Verstappen az ellenfelek fejébe férkőzik, hogy megtörhesse őket

A pályán nyújtott teljesítményével szereti megtörni ellenfeleit Max Verstappen, ám elismerte, a többiek személyiségének kiismerése sokszor kapóra jön neki pszichológiai szempontból.

Max Verstappen (Fotó: XPB)
Már akkor koraérettnek nevezték őt, amikor a 18-at még be sem töltve először tesztelt Forma–1-es autót. Max Verstappenről azóta kiderült, nem önmagában éretten érkezett, inkább jól felkészítetten, mentális szempontból. Azóta az F1-es mezőny egyik legkeményebb és legmagabiztosabb versenyzőjeként vált ismertté, aki egyetlen ellenfelétől sem inog meg, álljon annak neve mellett akárhány bajnoki cím, futamgyőzelem vagy nagydíjrészvétel. Tört már borsot Sebastian Vettel, Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo orra alá, de saját generációja zászlóvivőjének is tekinthető, Charles Leclerc-rel egyetemben.

Verstappen idén már a hatodik szezonját futja a királykategóriában, és hiába még mindig csak 22 esztendős, már rutinosnak számít. Az idei az első olyan szezonja a Forma–1-ben, amelynek a házon belül tapasztaltabb versenyzőként vágott neki. Főnöke szerint ez változást eredményezett nála, igazi vezér lett a Red Bullnál. Verstappen is érzi ezt.  „Teljes mértékben! A csapat jobban hallgat rám, de ez normális, amikor egy úgymond újonc a csapattársad. Az én garázsomban sok minden nem változott, továbbra is elmondom, milyenné akarom tenni az autót. Csak most kicsit talán egyoldalúbb, mint volt korábban Daniellel (Ricciardo)” – mondta az új helyzetről a honlapjának adott interjúban.

Ami az egyoldalúságot illeti, az év első 12 versenyét mellette eltöltő Pierre Gaslyt valósággal a földbe döngölte, és ennek is köszönhető, hogy a Red Bull inkább jobbnak látta visszaküldeni őt a kisebb nyomást jelentő Toro Rossóhoz. Alexander Albon valamivel magabiztosabbnak tűnik mellette, ám Verstappen továbbra is nagy fölényben van házon belül.

Megkérdezték, 2020-ra ő kit választana maga mellé. „Nem érdekel. Mindig jó volt a kapcsolatom Pierre-rel, és kár, hogy visszament a Toro Rossóhoz. De jól kijövök Albonnal is. Mi hárman a gokartos időkből ismerjük egymást, 2010-ben együtt versenyeztünk. Szóval nem ellenzem, bármelyikük is lesz a csapattársam” – felelte, azt azért megállapítva, hogy a szorosabb küzdelemnek jobban örülne. „A csapatnak és nekem is ez a legjobb. Ha valaki hajt, akkor gyorsabban vezetsz. Együtt dolgoztok a jó eredményekért, miközben mindig le is akarod győzni a csapattársad.”

Pierre Gasly és Max Verstappen (Fotó: XPB)Idén ez eddig sikerült neki, és az is bebizonyosodott, hogy mennyire nehéz mellette az élet. Házon belüli helyzete már-már Fernando Alonsót idézi. Őt gyakran emlegették karriergyilkosnak amiatt, hogy rendszerint súlyos vereséget mért csapattársaira. Ám ő nemcsak vezetői kvalitásaival, de pszichológiai szempontból is porrá zúzta önbizalmukat. Rá jellemzőek voltak a politikai játszmák is, ezzel is csak a csapaton belüli helyzetét igyekezett erősíteni.

Mint azt az Auto Motor und Sportnak adott interjúban kifejtette, Verstappen e játszmázásnak nem híve, azt ugyanakkor fontosnak érzi egyértelművé tenni, ki is az úr a háznál. „Egyszerűen a pályán kell bizonyítanod, hogy te vagy a gyorsabb kettőtök közül. Olyankor nincs mit mondani. Én jobban szeretem inkább a pályán elintézni a dolgot. Ennek elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy bizonyítsam a csapatnak, kire hagyatkozhat az autó továbbfejlesztésénél.”

A saját honlapjának adott interjúban ugyanakkor azt is elismerte, hogy szokta tanulmányozni ellenfeleit – mégpedig a személyiségük szempontjából is. „Sok információnk van, megnézzük a GPS-adatokat, összevetjük a köröket, és vissza is szoktam nézni a versenyeket. Emellett érdekes hallgatni a rádiózásokat. Egyes versenyzőket jobban ismered, és jobban tudod, hogyan lehet megtörni őket. Ez egy pszichológiai játszma is – a csapattársaddal is. De legfőképpen magammal foglalkozom, próbálok fejlődni, mert azt sosem tudhatod, mi zajlik más csapatoknál.”

Max Verstappen és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)Az új generációról összességében elmondható, rendkívül felkészült, és nagyon erős fejben. Lando Norrist, George Russellt és Alexander Albont sem kell félteni, de a legjobb benyomást idén talán Charles Leclerc tette, aki remekül teljesít első ferraris idényében, és máris berobbant a közvetlen elitbe. Mondhatni verstappeni szinten, hiszen a holland volt az, aki előtte ennyire jól helyt állt már első élcsapatnál töltött szezonjában.

Ők ketten hosszú távon határozhatják meg az F1 jövőjét. „Mindenképpen egy jó versenyző. Jó munkát végez. De nehéz megítélni kívülről, hogy pontosan mennyire megy neki jól. De ha valaki nyerni tud két versenyt, az mindenképpen jó munkát végez” – értékelte a monacóit némi (egyébként beszédes...) távolságtartással Verstappen.

Afelől persze ne is legyenek kétségeink, hogy kettejük közül magát tartja a jobbnak. A közelmúltban ő maga jelentette ki, hogy azonos autóval Leclerc-nél és Lewis Hamiltonnál két tizeddel gyorsabb lenne körönként. „Mindenkinek el kell hinnie magáról, hogy ő a leggyorsabb” – indokolta magabiztosságát. „Ha nem így működsz, akkor nem vagy az F1-be való. Ha megkérdezed a versenyzőket, ki a leggyorsabb, mindenki azt fogja felelni, hogy ő. Legalábbis kilencven százalékuk. Máskülönben jobb is, ha inkább otthon maradsz, és valami másba kezdesz.”