ferrari elképesztő motorerővel rendelkezik, és ennek következtében eltérően taktikázhatnak a beállításokkal is. A legkönnyebb azt mondani, hogy a fejlesztések miatt javultak fel. Én viszont úgy vélem, összességében nagyon jó csomagjuk van, és mindent jól csinálnak.”

Szerinte Szingapúrban is inkább a taktikával győzte le őket a Scuderia, és itt nem a versenystratégiára gondolt csak, hanem arra is, hogy miközben ők óvatosak voltak a beállításokkal, és inkább a versenyre hangolták autójukat, ellenfelük mert agresszívebben rámenni az egykörös tempó tökéletesítésére. „A versenytempójuk sehol sem volt. Ha nem jöttek volna a biztonsági autós fázisok, talán lett volna esélyünk a győzelemre. De nem választottunk megfelelő stratégiát.”

Hamilton úgy érzi, az olasz gépezet mostanság olajozottabban üzemel az övéknél, ezért még a bajnokságot sem érzi lefutottnak, hiába 96 pontos az előnye Charles Leclerc-rel szemben. „Én realista vagyok, és látom a valós helyzetet. A Ferrari előállt pár újítással, de talán egész évben jó volt az autójuk, csak nem tudták működésre bírni. Nem tudhatjuk. Olyan jelentős fejlesztést nem lehet hozni, ami húsz-harminc pontos leszorítóerőt hoz. Márpedig ők ennyit értek most el. Most már mindenhol jól működik az autójuk, és nagyon nehéz lesz legyőzni őket, különösen úgy, hogy ennyire gyorsak az egyenesekben. Ott nem tudjuk tartani velük a lépést.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)„Korábban nyertünk már úgy is, hogy nem a miénk volt a legjobb autó, csak jól teljesítettünk a hétvégén. Most mindkét szempontból ők a jobbak. Ha javítani tudunk a csapat működésén, akkor le tudjuk győzni őket. Én a versenyen tettem eleget azért, hogy az élre kerüljek az első etapon, de az egész folyamatunk nem úgy működött, ahogy kellett volna.”

Annyira aggódni azért nem kell a Mercedesért. Hamilton már azt is megengedhetné magának, hogy a hátralévő összes versenyen csak a két Ferrari mögött érjen célba harmadikként, akkor is megszerezné hatodik világbajnok címét.

Amit a Ferrari sikeréhségéről mondott, annak Sebastian Vettel már csak emiatt sem érzi akkora jelentőségét. „Nyilvánvalóan éhesek vagyunk a sikerre, de ha megnézzük, egészen hihetetlenek Lewis elmúlt években elért eredményei. Ebből úgy tűnik, hogy még akkor is többre vágynak, amikor már üres a tányér. Csak a legnagyobb tisztelettel beszélhetek arról, amit elértek és elérnek. Idén ezt már nagyon nehéz lesz elvenni tőlük, de ha sikerül nekik, nagyon megérdemlik” – értékelte realistán saját esélyeiket a négyszeres világbajnok.