Mercedes: Kockázatos is lehet a McLaren-partnerség

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff tudja, lehetnek kockázatai a McLarennel való újbóli együttműködésnek, hiszen benne van a pakliban, hogy a britek saját istállójuk kihívójává válhatnak.

Az Orosz Nagydíj helyszínén jelentették be, hogy a 2020-as lesz a McLaren és a Renault együttműködésének utolsó éve, a wokingiak ugyanis 2021-től visszatérnek a Mercedes-motorok használatához. A felek korábban szép sikereket értek el közösen, 2014-ben véget ért partnerségük utolsó két évében viszont a McLaren már alaposan elmaradt a csillagosoktól.

A brit csapat azóta is csak keresi a régi formát (a Honda partnereként sokáig a mezőny utolsó harmadában rostokolt, majd az első Renault-s évben sem történt komolyabb áttörés), melyek megtalálása felé pont a 2019-es szezonban tettek egy lépést.

Toto Wolff (Fotó: XPB)Bár 2012 óta nyeretlenek, és dobogós helyezést is hat éve szereztek utoljára, Toto Wolff szerint a McLarennel való partnerség kockázatos is lehet, hiszen a formajavulás és a 2021-es szabályok hatására az istálló a Mercedes komoly kihívójává válhat. „2021-ben egy új éra kezdődik szorosabb mezőnnyel és kiélezettebb versenyzéssel. Úgy érezzük, motoréren is sokat tanulhatunk, ha versenyképes ellenfelet adunk hozzá a jelenlegi két partnerhez” – kezdte az osztrák szakember.

„Nagyra tartjuk a McLarent. A lépések, melyeket Zak (Brown) és Andreas (Seidl) tettek igencsak ígéretesnek tűnnek. Az előnyök meghaladják a hátrányokat, mint például, hogy a McLaren egy erős ellenféllé válik a jövőben” – magyarázta.

Wolff állítja, az együttműködés mindenképpen hasznos lesz számukra. „Megtanultuk, hogy előny, ha minél több erőforrásod fut a mezőnyben. Persze felmerülhetnek logisztikai kérdések, hiszen mindenkit egyszerre kell ellátni, de ez a fejlesztésekre is jó hatással lehet, és a pénzügyekre is. Összességében sok a pozitívum. Egy veszély lehet, hogy a McLaren jó munkát végez, és talán mérce is lehet számunkra bizonyos értelemben. Mondhatják majd, hogy ugyanazzal a motorral mi nem végzünk olyan jó munkát. De készen állunk erre a lépésre” – zárta gondolatát.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)