Vettel: Nem volt helyes nem követni a Ferrari csapatutasítását

Elismerte Sebastian Vettel, hogy hibát követett el Szocsiban a Ferrari csapatutasításának figyelmen kívül hagyásával. A történtek ellenére úgy érzi, nincs szükség házon belüli sorrend fölállítására.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)
Mi más is szolgáltathatna beszédtémát a Ferrari kapcsán egy nagydíjhétvége csütörtöki sajtónapján, mint a két versenyzőjük korábbi súrlódásai? Monza óta visszatérő téma ez az egymással egyre gyakrabban összeütközésbe kerülő Sebastian Vettel és Charles Leclerc esetében. Kettejüket ezúttal a szocsi csapatutasításról faggatták. Mint ismert, Leclerc egy futam előtti megbeszélésre alapozva a rajtot követően nem tanúsított ellenállást Vettellel szemben, mivel azt gondolta, hogy a vezetést átvevő német pár kör után úgyis maga elé engedi. Bár erre a Ferrari többször is felszólította, a négyszeres világbajnok nem állt félre, így a helycserét csak a kerékcserék alkalmával ejtette meg a csapat.

Vettel az oroszországi kiesése után azt nyilatkozta, ő tartotta magát az előzetesen megbeszéltek rá eső részéhez, ám ennél többet nem kívánt mondani, mivel szerette volna házon belül tisztázni a történteket. Mint azt Leclerc az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján elárulta, a tisztázó megbeszélésre sort is kerítettek, igaz, nem együtt, hanem külön-külön ültek le Mattia Binotto csapatfőnökkel. A monacói félreértésről beszélt, és megállapította, az egész nem volt nagy ügy.

„Nyilván beszéltünk róla, egynél többször is” – erősítette meg Vettel, aki azt is tisztázta, hogy bár a rapporttal elkerülték egymást, ettől függetlenül szó sincs arról, hogy kerülnék egymás társaságát Leclerc-rel. „Beszélünk egymással. Talán máshogy fest a helyzet, mint azt egyesek gondolják, de szerintem elég egyértelmű. Már két hét eltelt azóta, mi már előre tekintünk.”

„Nincs mit tisztázni. A viszonyunk ugyanolyan, mint előtte, mint egész évben volt. Szerintem jól kijövünk egymással. Természetesen nem ajándékozol a másiknak egy centimétert sem a pályán, és le akarod győzni a másikat, de nincs semmi különös a viszonyunkban.”

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)A négyszeres világbajnok a német sajtónak azt ugyanakkor elismerte, hibát követett el azzal, hogy nem hallgatott a Ferrari többszöri csapatutasítására. „Természetesen megkaptam az utasítást a csapatrádión a helycserére, és nem tartottam magam hozzá. Ez biztosan nem volt helyes” – látta be. „De én nem csinálnék ekkora felhajtást ebből az egész történetből. Oroszország már a múlt. Egy tény maradt belőle, hogy az autóm megállt. Ennek nem örülhetünk.”

Vettel Kanada óta nem tudta legyőzni csapattársát időmérő edzésen, és a nyári szünet óta csak egyszer, a szingapúri versenyen végzett előrébb nála, akkor is a jobb taktikájának köszönhetően. Megkérdezték tőle, ennek volt-e bármi köze ahhoz, hogy az élre állva fittyet hányt a csapatutasításra Szocsiban. „Nem, egyáltalán nem” – vágta rá. „Nyilvánvaló, hogy nem vagyok boldog, amikor lassabb vagyok, teljesen mindegy, hogy szabadedzésről, időmérő edzésről vagy versenyről van-e szó. De ez mindig így volt, nemcsak idén, már előtte is. Idén bizonyos pályákon küszködtem az autó bizonyos dolgaival, ami nem tette lehetővé, hogy a legjobbat hozzam ki magamból. Nem hinném, hogy más lett volna a helyzet, ha valaki más ült volna az autóban. Charles nagyon jó munkát végez, de úgy vélem, ez mindenekelőtt egy önmagaddal vívott küzdelem, és a többiek csak utána jönnek.”

„Innen nézve elmondható, nem tudtam kihozni magamból azt, amiről tudom, hogy bennem van. Másfelől az is igaz, hogy teljesen másnak tűnhet a helyzet kívülről, mint belülről szemlélve. Voltak versenyek, amelyeken nem úgy jöttek össze a dolgok, és emiatt kívülről nem tűntek valami jónak. De szerintem a megfelelő dolgokkal próbálkoztunk, szóval nem aggódom.”

Leclerc azt nyilatkozta, a Ferrari gondoskodott róla, hogy a jövőben ne kerülhessen sor az oroszországihoz hasonló félreértésekre, és a két versenyző tartsa magát a csapatutasításokhoz. Vettel ezzel szemben jelezte, legutóbb sem határoztak meg előre semmit, és szerinte a jövőben sem fognak. „Semmit sem véstünk kőbe. Nem is gondolnám, hogy szükség van erre. Talán bizonyos dolgokat jobban is csinálhattunk volna, de végső soron már előre tekintünk, ezzel a versennyel foglalkozunk és a következőkkel. Nem aggódom túlságosan” – tette egyértelművé.

Kapcsolódó tartalom