Ricciardo nem is számított ilyen jó futamra

Komoly felzárkózást produkáltak és fontos pontokat mentettek csapatuknak a Renault versenyzői Szuzukában a kiábrándító időmérős szereplés után. Daniel Ricciardo elismerte, a kvalifikáció végén gondolni sem mert még hasonlóra.

Nico Hulkenberg (Fotó: XPB)
Hülkenberg a tizenötödik, Ricciardo a tizenhatodik helyről vágatott neki a Japán Nagydíjnak, miután a vasárnap délelőtti időmérőn nem tudtak javítani a pénteki formán. Ám a kiábrándító időmérőt hamar feledtetni tudták (mivel rendhagyó módon a futamot néhány órával a kvalifikáció után rendezték, gyorsabban nem is lehetett volna)!

A futamon az ausztrál hetedikként ért célba (Charles Leclerc büntetése után aztán hatodikként rangsorolták), a német pedig tizedikként, tehát mindketten befértek a pontzónába, így a Renault a gyenge kezdés után megúszta, hogy a McLaren jelentősen növelje előnyét a bajnokságban.

A hosszúra nyújtott első etap után a frissebb gumin „vadászüzemmódba” kapcsoló, és több ellenfelet is leelőző Ricciardo a leintést követően elismerte, nem számított arra, hogy ilyen eredményes futama lesz. „Délelőtt valami nagyon nem állt össze az időmérőn. Közben, de inkább utána rájöttünk, hogy a hátsó felfüggesztéssel volt gond. Frusztráló, hogy nem tudtuk megmutatni a valós tempónkat” – nyilatkozta a délelőtti eseményekről, majd a futamra terelte a szót.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)„A futamon sokkal jobb volt a tempónk. Tudtuk, hogy amit az időmérőn mutattunk, az nem a valós tempónk. Arra viszont nem számítottunk, hogy egészen a hetedik helyig előre fogunk jönni” – folytatta az ausztrál, aki ekkor még nem tudta, hogy hamarosan még egy pozíciót nyer. „Problémamentes volt a futam. A közepeseken nagyon hosszú ideig mentem, és az utolsó köröket már lassúnak éreztem, de a csapat közölte, hogy a terv szerint haladunk, szóval bíztam bennük. Tudták, hogy jó esélyünk lesz a támadásra a verseny végén.”

„Délelőtt nem volt túl sok időnk, hogy fölvegyük a ritmust. Két köröm volt, és azok sem voltak a legjobbak, és még a szél is eléggé komoly volt. De aztán magam mögött hagytam ezt, és fölvettem az előzős cipőt” – jegyezte meg jókedvűen.

Bár akkora felzárkózást nem produkált, mint a márkatárs, a versenyt Hülkenberg is élvezte. „Szórakoztató, zsúfolt futam volt. Nagyon sokat küzdöttem, elég nagy volt a forgalom, főleg a második etapban. Egy kicsit szenvedtem ekkor, de jó futam volt, főleg a nehéz időmérő után. A rajtom jó volt, az első kör élvezetes, és maga a futam is szórakoztató. Elégedett vagyok. Az időmérőn gond volt az autóval, de ez is a játék része. A futamokon pedig általában erősebbek vagyunk, mint a kvalifikációkon” – nyilatkozta a német.

Nico Hulkenberg (Fotó: XPB)