Musorujsag
Élő Eredmények

Egy Alfa- és egy Alpha-csapat az F1-ben? Marko szerint rábólintanak

Egy Alfa- és egy Alpha-csapat az F1-ben? Marko szerint rábólintanak

Speedweek
Helmut Marko megerősítette a Toro Rosso névváltoztatási szándékait. Bár az újítással két „Alfa” csapata lenne az F1-nek, nem tart attól, hogy riválisaik megtorpedózzák a tervüket.

Hivatalos kérelmet nyújtott be az F1-nél és az FIA-nál a Toro Rosso, hogy 2020-tól új néven, Alpha Tauriként folytathassa működését. A hírt először a Racefans szellőztette meg, aztán más szaklapok is beszámoltak róla, míg végül Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is megerősítette azt az italgyártó cég saját honlapjának, a Speedweeknek.

„Már kérvényeztük az átnevezést az FIA-nál. Ők beleegyeztek, ahogy a Liberty Media is. Most a többi csapat előtt van a kérelmünk” – nyilatkozta Marko.

Ahhoz, hogy egy csapat új névvel vághasson neki egy új idénynek, az összes többi istálló egyhangú beleegyezésére van szükség. Fölvetődött, a Red Bull talán nem választott túl szerencsésen, hiszen 2019-től a Sauber már Alfa Romeóként fut, és okozhat némi bonyodalmat, ha valaki a két csapatot csak rövidebb néven Alfaként vagy Alphaként szeretné emlegetni…

Marko szerint ettől függetlenül nem lesz gond, meg fogják kapni a többiek beleegyezését, beleértve a hinwilli csapatot is. „Nem számítok nehézségekre. Annak idején mi is igennel szavaztunk, amikor a Force India és a Sauber új csapatnévvel kívánt nevezni” – utalt a Racing Point és az Alfa Romeo idei átalakulására.

A csapatok szavazására elektronikus úton kerül majd sor, ha meglesz a beleegyezés, az FIA-nak már csak hivatalossá kell tennie a névcserét. Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke is úgy véli, senki sem fog az új név útjába állni. „Ez semleges kérdés. A Forma–1-nek nem árt, korábban is változtattak már neveket, tavaly is volt egy ilyen a Force Indiával. Szerintem meglesz az egyezség. Mind tudjuk, hogy a Red Bull komoly szereplője a sportágnak, két csapatuk van. Ha úgy érzik jónak, hogy nevet változtatnak, mert néha muszáj változtatni, és nem tarthatsz meg mindent ugyanolyannak, akkor rendben van” – fogalmazott az olasz.

Eltűnik Toro Rosso név az F1-ből? (Fotó: XPB)

Az Alpha Tauri egy 2016-ban alapított divatmárka, a Red Bull tulajdonában áll. A név a Bika csillagképből, latin nevén a Taurusból ered. A márka szabadidő- és sportruházatot gyárt, fő szempontja a lazaság és a kényelem. Még saját, jól lélegző anyagot is kifejlesztettek, melyet Taurex névvel illettek. A Red Bull a Toro Rosso átnevezésével e márkáját kívánja globálisan ismertebbé tenni.

A Toro Rosso 2006-ban a Minardiból vedlett a Red Bull fiókcsapatává. Ezen a néven eddig összesen 263 versenyt teljesített. Két dobogós helyezést jegyez, az egyiket Danyiil Kvjat szerezte idén Hockenheimben (3. hely), a másik egy győzelem Sebastian Vettel részéről 2008-ból Monzából. Legjobb eredményüket a 2008-as konstruktőri hatodik hely jelenti – idén ezt a teljesítményt ismételhetik meg azzal, ha megtartják a jelenleg elfoglalt pozíciójukat év végéig. Szép búcsú lenne a tizennégy évig használt névtől.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak