Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas félt, hogy csőbe húzzák, de most Hamilton bosszankodott

Bottas félt, hogy csőbe húzzák, de most Hamilton bosszankodott

F1, FIA
Voltak kétségek Valtteri Bottasban annak kapcsán, nem „húzzák-e csőbe” Lewis Hamilton pályán tartásával, ám ezúttal csapattársa bosszankodott. A Mercedes megérti, de nem számít konfliktusra.

Lewis Hamilton a vasárnapi verseny után állította, megnyerhette volna a Japán Nagydíjat, amennyiben csapata „pontosabb iránymutatással” segíti őt, és hagyja, hogy megpróbálja egy kiállással teljesíteni a futamot. Hogy csak a harmadik helyen, Sebastian Vettel mögött ért célba, az az általa kényszernek helyezett két kiállásának volt köszönhető. Utoljára 10 körrel a leintés előtt látogatta meg szerelőit, és ezzel került újra a Ferrari mögé. Hamilton nem érezte szükségét e cserének, mellyel föladták a pozícióját, és arra is utalást tett, hogy az élen haladó Valtteri Bottas védelme miatt nem hagyták eltérően taktikázni.

Okkal volt bosszús. Hiába kapott friss lágy gumikat a hajrára, a Ferrari még kopott gumin is túl gyors volt az egyenesekben ahhoz, hogy meg tudja előzni. Abból pedig, hogy Vettel kivédekezte a támadásait, arra lehet következtetni, hogy talán Hamiltonnak is ment volna ugyanez a német ellen, ha kint tartják a közepes keveréken az utolsó tíz körre. Az ötszörös világbajnok szerint ehhez csak előre szólnia kellett volna a boxfalnak, hogy van módja az egy kiállásra, és akkor eleve eszerint alakítja az etapját, s osztja be gumiját.

Hogy még egyszer boxba hívták, az Sebastian Vettelt is meglepte – bár cseppet sem bánta.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Fordult már elő a Mercedesnél, hogy félretették az előrébb álló érdekeit, és engedélyezték a hátul lévőnek az alternatív taktikát. Legtöbbször Hamilton járt jól ezzel. Silverstone-ban például éppen így történt helycsere az élen: Bottast két kiálláson tartották, Hamilton elnyújthatta az első etapját, és csak később derült ki, hogy az így lehetővé tett egy kiállás a nyerő taktika volt.

Nem véletlen, hogy a finn versenyzőben most is voltak kétségek, nem sétál-e  hasonló csapdába most is. Amikor mérnöke a második kiállása környékén közölte, hogy nem kell aggódnia, mert Hamilton is ki fog állni még egyszer, Bottas azért visszakérdezett, hogy biztosan így lesz-e… „Lewis még nem teljesítette a második kiállását, és kicsit aggódtam, hogy kibírja a gumija a végéig, mivel volt rá esély, hogy jól kezelte őket. De a közepesen volt, és azon eléggé küszködtünk.”

„Igen, ismerni akartam a helyzetet, és hogy mi fog történni. Akkor éppen volt némi előnyöm ahhoz, hogy takarékoskodjak a motorral a következő versenyekre. Ezért kérdeztem meg, hogy szükséges-e teljes gőzzel mennem, vagy lehet egy kis biztonsági ráhagyás. Miután átverekedtem magam pár lekörözöttön, újra elkaptam a ritmust, és jó időket mentem. És mivel nem voltak igazán hosszúak az etapjaim, nyomhattam keményebben, amikor akartam” – mondta a futamgyőztes.

 

Wolff megérti és jogosnak tartja Hamilton háborgását

A Mercedes ezúttal nem Bottast, hanem Hamiltont tette csalódottá. Utólag elmagyarázták, kényszerhelyzetben voltak, mivel nem szerették volna taktikai úton Hamilton kezébe adni Bottas győzelmét, amiért a finn jobb időmérőjével és remek rajtjával éppen eleget tett. „Lewis harmadik pozíciója végig kényszerhelyzet volt. Amikor az élen állsz, muszáj védened a pozíciódat, amikor viszont harmadik vagy, nagyobb kockázatot vállalhatsz, több lehetőséged van. Mi védtük Valtteri első helyét, és végig világos volt, hogy nem fogjuk kijátszani egymás ellen a két versenyzőnket a stratégiával, Valtteri kárára” – ismerte el Toto Wolff, hogy ezúttal Bottas sikere elsőbbséget élvezett náluk.

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

A csapatfőnök egyébként nem hiszi, hogy Hamilton képes lett volna egy kiállással befejezni a versenyt – legalábbis azt olyan kockázatosnak tartotta volna, mint a második kerékcserét. „Nem gondolnám, hogy így lett volna. Mindkét guminál láttuk, hogy hirtelen esett vissza a teljesítménye. Mindkét versenyzőnk azt mondta, hogy váratlanul, egyik körről a másikra ment el a tapadása. Lewisnál nehéz lett volna védekeznünk Vettel ellen. Valtterinél pedig sosem volt kérdés, nála kezdettől tudtuk, mit fogunk csinálni.”

Hamilton rádiós üzenetei és csapatot célzó kritikája alapján nehezen viselte, hogy nem kapott esélyt a győzelem megszerzésére. Wolff szerint azonban nem fog problémát okozni a helyzet kezelése és tisztázása. Ő teljesen jogosnak tartja bajnokuk bosszúságát. „Ez egyáltalán nem nehéz, mivel teljes mértékben elfogadjuk, hogy a versenyző nyerni akar, és minden egyes lehetőségből a maximumot akarja kihozni, és ha nem teheti, akkor egyszerűen bosszús. Szerintem teljesen megértjük egymás álláspontját. Lewis is tisztában van a helyzettel, teljességgel megérti azt. Ami pedig minket illet, nagyon nehéz meghozni a döntéseket a maximális pontszám biztosítása érdekében. Amíg tiszteletben tartod az eltérő nézőpontokat, nem okoz gondot megbeszélni az ilyesmit. Mindig sikerült, mindig csak még erősebben és egységesebben jöttünk ki ezekből” – jelentette ki higgadtan az osztrák.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Bottas: Kritikusok, b*****tok meg!
Öt hónapig tartó nyeretlenségi sorozatának vetett véget Valtteri Bottas. Idei harmadik győzelme a bajnokság szempontjából már későn jött, de ahhoz jó volt, hogy visszanyerje önbizalmát, és melegebb éghajlatra küldje a bírálóit.
F1 Hírek