Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: törölték a szuzukai F1-es szombatot, időmérő vasárnap!

Hivatalos: törölték a szuzukai F1-es szombatot, időmérő vasárnap!

F1, FIA
A vártnál korábban, már a délelőtti órákban megszületett a döntés: a Forma–1 bejelentette, törli a Japán Nagydíj szombatra tervezett programját, és vasárnap délelőttre tolta az időmérő edzést.

Hagibis győzött! A Japán felé tartó trópusi tájfun fenyegetése egész héten aggasztotta a Forma–1 szervezőit, mivel minden előrejelzés azt jósolta, hogy szombaton eléri a szigetországot, és ítéletidőt hoz magával a verseny helyszínére, Szuzukába is. A királykategória már csütörtökön jelezte, fenntartja a programváltoztatás lehetőségét, és azt is előrebocsátották, hogy már pénteken döntést hoznak arról, mi legyen a szombati programmal. E végső döntést csak helyi idő szerint 18 órára jósolták, ám végül órákkal korábban, már az első szabadedzés kezdete (magyar idő szerint hajnali 3, helyi idő szerint 10 óra) előtt meghozták.

Hivatalos közleményükben megerősítették, hogy a teljes szombati programot törölték az időjárás miatt. Mindez azt jelenti, hogy a magyar idő szerint hajnali 5 órára tervezett 3. szabadedzést egyszerűen nem tartják meg, míg az eredetileg 8 órára meghirdetett időmérő edzést a verseny napjára, vasárnap délelőttre tolják. „A Hagibis tájfun jósolt hatása miatt a 2019-es FIA Forma–1-es Japán Nagydíj, a Mobilityland és a Japán Automobil-szövetség (JAF) úgy határozott, hogy minden szombatra (október 12.) tervezett eseményt töröl. Az FIA támogatja a döntést a nézők, a résztvevők és a szuzukai pályán dolgozók biztonsága érdekében” – állt a sportág hivatalos közleményében, melynek lábjegyzetében azért megjegyzik, fenntartják a jogot a menetrend további változtatására.

Az új programot is ismertették, melyből kiderül, az időmérő edzést az előzetesen jósolthoz képest egy órával később, helyi idő szerint 10 órakor, vagyis magyar idő szerint hajnali 3 órakor fogják megtartani. A futam rajtjára eközben a terveknek megfelelően, 14 óra 10 perckor, magyar idő szerint 7 óra 10 perckor kerül sor.

Mindez azt is jelenti, hogy bár az FIA előírásai szerint a két esemény között legalább 4 órának el kell telnie, ez ezúttal nem lesz meg, hiszen a versenyre a boxutcát már magyar idő szerint 6:30-kor megnyitják. A szervezőknek a futam rajtjának eltolására azért nem volt módjuk, mert tekintettel kell lenniük a naplemente időpontjára is.

A mostani a Japán Nagydíj történetében már a harmadik alkalom 2004 és 2010 után, hogy a viharos időjárás miatt vasárnap reggel tartják meg az időmérő edzést. Az előző kettőhöz viszonyítva viszont különbség, hogy a halasztásról ezúttal előre döntött a sorozat, és meg sem próbálkozott az időmérő szombati lebonyolításával.

A Japán Nagydíj módosított programja:

szombat:

nincs esemény a pályán

vasárnap (magyar idő szerint):

1:20: az FIA hivatalos pályabejárása és a biztonsági autó edzése

1:50: a japán Porsche Carrera-kupa versenye (10 kör/30 perc)

2:00: az F1-es parc fermé-tilalom feloldása

3:00: F1-es időmérő edzés

5:30: versenyzői parádé

6:10: az FIA pályaellenőrzése és orvosi ellenőrzése

6:30: az F1-es boxutca megnyitása

6:54: rajtceremónia, nemzeti himnusz

7:10: az F1-es Japán Nagydíj rajtja

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak