Vettel: Schumacher sikerreceptje nem biztos, hogy hasznos nekem

Még Michael Schumacher módszere sem varázsrecept Sebastian Vettel szerint, aki csapata és Charles Leclerc teljesítményét is jobbnak értékelte a sajátjáénál.

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)
Amikor Sebastian Vettel 2014 őszén bejelentette, hogy a következő szezonra aláírt a Ferrarihoz, többek között azzal indokolta döntését, hogy gyerekkori példaképe, Michael Schumacher miatt mindig is az álma volt, hogy ő is a Scuderia versenyzőjévé válhasson, és bajnoki címhez segítse őket. Vettelt azóta emiatt is állítják gyakran párhuzamba a hétszeres világbajnokkal, aki egész versenyzői pályafutására, munkamódszerére és szemléletmódjára is nagy hatással volt.

Kettejük feladata és küldetése is hasonló volt: egy túlságosan hosszúra nyúlt sikertelen időszaknak kellett/kellene véget vetniük, és egy korábban darabokban heverő gárdát egységes gépezetté alakítaniuk. Michael Schumachernek ez az ötödik ferraris szezonjában sikerült is: több utolsó futamos bajnoki vereség, drámák, botrányok és egy balszerencsés lábtörés után 2000-ben felért a csúcsra az olasz csapattal.

Sebastian Vettelnek a 2019-es az ötödik szezonja Maranellóban, de célt még biztosan nem fog érni. Japánban már a matematikai esélyét is elveszítheti az egyéni bajnoki címre, és most már arra is van kilátás, hogy leszorul a bajnoki dobogóról is, hiszen Max Verstappen mellett csapattársa, Charles Leclerc is jobban áll nála a tabellán.

A német Sport Bild ennek kapcsán a Schumacher-párhuzamról kérdezte Vettelt, aki tavaly többször is azt nyilatkozta, hogy az istálló nehéz helyzetében szívesen kikérné a 2013-as síbalesete során súlyos agyi sérülést szenvedő rekordbajnok tanácsát. Azt ugyanakkor nem hiszi, hogy Schumacher sikerreceptje önmagában elegendő lenne az üdvösséghez. „Az ilyesmihez nincs viszonyítási pontod, még úgy sem, ha mindig előhozakodnak Michaellel. Nincs pontos műszaki rajz arra, hogyan lehet egy ember németként világbajnok a Ferrarival. Ilyesmi nem létezik” – állapította meg.

Sablonmegoldás már csak a helyzetek és feltételek eltérése miatt sem lehetséges. „Ami akkoriban bevált, az nem biztos, hogy manapság is ugyanolyan jó. Ezért sem hasonlítom össze a kettőt. Amit Michael elért, az számomra nem lesz automatikusan iránymutatás.”

Az idényben sokat hibázó, szocsi kiesésével pedig Monza után ismét nullázó Vettelt megkérték, adjon magának osztályzatot a 2019-es teljesítményére. Csak emlékeztetőül: Németországban az 1-es a legjobb, az 5-ös a legrosszabb jegy az iskolában. „A mai állás szerint én talán egy kettes alát adnék magamnak. Szerintem összességében rendben volt” – értékelte magát. „Számomra az a legfontosabb, hogy tudom, mi történt idén. Ha őszinte magához az ember – és nemcsak a sportban –, akkor mindig tudja, hogy mindent beleadott-e, vagy hogy valamit jobban is csinálhatott volna. Nemcsak egy verseny alatt, de előtte és utána is.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)Vettelt a hibái miatt sok kritika érte, sokan már le is írták őt, ám ez nem törte meg. „A kívülről kapott kritikák nem jelentenek problémát számomra. A kérdés mindig az, hogy jogosak voltak-e. Nem zavar, ha az embereknek megvan a saját véleményük. Nekem nem kell mindig egy véleményen lennem velük” – mondta erről a német.

A Ferrari versenyzőinek házi párharcát tekintve elmondható, Vettel jelenleg minden lényeges mutatóban elmarad Leclerc-től, akinek több győzelme, pole pozíciója és pontja van, mint rutinos kollégájának. Ezek alapján nem meglepő, hogy a négyszeres világbajnok jobb osztályzatot adott márkatársának. Igaz, hozzátette, kettejük esetében egy kicsit más a mérce. „Neki egy egyes alát adnék. Nála mások az elvárások, mint nálam, hiszen még csak a második Forma–1-es évét futja. Véleményem szerint jobban ment neki egy fokkal, mint nekem. Ugyanakkor az ő teljesítményét kívülről szemlélem, míg az enyémet csak belülről tudom.”

És hogy milyen osztályzatot ad a várakozásoktól idén elmaradó Ferrarinak? „Egy kettest, mivel látom, hogy a gyárban mennyit dolgoznak, és hogy mit nyújt a csapat ott, és mit a versenypályán” – indokolt a három fél közül magával legszigorúbb Vettel.