Bottas: Kritikusok, b*****tok meg!

Öt hónapig tartó nyeretlenségi sorozatának vetett véget Valtteri Bottas. Idei harmadik győzelme a bajnokság szempontjából már későn jött, de ahhoz jó volt, hogy visszanyerje önbizalmát, és melegebb éghajlatra küldje a bírálóit.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)
Az elmúlt hónapokban Sebastian Vettel több mint egy évig tartó nyeretlen időszaka szolgáltatott beszédtémát, ám volt az élmezőnyben egy másik versenyző, akit ha nem is ennyire hosszúra nyúlt, de ugyanennyire nehéz időszak gyötört: Valtteri Bottas. Amilyen lendülettel kezdte a 2019-es idényt a télen határozottabbá, agresszívebbé és talán kicsit egoistábbá váló finn, olyan hirtelen torpant meg. Áprilisi azerbajdzsáni győzelme után még őszintén hitte, hogy idén komoly esélye lesz a bajnoki címre Lewis Hamilton ellen, aztán hiába az erős időmérős teljesítménye és elszántsága, csapattársa egyszerűen újra elszáguldott mellette, és észbe sem kapott, már szinte behozhatatlan távolságban találta magát.

Ez idő alatt ráadásul visszatértek az előző évek lidércei is, Bottas többször is második számúnak érezhette magát kollégája mellett. Szingapúrban nem szabadott előznie, Szocsiban hátvédszerepben találta magát. Szuzukába úgy érkezett, hogy előre jelezte, a pálya nem fekszik neki annyira, inkább Hamilton terepe. Aztán mindkét pénteki szabadedzésen gyorsabb volt a britnél, majd legyőzte őt az időmérő edzésen, és a versenyen is kivívta a győzelmet. Csupán az idei harmadikat.

A győzelmét a remek rajtjával alapozta meg: kívülről kikerülte a beragadó Sebastian Vettelt. Az élre állt, és onnantól már nem kellett foglalkoznia az őt az utóbbi hetekben folyamatosan hátráltató forgalom és gumikopás, valamint a házon belüli kedvezőtlenebb taktika miatt. „Nagyon boldog vagyok a mai nap miatt! Kiválóan sikerült a rajtom, miközben Sebastiané zűrös volt. Ez előny volt, az biztos. Ami engem illet, ez életem egyik legjobb rajtja volt. A verseny pedig jól alakult. Teljesen más az élen lenni, mint mások mögött haladni. Az egészet uraltam és élveztem. A hétvégére hozott újításokkal az autó sokkal jobb lett, és én egy új vázat is használtam, nem azt, amit eddig az egész szezonban. Ez is jobb érzés volt” – ecsetelte Bottas

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)A bajnokság szempontjából a sikere kicsit megkésett. A 25 megszerzett pontjával csak annyira jutott, hogy 64 egységre faragta bajnoki lemaradását Hamiltonnal szemben. Ahhoz, hogy nyílt versenyt vívjanak, egy-egy becsúszó győzelemnél többre lenne szükség a részéről. Ő is tudja, nem volt elég kiegyensúlyozott idén, ám azt a kritikát visszautasítja, hogy csak akkor képes nyerni, amikor Hamiltonnak éppen nincs jó napja. A csapattárs által jelentett kihívás nem riasztja el. „Tudom, hogy megy ez ebben a sportágban. Ha egy nap világbajnok akarok lenni, és Lewis mellett versenyzek, akkor le kell őt győznöm. És most további ellenfeleink is vannak, nemcsak Lewis. Sosem lesz könnyű, de a mai nap újra bizonyította, hogy nem is lehetetlenség. Tény, hogy idén nagyon messze vagyok ettől. Még nem adtam föl, de a következő megint egy új év lesz.”

Az immár hatszoros futamgyőztes nem tagadja, kellett már a lelkének a siker. „Meg akarom őrizni a lendületet. Hiányzott ez az érzés és eredmény. Szükség van az eredményekre. Van, hogy nem vagy elég magabiztos, és muszáj újra bíznod a saját munkádban. Ebben a sportágban ez így megy. Most szeretném fenntartani ezt, lendületben maradni, magammal vinni ennek a hétvégének a tanulságait, és továbblépni. Határozottan szükségem volt erre az eredményre, és ezért is vagyok most ennyire boldog.”

Bottast van, aki abban is Nico Rosberg utódjának tartja, ahogyan a Hamilton elleni küzdelemhez viszonyul. A németnek 2016-os bajnoki évében szinte meg kellett erőszakolnia magát ahhoz, hogy agresszívebb, rámenősebb, egoistább legyen, időnként pszichológiai játszmákba is kezdjen. Bottas a télen megnövesztett szakállával és a megnyilvánulásaival szintén ezt az irányt próbálja követni. Egyesek szerint csak erőlteti, ám ő másképp látja – és ennek most jelét is adta.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)„Bármit gondolnak az emberek, én tudom, milyen vagyok, a többi nem számít” – jelentette ki a brit Sky Sportsnak. Majd később, amikor szóba került a melbourne-i győzelmét követő rádiós üzenete („Azokra, akikre ez vonatkozik: ba****tok meg!”), nyomatékosította is, hogy milyen is valójában. „Most is majdnem káromkodtam. Nem is emlékszem, hogy kimondtam-e… De remek érzés. Elég sok ember mondogatja, hogy nem szoktam jól teljesíteni a szezon második felében. Van, aki azt gondolja, ez a normalitás. Nekik most azt mondom: ba****tok meg!” – hozta zavartba az élő adás riportereit.

Ez mindent el is mond arról, mekkora feszültség gyülemlett fel benne újra a Baku óta tartó nyeretlen hónapok alatt, miközben azt nézte, hogyan úszik el az újabb bajnoki esélye.

Hasonló hozzáállással a jövőben talán Hamiltont is gyakrabban hozhatná zavarba. A bajnoki címe persze a mostani sikertől még nem lesz valószínűbb, helyette viszont ünnepelheti a csapata hatodik duplázását.  „Büszke vagyok a csapat minden tagjára, a versenycsapatra és a gyárira is. Szerintem még föl sem fogtuk igazán, hogy mit értünk el, hogy történelmet írtunk ebben a sportágban. Ez nagyon klassz. Sokat jelent. A versenyző számára persze nincs nagyobb az egyéni bajnoki címnél, ez tény. De ettől még ez is nagyon sokat jelent. Főleg mert a hatodik. Ez lenyűgöző, ilyesmi nem történik meg minden nap. Jó érzés tudni, hogy én is tettem érte valamit. Nagyon büszke vagyok az egész csapatra. És ez egyáltalán nem jött könnyen, kemény munka eredménye” – kommentálta a Mercedes sportági rekorddöntését.