Musorujsag
Élő Eredmények

Kubica: Csoda, hogy eddig nem fogytunk ki az alkatrészekből

Kubica: Csoda, hogy eddig nem fogytunk ki az alkatrészekből

MotorsportWeek
Már azzal szerencsésnek vallhatja magát a Williams Rosberg Kubica szerint, hogy Szocsi előtt nem kellett versenyt föladnia alkatrészhiány miatt…

Az előzőnél is nehezebben alakul a Williams szezonja 2019-ben. Bár a helyzetük összességében nem változott, és tartósan megrekedtek a mezőny legvégén, idén már nemcsak a többiektől maradnak el jelentősen, de sokszor a minimálisnak nevezhető F1-es szinttől is. Ennek adta jelét a legutóbbi versenyük is, melyet Robert Kubicának bizarr okból kellett föladnia: a csapat George Russell balesetét látva egyszerűen megijedt, hogy a következő versenyekre nem marad elegendő használható alkatrésze.

Az indoklás olyannyira furcsa volt, hogy Kubica személyes szponzora, a PKN Orlen hivatalos magyarázatot követelt a Williamstől a kiesésre, mivel nem tartották elfogadhatónak, hogy mindenféle műszaki gond nélkül csak úgy megállították a lengyelt.

Azóta kiderült, az első szárnyakból kezdett kifogyni a brit alakulat, mely Russell szingapúri balesetével már egy héttel korábban is elveszített két példányt. Kubica Szuzukában tőle megszokott egyenességgel mondta ki: már az is csoda, hogy a Williamsről csak most derült ki, még mindig mennyire nehéz helyzetben van az alkatrészekkel. „Nagyon szerencsések voltunk – legalábbis szerencsésnek kell lenned az ilyesmihez –, hogy elkerültük az első körös baleseteket, amikor nem irányíthatod, hogy mit csinálnak mások. George-dzsal együtt egész szezonon át szerencsések voltunk, hogy nem csináltunk butaságokat, és ennek köszönhetően ilyen sokáig el tudtuk rejteni ezeket a problémákat” – fogalmazott.

Miután már biztos, hogy év végén búcsúzik a Williamstől, Kubica már bátrabban beszélhet a csapata helyzetéről. Mint rámutatott, a létminimumon tengetik napjaikat. „Szingapúr és Oroszország sajnos megmutatta, hogy nem álltunk készen arra, ami a motorsport és a versenyzés veszélyének szokás nevezni. És semmi különös nem történt, csupán elveszítettünk pár első szárnyat, ami minden hétvégén megeshet.”

„Balszerencse, hogy George-nál elveszítettünk két első szárnyat Szingapúrban és egyet Oroszországban, de ez hozzátartozik a versenyzéshez, megeshet. Mázli, hogy a szezon ilyen késői szakaszában történt meg, mert könnyen lehet, hogy Oroszország előtt is szembesülhettük volna már ezzel, ha lett volna balesetünk. Csapatként reagálnunk kell a helyzetre, és remélhetőleg nem történik meg újra.”

George Russell (Fotó: XPB)

Szuzukába egy új első szárnnyal érkezett a mezőny harmadik legrégebbi alakulata. Az új elem már részben a 2020-as fejlesztés része, így Kubica jövője szempontjából kevésbé hangsúlyos. Az istállóval maradó George Russell számára viszont nagyon is az. Csapattársával szemben a brit újonc nem is lehet annyira pesszimista, és kettejük eltérő helyzetét a nyilatkozataik is visszatükrözik.

Russellt csütörtökön megkérdezték, a szenvedős év mennyire felelt meg a debütálása előtti várakozásainak, és mennyire nehezítette meg a tanulási folyamatát, ám egy rossz szava nem volt. „Úgy érzem, megfelelt a szezont megelőző várakozásaimnak, a Forma–1 egész hullámvasútja. Nem igazán tudtam biztosra, hogy mit is várhatok, de elégedett vagyok a szezon eddigi alakulásával. Semmin sem változtatnék, sem a jó, sem a nehéz pillanatokon, mert főleg a nehéz időkből tanultam nagyon sokat. És annak köszönhetően, hogy a mezőny végén vagyunk, lehetőségem nyílt arra, hogy egy kicsit több mindent fedezzek föl, és a radar alatt repülhessek. Remélem, ez segít majd a következő években, amikor már harcban lehetünk” – összegzett a céltudatos tehetség, aki már Szocsiban kijelentette, még a szülei házát is föltenné arra, hogy 2020-nak a Williams sokkal felkészültebben és jobb helyzetből vág neki.

Szerinte az eredmények elmaradása ellenére autójuk idén is sokat fejlődött. „Sokat, a vezethetősége is. Sokkal jobb vezetni már. Nagy ugrást tenni mindig nehéz, de az alapokat már leraktuk a sikeresebb következő évhez. Ezen a hétvégén egy új első szárnnyal kísérletezünk, ami nem feltétlenül hoz sokat az idei autónkkal, de remélhetőleg sokat jelenthet 2020-ban. Remélem, hogy jövőre legalább a mezőny végére fölzárkózunk, és gyakrabban harcolhatunk velük, mint most” – tekintett előre.

Borítókép: Robert Kubica (Fotó: XPB)

További tartalmak