Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Félelmetessé vált a Ferrari, de nem kell ellenük segítség

Hamilton: Félelmetessé vált a Ferrari, de nem kell ellenük segítség

Autosport, F1
Áttörést ért el idei csomagjával a Ferrari Lewis Hamilton szerint, aki mostantól szoros küzdelmet vár a vörösök ellen. Valtteri Bottas eközben jelentős fejlődést remél a Mercedes „kicsinek” mondott fejlesztéseitől.

A szuzukai versenyhétvégén bebiztosíthatja sorozatban hatodik egyéni és csapatbajnoki címét is a Mercedes. Az újabb címvédést ellenállhatatlan év eleji formájukkal alapozták meg, mely hozott számukra akkora pontelőnyt, hogy év végére egy kicsit kiengedhessenek a fejlesztéssel, és „hagyják” magukra zárkózni az ellenfeleket.

A Ferrarinak sikerült is szintet lépnie. A nyári szünet óta négyből négy időmérőt és három versenyt nyertek, és legutóbb Szocsiban is inkább a balszerencsének köszönhették, hogy helyettük a Mercedes aratott kettős győzelmet. Lewis Hamilton e tapasztalatok alapján arra számít, hogy a 2014 óta kizárólag Mercedes-győzelmeket hozó Japánban is vért kell izzadniuk a Scuderia ellen.

„Félelmetes erőnek számítanak, hihetetlen munkát végeznek mostanság, és nagyon nehéz lesz legyőzni őket a hátralévő versenyeken, mivel elérték az áttörést a csomagjukkal. Érdekes lesz látni, hogy ez miként mutatkozik majd meg a jövő évi autójukon. Remélem, a következő szezon még szorosabb lesz” – mondta az ellenfélről.

A Ferrarit legutóbb kicsit megzavarta a rajtot követő csapatutasítás körül kialakult bonyodalom. Bár Charles Leclerc és Sebastian Vettel egyre gyakrabban kerül ellentétes oldalra, Hamilton nem hiszi, hogy e rivalizálás esetleges negatív hatásaira kéne építeniük a Mercedesnél. „Nem, mivel nem gondolom úgy, hogy szükségünk lenne segítségre. Mi nem így viszonyulunk a dolgokhoz” – jelentette ki. „Szeretném, ha a legjobb formájukat hoznák, a legjobb formájukban akarunk a kihívóik lenni, mert ha így sikerül legyőznünk őket, az még jobbá teszi az érzést. A legutóbbi versenynek elég nagy volt a visszhangja, de a futam után láttam Sebet, és úgy tűnt, harmóniában van. Mindenesetre érdekes lesz megfigyelni a következő öt versenyen, hogyan alakul a kettejük viszonya.”

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A Mercedes az utóbbi hetekben kongatta a vészharangot. A Ferrari motorelőnyét rövid távon ledolgozhatatlannak nevezték, és megállapították, hogy az autójukat helyretevő maranellóiak a fejlesztési versenyben is lehagyták őket. Toto Wolff csapatfőnök a szuzukai hétvégére ugyanakkor beharangozta, hogy készülnek pár „kisebb fejlesztéssel”, melyek talán előrelépést hozhatnak. Mint csütörtökön kiderült, valóban kisebb módosításokról van szó, melyek az oldaldobozok előtti és körüli szárnyrengeteget érintették.

Bár az új csomag nem tűnik jelentősnek, Valtteri Bottas szerint a hatását tekintve azzá válhat.  „Egészen rendes fejlesztési csomagot hoztunk erre a hétvégére. Pénteken kiderül, hogy muzsikál, de elméletben javítania kell a teljesítményünkön. Hogy pontosan mennyit, az majd holnap derül ki, de azért vannak durva számaink erről. Jelentős előrelépésnek kell lennie az eddigi fejlesztésekhez képest” – árulta el a finn.

Hogy ez elegendő lesz-e a hibrid érában látott szuzukai veretlenségük megőrzéséhez, abban viszont ő sem biztos. „Ez eddig egy igazán jó autó volt. De ez a pálya is több részből áll, vannak jelentős egyenesei, ahol hátrányban vagyunk a Ferrarival szemben. Az ott elveszített időt vissza kell majd nyernünk. De van pár olyan szakasz, olyan kanyarokkal, amelyekben tudjuk, hogy jók vagyunk. És a fejlesztési csomagunkkal még jobbak leszünk.”

„Túl szoros ahhoz, hogy jósolni lehessen. Arra számíthatunk, hogy a Ferrari az időmérőn megint nagyon erős lesz. A versenyen pedig talán nagyon hasonló tempóra lehetünk képesek” – jósolta az idén eddig két versenyt nyerő bajnoki második helyezett.

Borítókép: Mercedes (Fotó: XPB)

További tartalmak