Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc úgy érezte, szívességet tett Vettelnek

Leclerc úgy érezte, szívességet tett Vettelnek

Sky Sports, RTL
Charles Leclerc-nek meggyőződése, hogy szívességet tett Sebastian Vettelnek az Orosz Nagydíj elején. Csapattársa ezt másképp látta, de a monacói azonos rajtjaik miatt jogosnak érezte az első hely visszakövetelését.

Jó nagy zűrzavart csinált magának a Ferrari azzal, hogy már a verseny rajtját megelőzően mindent próbált rendbe rakni… A cél ugyanaz volt, mint egy héttel korábban a szingapúri boxtaktikával, de utólag nézve elmondható,  túlkomplikálták a helyzetet, ami talán beavatkozás nélkül is meghozta volna számukra a vágyott eredményt, csak éppen belső feszültségek nélkül…

Annyi történt, hogy Sebastian Vettel fogott egy remek rajtot, és már az első métereken lehagyta Lewis Hamiltont, majd a hosszú egyenes végén Charles Leclerc szélárnyékába húzódott, és őt is megelőzte belső íven. Vettel úgy ítélte meg, hogy segítség nélkül szerezte meg a második helyet, majd magának vívta ki a szélárnyékot és a vezetést – Leclerc meg úgy, hogy ő segítette előre kollégáját, vagyis adta a szélárnyékot és az első helyet is.

E két ellentétes nézőpont igazi bonyodalommá csak amiatt vált, hogy a Ferrari előzetes egyezséget kötött versenyzőivel: meg kell szerezniük az első két helyet az első féktávig, s ennek érdekében össze kell fogniuk.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Miután Vettel úgy érezte, hogy ez ment magától is, Leclerc meg úgy, hogy csapatmunka történt, a Ferrari ezek után hiába várta a megbeszélt helycserét, arra nem került sor. Némi rádiós vitatkozás után végül úgy határozott a boxfal, hogy ha nem tudja rávenni Vettelt a félreállásra, egyszerűen addig nyújtja kerékcseréjét, amíg Leclerc a friss gumikon ki nem autózik egy olyan különbséget, amivel sikeres elévágást hajthat végre. Így is történt. A győzelemről viszont le kellett mondaniuk – ironikus módon Vettel kerékcsere utáni kiesése, valamint az amiatt életbe lépő virtuális biztonsági autós fázis miatt, ami adott egy ingyen kerékcserét Lewis Hamiltonnak és Valtteri Bottasnak.

Leclerc-t a harmadik helyet hozó verseny után megkérdezték, mi volt a félreértés oka. „Nem tudom. Most próbáljuk megbeszélni. Én szerintem mindent betartottam, mivel szélárnyékot adtam. Utána jönnie kellett a helycserének, és erre a kerékcserénél került sor.”

Az egyezség kapcsán elmondta: „Nagyon egyszerű volt: az elején szélárnyékot kellett biztosítanom Sebnek, elengedtem őt a második kanyarban, hogy meglegyen az első két hely, utána pedig vissza kellett volna cserélnünk a helyeket. A csere kicsit később jött, a kiállással, de utána jött a probléma a peches biztonsági autóval.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Vettel úgy vélte, mivel nem kapott igazi szívességet, nincs is mit viszonoznia. Ismerve a szocsi egyenes szélárnyékhatását, jogosan érezhette úgy jó rajtja után, hogy ha semmiféle előzetes megállapodás nincs, ő akkor is kifogja Leclerc szélárnyékát, és még úgy is megelőzi őt, ha tanúsít némi ellenállást.

Ezzel Leclerc-t is szembesítették. „Valóban nagyszerűen rajtolt. Viszont ahogy a rádióban is elmondtam – nem tudom, bejátszották-e –, önmagában a rajtjaink azonos szintűek voltak, és utána én egyszerűen csak balra húzódtam, hogy szélárnyékot adjak neki” – emelte ki. A kétszeres futamgyőztes tehát a rajtjaik azonosságára hivatkozva érezte indokoltnak a visszacserét.

Később hozzátette, nem bántják a történtek. „Végső soron nem volt nagy dolog, és összességében mindenki betartotta a maga részét.”

A kérdésre, nem érezte-e zavarónak, hogy a versenyzés helyett folyamatosan az egyezkedéssel és a rádiózással kellett foglalkoznia. „Nos, nem játszották be az összes rádiózást. Kicsit soknak tűnhetett, de rendben volt. Ez van. A Forma–1-hez jelenleg ez is hozzátartozik” – felelte.

Leclerc a Vettel kiesése utáni VSC-fázis alatt az első helyet bukta el, a George Russell balesete miatt egy körrel később érkező biztonsági autó és az alatta megejtett második kerékcseréje révén meg a második helyet. Valtteri Bottast a hajrában folyamatosan próbálta támadni, ám előzési kísérletre sem telt tőle.

A verseny rajtja (Fotó: XPB)

Megkérdezték, szerinte lett volna-e még esélye Hamilton ellen, ha túljut a finnen. „Nem tudom. Nem került rá sor. Nagyon nehéz volt követni ezen a pályán. És látható volt Lewis tempóján is: elég nagy változást történt, miután az élre került ahhoz képest, amilyen gyors mögöttünk volt. Nagyon gyorsak voltak, és rá kell jönnünk, miért van ekkora különbség a mi időmérős és versenyteljesítményünk között. Hogy támadhattam volna-e őt a végén? Nem tudom, mivel nem tudtam megelőzni Valtterit sem. Márpedig Lewis gyorsabb volt Valtterinél.”

„Nagy kár ezért, de a teljesítményünkön semmit sem változtat: remek hétvégénk volt. Egyszerűen ma nem volt szerencsénk” – összegzett a monacói.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak