Musorujsag
Élő Eredmények

Elutasították az Alfa Romeo fellebbezését

Elutasították az Alfa Romeo fellebbezését

Motorsport
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elutasította az Alfa Romeo, a Német Nagydíj után kiosztott büntetések ellen benyújtott fellebbezését, a futam eredménye tehát változatlan marad, vagyis Lewis Hamilton és Robert Kubica is megtarthatja ott kapott pontjait.

A szövetség 10 másodperces stop-and-go büntetésnek megfelelő 30 másodperces időbüntetéssel sújtotta a német futamon eredetileg hetedik helyen célba érő Kimi Räikkönent és csapattársát, a nyolcadikként végző Antonio Giovinazzit, miután az Alfa Romeo vétett a szabályok ellen még az esős futam startja előtt.

Az istálló úgy kalibrálta be a két versenyző kuplungját, hogy az lehetővé tette a kerekek minimális kipörgésével történő rajtot, ezzel pedig a szövetség magyarázata szerint tiltott előnyszerzésre biztosított lehetőséget kettősének.

Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB)

Frédéric Vasseur csapatfőnök már a büntetés kiosztását követően jelezte, fellebbeznek az ítélet ellen. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a szövetséget nagyon nehéz meggyőzni az ehhez hasonló esetekben, az elvett pontok visszaszerzésére pedig csak akkor adódik lehetőség, ha a benyújtott új bizonyítékok valóban más megvilágításba helyezik az ügyet.

Az Alfa Romeo technikai igazgatója, Beat Zehnder ezekkel kapcsolatban korábban elmondta, ha nem lennének meggyőződve arról, hogy van esélyük „nyerni” a meghallgatáson, akkor nem is kockáztatnák meg a fellebbezési folyamat elindítását. Az FIA azonban, mint ma kiderült, elutasította fellebbezésüket, bizonyítékaik tehát nem voltak eléggé meggyőzőek (indoklásukat várhatóan később teszik majd közzé döntésükkel kapcsolatban).

A döntés értelmében a Német Nagydíj módosított eredménye marad érvényben, ez lesz hivatalos, vagyis Räikkönen és Giovinazzi is kívül marad a pontzónán. A büntetések kiosztása után a hetedik helyre Romain Grosjean lépett előre, a nyolcadikra pedig Kevin Magnussen. A pontzónába kilencedikként Lewis Hamilton került még be, tizedikként pedig Robert Kubica, aki a Williams idei első pontjait szerezte a kaotikus futamon – ezt most már biztosan megtarthatja a tapasztalt lengyel, és a nehéz időszakot átélő csapat.

Robert Kubica (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak