Musorujsag
Élő Eredmények

Kísérletezni fog a Williams

Kísérletezni fog a Williams

Autosport
Amennyiben sikerült eljuttatniuk az elemet a helyszínre, a Williams egy új első szárnnyal fog kísérletezni Japánban, mellyel elsősorban már a 2020-as évre készülnek, az új fejlesztésekhez gyűjtenek információkat.

A csapat már korábban jelezte, a 2020-as autó az idei továbbfejlesztett változata lesz, a szabályok ugyanis a következő szezonra viszonylag stabilak maradnak, mielőtt 2021-ben ismét nagyobb változások jönnek. A háttérben természetesen már gőzerővel zajlik az új gép tervezése, melyhez a folytatásban a pályán is igyekeznek adatokat gyűjteni.

Japánban például új, kísérleti első szárnyat terveznek pályára vinni a pénteki edzésnapon. Technikai igazgatójuk szerint ez a külső szemlélőnek is feltűnik majd, hiszen az elem eltér az eddig használttól. Ez pedig arra is utalhat, hogy a Williams koncepcióváltásra készül.

„Remélhetőleg egy kísérleti szárnnyal mehetünk majd (a szuzukai edzéseken)” – kezdte a zechnikai vezető, Dave Robson. „Ha sikerül eljuttatni a helyszínre, és felkerül az autóra, észre fogják venni, mert máshogy néz ki. Ez egyfajta kísérlet. Nehéz megállapítani, melyik a legjobb koncepció, de ez is része a kísérletünknek.”

Dave Robson (Fotó: XPB)

„Nagyon érdekes most a helyzet. Amikor az ember megnézi az autókat, láthatja, hogy igencsak eltérőek az első szárnyak koncepciói. Többféle tervezési elvet követnek most a csapatok. Majd’ egy éve használjuk már ezeket a szárnyakat, és nem váltak egyformává, sőt időközben néhány csapat új megoldásokkal is előállt. Ez egy próba lesz. Remélhetőleg megfelelő a korreláció, és azt kapjuk majd az elemtől, amit várunk: jó alap lesz a következő évhez” – magyarázta.

„Az ember mindig a lehető legjobb munkát igyekszik végezni az új szabályokkal. Próbáljuk a legmegfelelőbb tartományban működtetni a gumikat. Mindenki ugyanazt csinálja, csak eltérő módon. A lényeg az, hogy a piszkos levegőt eltereljük az útból. Egyszerűen minden csapat más és más módszerrel próbálja megvalósítani ezt” – fogalmazott.

A szakember elhintette, lehet, az elem a későbbiekben is fennmarad az autón, igaz, ehhez megfelelő eredményeket kell produkálnia. Továbbá elárulta, a Williams több fejlesztést is pályára visz még 2019-ben, igaz, arról nem beszélt, ezek az autó mely részével kapcsolatosak. „Van még néhány elemünk. Van, ami fennmarad az autón, és van, ami inkább csak a kutatással és a fejlesztéssel kapcsolatos. Próbáljuk véglegesíteni az aerodinamikai terveinket, és ellenőrizni akarjuk, megfelelnek-e a pályán szerzett adatok a szélcsatornában kapottaknak” – hangsúlyozta.

Robert Kubica (Fotó: XPB)
Borítókép: Robert Kubica (Fotó: XPBP)

További tartalmak