A Ferrari utasította rendre Leclerc-t?

A Ferrari csapatfőnöke sem érezte helyénvalónak Charles Leclerc szingapúri rádiós megjegyzéseit. Jelezte, ha a csapat érdeke úgy kívánja, a jövőben is sor kerülhet hasonló taktikázásra.

Charles Leclerc és Mattia Binotto (Fotó: XPB)
A csapata taktikájának következtében bukta el a vezető helyet és a futamgyőzelmet Charles Leclerc a Szingapúri Nagydíjon. Miközben ez a verseny hevében feldühítette, aminek a csapatrádión keresztül hangot is adott, Szocsiba érkezve csütörtökön már arról beszélt, hogy a Scuderia helyesen döntött Sebastian Vettel korábbi kihívásával, ő pedig megbánta, hogy olyasmiket mondott, amiket nem kellett volna.

Miután Vettel mögé került Leclerc előbb számon kérte csapatán a helycserét, később „igazságtalannak” nevezte azt, a biztonsági autós fázisok alatt pedig válaszokat kért, valamint lehetőséget arra, hogy támadással visszavegye a vezetést. Mérnöke folyamatosan nyugalomra intette, ám a monacói addig pörlekedett, míg a sportigazgató, Laurent Mekies is közbeszólt, és megkérte őt, hogy a vitát halasszák a verseny utánra, és csak hozza haza az autóját.

Mattia Binotto csapatfőnök a brit Channel 4 csatornának azt nyilatkozta, ő is elfogadhatatlannak tartotta versenyzője megjegyzéseit, és szavaiból az következik, hogy valószínűleg ők kérték nagyobb visszafogottságra Leclerc-t, aki nem csak úgy magától bánta meg a történteket. „Vannak bizonyos dolgok, amiket nem szabad a rádióban mondani, mert végső soron a döntésünket úgysem változtatja meg, és talán csak a verseny feszültségét növeli. Van, hogy kell mondanod valamit, és van, hogy nem. Szerintem ő tudja, hogy még van mit tanulnia ilyen téren, és az a tény, hogy bocsánatot kért, azt mutatja, hogy megértette ezt” – nyilatkozta a svájci.

Leclerc a futamot követően azt mondta, bizonyos rádiós üzenetekből arra következtetett, hogy lehet még esély a szingapúri helycserére, ám erre végül nem került sor. Binotto utólag elismerte, fontolgatták a csapatutasítással történő cserét. Hogy mi volt a helyes lépés, annak kapcsán nem foglalt állást, ám azt jelezte, hogy a csapat összeredménye továbbra is a versenyzők érdekei fölött áll, így nem zárható ki, hogy akár Szocsiban is hasonlóan járjanak el, ha a helyzet úgy kívánja.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Charles Leclerc (Fotó: XPB)„Beszéltünk erről (ti. a helycseréről – a szerk.), de az elévágási kísérletbe nem azért kezdtünk, hogy Sebet Charles elé hozzuk, hanem azért, hogy a Ferrari kerüljön az első két helyre. Ha most lehetőségünk nyílik ugyanerre, szerintem ugyanezt fogjuk tenni. Ezt közöltük Charles-lal is, aki megértette ezt. Voltak viták, beszéltünk erről, de egy húron pendülünk” – tisztázta a csapatfőnök.

Ami a délutáni versenyt (12:30, M4 Sport – élő) illeti, Binotto Leclerc pole-ja ellenére a harmadik rajtkockából induló Vettel esélyeit most sem írná le. „Charles nagyon gyors az időmérőn, de Seb jól teljesít a versenyeken, jól osztja be a gumikat. És Szingapúrban is a harmadik helyről indult, de elsőként ért célba. Újabb erős versenyt várok tőle, és még ha a harmadik helyről is rajtol, már önmagában a startnál lesz lehetősége előre ugrani, és onnantól jó tempót diktálni, jó versenyt futni.”