×

Újabb fejtörő a Haasnak: kevesebb pénz jut jövőre

A Haas csapatvezetője, Günther Steiner elismerte, az istállónak fejtörést okoz a költségvetés összeállítása, miután az idei szezon végén várhatóan komolyabb bevételkieséssel kell számolniuk a gyengébb teljesítmény miatt.

Günther Steiner (Fotó: XPB)
Miután tavaly fennállása legjobb eredményét érte el, és ötödikként zárt a gyártók bajnokságában, a Haas 2019-ben komoly visszaesést produkált. Öt futammal a szezon vége előtt csak a kilencedik helyet foglalja el a tabellán, és amennyiben ezen nem tud javítani, az idei év az alakulat leggyengébbjeként vonul be a történelemkönyvekbe.

Ez pedig túl azon, hogy visszalépés az előző évhez képest, anyagi szempontból is aggodalomra ad okot, hiszen a szezon végén a bajnoki eredmények alapján kerülnek szétosztásra az F1 kereskedelmi bevételei, vagyis aki előbb végez, több pénzt kap.

Hogy emiatt törni fogják a fejüket, azt Steiner is elismerte. „Mint minden olyan esetben, amikor ilyen sok pénzt veszítesz, most is jól meg kell majd gondolni, hogyan pazarolhatod el a lehető legkevesebb pénzt a következő szezonban” – kezdte nyilatkozatát az olasz szakember. „Nem egyéni probléma, de nem is olyan, amire csak legyint az ember. Ez a kettő között van. Sosem jó pénzt veszíteni, és ezzel természetesen mind tisztában vagyunk” – tette hozzá.

A gumikezeléssel kapcsolatos problémák jobb megértése végett a Haas idén több futamon is két különböző specifikációjú autót futtatott. Amikor megkérdezték, ez növelte-e a kiadásokat, Steiner jelezte, valóban sok pénzbe volt a kísérlet. „Abszolút. Ez nagyon drága dolog, és ha az ember semmit sem nyer vele, akkor pazarlás is” – mondta.

Romain Grosjean (Fotó: XPB)„De mi tanultunk belőle. Most már tudjuk, hol állunk, és mit ne tegyünk. De most meg kell győződni arról, hogy a következő autóval nem követjük el ugyanazokat a hibákat, mint idén. De legalább már ismerjük a problémát, és lehet ez a fejlesztések kiindulópontja, az, hogy mit ne csináljunk az új autóval” – fogalmazott.

A balhés főszponzor, a Rich Energy idő előtti távozása is bevételkieséssel járhat 2020-ban, Steiner szerint azonban ezt a pénzt a Haas anyacége pótolni tudja. „Szerencsére nem buktunk pénzt ezen az ügyön, a Haas Automation pedig itt van, és támogatni tud bennünket azzal az összeggel, amit ez az üzlet már nem hoz magával. Megkönnyebbültem, hogy nem kell ezzel foglalkoznom. Szomorú, hogy így ért véget ez az egész, de békés volt az ügy rendezése a Rich befektetőivel, szóval ki tudja, mit hoz még a jövő” – zárta gondolatát a csapatvezető.

Kevin Magnussen (Fotó: XPB)