Musorujsag
Élő Eredmények

Tájfunveszély: felkészült a szuzukai programmódosításra az F1

Tájfunveszély: felkészült a szuzukai programmódosításra az F1

F1
A mezőny és a nézők biztonsága érdekében a Forma–1 felkészült a hétvégi Japán Nagydíj programjának módosítására a közeledő szupertájfun miatt.

Az FIA és a Forma–1 készenlétben! A hétvégi Japán Nagydíj helyszíne, Szuzuka felé tart a Hagibis nevű trópusi szupertájfun, mely a hét közepén elérte a legnagyobb besorolást a hurrikánskálán. A pusztító erejű vihar az előrejelzések szerint péntek este, szombat reggel éri el Japánt, és bár addigra némiképp gyengülni fog, így is veszélyeztetni fogja a térséget. A helyi meteorológiai szolgálat szerint a szigetországhoz érve még mindig 200 kilométer szélességű lesz az örvény, és a legerősebb széllökései a 230 km/órás sebességet is elérhetik.

E vészjóslatok láttán a Forma–1 is felkészült arra, hogy adott esetben módosítsa a szuzukai programot. Az FIA és az F1 közleményt adott ki, melyben jelezte, nem fogják kockáztatni a helyszínen lévők biztonságát.

„Az FIA, a Forma–1, a szuzukai versenypálya és a Japán Automobil-szövetség gondosan figyelemmel kíséri a Hagibis nevű tájfunt és annak potenciális hatását a 2019-es FIA Forma–1-es Japán Nagydíjra. Mindent megteszünk a Forma–1-es menetrend felforgatásának minimalizálásáért, ennek ellenére a szurkolók, a résztvevők és a szuzukai pályán jelenlévők biztonsága mindennél fontosabb. Az illetékesek figyelik a helyzetet, és további hírekkel fognak szolgálni” – állt a sportág közleményében.

Értesülések szerint az egyik vészterv, hogy amennyiben szombaton nem lesz mód a versenyzésre, az időmérő edzést vasárnap reggel, helyi idő szerint 9 órakor (magyar idő szerint hajnali 2-kor) tartják meg. Hasonlóra már kétszer is volt példa a Japán Nagydíj történetében: 2004-ben és 2010-ben. A tájfun a várakozás szerint vasárnapra teljesen elvonul, a futam napjára még napsütést is jósolnak, száraz idővel.

Nem az F1 azonban az egyetlen sportág, amely aggódik az időjárás miatt Japánban. Csütörtök reggel a szervezők bejelentették, hogy a tájfun miatt törlik a rögbi-világkupa szombatra tervezett Anglia–Franciaország, valamint Új-Zéland–Olaszország meccsét. Két további találkozót viszont megtartanak, és a reményeik szerint a vasárnapi programjukon már nem kell változtatniuk.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak