Musorujsag
Élő Eredmények

Még pénteken eldőlhet, törlik-e az F1 szombati programját Szuzukában

Még pénteken eldőlhet, törlik-e az F1 szombati programját Szuzukában

Auto Motor und Sport, Motorsport, ESPN
Miközben a szervezők gőzerővel készülnek a Japán felé közelítő tájfunra, a versenyzők jelezték, már pénteken döntést várnak, lesz-e dolguk szombaton. Egyeseknek már terveik is vannak a szabadnapra…

Egy hatalmas és erőteljes tájfun tart az F1-nek Japán Nagydíjnak otthont adó Szuzuka felé. A sportág vezetői már csütörtök reggel közleményben jelezték, monitorozzák a helyzetet, és kilátásba helyezték a program módosítását. A japán Forma–4-esek bajnokságon kívüli hétvégi eseményeit már törölték is, hogy vész esetén a lehető legnagyobb mozgásterük legyen a menetrend átszervezésére.

Az előrejelzések szerint szinte kizárt, hogy a Hagibis nevű tájfun elkerülje Szuzukát. Legkésőbb péntek éjszaka éri el Japán partjait, és mivel több száz kilométer átmérőjű, valamilyen mértékben mindenképpen végig fog söpörni a pályán is. Az F1, az FIA és a helyi szervezők bőszen tanácskoznak arról, lefújják-e egy az egyben a szombati napot. A nagy szél és a sok eső miatt nem mutatkozik reális esély arra, hogy autók pályára hajtsanak. A hírek szerint az alapterv az, hogy a harmadik szabadedzés elmarad, az eredetileg magyar idő szerint szombat 8 órára tervezett kvalifikációt pedig vasárnapra teszik át, helyi idő szerint reggel 9-re, azaz magyar idő szerint hajnali 2-re.

A versenyzők már jelezték, szeretnék, ha még pénteken kiderülne, hogyan módosul a program. A Japánban vendégeskedő rögbi-világkupa szervezői nem haboztak, ők már csütörtökön bejelentették, hogy két szombati meccs is elmarad.

„Azt mondják akár százhúsz kilométer/órás szél is lehet szombaton, és ha ez így lesz, nem hiszem, hogy a pályán, a lelátón vagy bárhol biztonságban lennénk” – jelentette ki Romain Grosjean, a versenyzők érdekvédelmi szervezetének, a GPDA-nek az egyik igazgatója. „Nem hiszem, hogy van min vitázni. A legjobb döntést fogják meghozni. A tájfun nyilvánvalóan változtathat irányt, de egyelőre úgy fest, egészen közel kerül hozzánk. Eléggé sokat szörfözök, és figyeltem az alkalmazásokat, amelyekből kiderül, milyen lesz a szélhelyzet. Még péntek estig döntést kell hozni a nézők miatt.”

Romain Grosjean (Fotó: XPB)

Daniel Ricciardo abban bízik, hogy még akár előbb is megszületik a döntés. „Pénteken valamikor meg kell hozniuk. Nem várhatunk szombatig. Szerintem elég információjuk lesz arról, mi fog történni. A péntek este még megfelelő” – mondta a renault-s.

Az Auto Motor und Sport értesülései szerint e határidőt be fogja tartani az FIA: legkésőbb péntek 18 óráig (magyar idő szerint 11 óra) közölni fogják a csapatokkal és a közönséggel, hogy miként alakul a hétvége.

A szervezők eközben a nagy esőre és az erős szélre is készülnek. Már megrendelték a garázsok víz elleni védelméhez szükséges homokzsákokat, és most azon gondolkodnak, hogyan akadályozhatják meg, hogy a viharos szél kárt tegyen a motorhome-okban, a pavilonokban.

A versenyzők eközben lényegesen lazábban tervezgetnek. Többeknek már programötletük is van arra az esetre, ha a szombat valóban szabadnappá válna. Ricciardo megjegyezte: „Ha a szombatot lefújják, akkor péntek este jöhet pár szaké bomba, és kialszom vasárnapig. Pedig nem is szeretem a szakét!” – mondta nevetve.

Lewis Hamilton eközben a karaokézáson gondolkodott el, amit a közelmúltban már kipróbált, ám attól tart, nem ezzel fogja elütni az időt. „A versenyhétvégéken nem ihatok, márpedig ahhoz, hogy előjöjjön belőlem a stílus, szükség van pár italra. Mindenesetre a ’Journey’ az én dalom, és még a léggitárt is elő szoktam venni…” – árulta el.

A fiatalabb generációnak másfajta tervei vannak. Lando Norris, Max Verstappen és Carlos Sainz várhatóan be fogja izzítani a FIFA-játékát. „Még több FIFA?” – kérdezte Sainz Verstappant, amikor szóba került, mi lesz szombaton. „Igen, én itt leszek szombaton, ha játszani akarsz. És ha felkészültél a vereségre” – felelte harciasan a holland.

Csak remélni tudjuk, hogy a jó hangulat a tájfun elvonultával is megmarad. A legfrissebb előrejelzések szerint a legmagasabb 5-ös besorolású hurrikán szombatra visszagyengül 3-as fokozatúvá, ám még így is 100 km/óra fölötti szelet hoz, miközben a középpontja 150 kilométeres távolságban vonul majd el Szuzukától. Vasárnapra aztán kitisztul az idő, kisüt a nap, és a viharból egy reggel még 70, délután már csak 50 km/órás szél marad hátra, így ha minden egyben marad a pályán, az időmérőt és versenyt is magába sűrítő vasárnapnak már semmi sem állhatja útját.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak