Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas: Magamnak köszönhetem a nagy hátrányt

Bottas: Magamnak köszönhetem a nagy hátrányt

Autosport
Magát okolja Valtteri Bottas, amiért komoly hátrányba került a csapattárssal, Lewis Hamiltonnal szemben a bajnoki címért folyó küzdelemben, és tudja, nagyon nagy szerencsére van szüksége, ha vissza akar kerülni a játékba a hátralévő öt futamon.

A szezon elején még úgy tűnt, Bottas idén megizzaszthatja csapattársát, az első hétvégéken ugyanis nemcsak versenyben volt vele, hanem több alkalommal le is győzte őt. Hamilton aztán begyújtotta a rakétákat, és most, öt futammal az idény vége előtt már sokkal inkább az a kérdés, mikor nyeri meg a bajnoki címet, nem az, megnyeri-e egyáltalán.

Bottas hátránya jelenleg 73 pont, és mivel öt hétvége alatt már csak 130-at lehet gyűjteni, a finn tudja, sorsa nem a saját kezében van, és nagy szerencsére van szüksége ahhoz, hogy újra komoly esélyessé, vagy adott esetben bajnokká váljon.

Önkritikusan még azt is megjegyezte, nagyon jól tudja azt is, saját maga miatt szállt el a jó esély, amibe az év elején még kapaszkodhatott. „Nem gondolom, hogy mindennek vége lenne, nem ez jár a fejemben, de nagyon jól tudom, szerencsésnek kell lennem, hogy újra harcban lehessek a bajnoki címért” – nyilatkozta az Autosportnak.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

„Még nem dőlt el, de csak magamat okolhatom, amiért ilyen messzire kerültem Lewistól. Lewis eddig sokkal jobb volt, sokkal következetesebben teljesített. Ez van. Ebben a helyzetben most csak magukra a hétvégékre összpontosítok, és az év végén majd meglátjuk, hogyan állunk a pontokkal. Majd meglátjuk, hogy végzek a bajnokságban. Legalább az idei évben már előbb leszek, mint a tavalyiban végeztem” – folytatta a finn, aki jelenleg a második helyen áll, 2018-ban pedig ötödik lett.

Bár az év első harmada után folyamatos nyílt az olló kettejük között, Bottas pedig Baku óta egyszer sem nyert, miközben Hamilton sorra szállította a győzelmeket, a finn úgy érzi, egész évben „viszonylag hasonló” teljesítményt nyújtott a brithez képest. „Nagyjából következetes volt a helyzet. Sikerült előrelépnem tavalyhoz képest, és mindig ezt akartam. Viszont egyértelmű, hogy még közelebb kell kerülnöm, és még többet kell dolgoznom a részleteken” – jegyezte meg.

„Az időmérős teljesítményem jó volt, de nem elég következetes. Nem volt annyi tiszta Q3-am, mit szerettem volna, szóval így többször hátrányban voltam a rajtrácson. Ezen kell dolgozni. Minimalizálni a hibákat és maximalizálni a lehetőségeket. A legfontosabb persze a versenytempó és a gumikezelés. Jobban együtt tudok most dolgozni a mérnökömmel, és láthatjuk, hogy a teljesítménybeli különbség Lewishoz képest csökken. Mindig gyorsabbnak kell lenni, de következetesnek kell lennem, jobban oda kell figyelnem a részletekre, hogy jobb legyen” – magyarázta.

időtábla

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak