Austinban mindenki kipróbálhatja az új gumikat

A november elején rendezendő Amerikai Nagydíj edzésnapján minden Forma–1-es istálló kipróbálhatja a Pirelli 2020-as gumiabroncsait az októberi – a három élcsapat részvételével rendezett – utolsó teszt után.

(Fotó: XPB)
Az F1 hivatalos gumiszállítója az utóbbi időben nem egyszer jelezte, szeretné minél többször pályára vinni a következő szezonra fejlesztett gumiabroncsokat, hogy teljesíteni tudja a sportág vezetőinek kéréseit (valamivel tartósabb keverékeket szeretnének a következő szezonra). Éppen ezért egy ritkán alkalmazott szabály által kínált lehetőséggel is élnek.

Ez kimondja, bizonyos eseményeken speciális esetben új specifikációjú száraz pályára való abroncsot is pályára vihetnek az F1-es csapatok, mégpedig értékelés céljából. A Pirelli ezzel a lehetőséggel a november első hétvégéjén rendezendő Amerikai Nagydíjon él.

Mario Isola (Fotó: XPB)Austinban a tervek szerint a pénteki edzésnapon minden versenyző kap majd két extra szettet az új fejlesztésű abroncsokból. Ezeket egyébként október elején, Barcelonában is pályára viszik egy utolsó, a három élcsapat részvételével lebonyolítandó gumiteszten. Ezt követően a Pirelli úgy tervezi, véglegesíti is a 2020-ra szánt keverékeket, és a folytatásban már a „készterméket” teszteli.

„Az összes csapathoz el fogjuk juttatni a legjobb opciót Austinban” – jelezte a Pirelli sportigazgatója, Mario Isola. „Autónként két szettet. Ez egy remek lehetőség lesz, hogy tovább teszteljük a 2020-as keverékeket” – tette hozzá.

„Kötelesek leszünk ugyanabból a keverékből szállítani két szettet. A megfelelő összehasonlítás végett egy olyat választunk majd ki, ami hasonlít a három Austinra választotthoz. A barcelonai egy nagyon jó teljesítményteszt lesz, Austin pedig mondjuk úgy, az érvényesítés. A futamra a kettes, a hármas és a négyes keveréket visszük. Az újak közül valószínűleg a hármast, de ez még nem dőlt el” – zárta gondolatát az olasz, kinek cége decemberben folytatja a tesztelést az Abu-dzabi Nagydíj után.

Sebastian Vettel Austinban (Fotó: XPB)